CNBC: Υποψήφιος για την ηγεσία του ΔΝΤ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

CNBC: Υποψήφιος για την ηγεσία του ΔΝΤ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαδικασία επιλογής του νέου επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) θα ξεκινήσει σύντομα, καθώς η Κριστίν Λαγκάρντ αποχωρεί από τον οργανισμό εντός λίγων μηνών.

Οι υπουργοί της ΕΕ έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουν να δουν κάποιον από τη Γηραιά Ήπειρο να αναλαμβάνει τη θέση αυτή –που έχει πενταετή θητεία– και να συνεχιστεί η παράδοση του να είναι ένας Ευρωπαίος επικεφαλής του ΔΝΤ. Από τότε που συστήθηκε το Ταμείο, το 1945, ο γενικός διευθυντής προερχόταν από την Ευρώπη.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNBC, ανάμεσα στα ονόματα των υποψηφίων για την ηγεσία του ΔΝΤ είναι και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Το CNBC αναφέρει δε, χωρίς να επικαλείται συγκεκριμένες πηγές, ότι ανάμεσα στους υποψηφίους είναι: ο Μαρκ Κάρνεϊ, διοικητής της Τράπεζα της Αγγλίας – Καναδός που έχει επίσης ιρλανδικό και βρετανικό διαβατήριο -, η Βουλγάρα Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Ολλανδός Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρώην υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup, ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι, απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ, ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. 

Παράλληλα, το εν λόγω δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι η Κριστίν Λαγκάρντ αποφάσισε να παραιτηθεί ανεπίσημα από τα καθήκοντά της στο ΔΝΤ, αφότου οι επικεφαλής των 28 χωρών της ΕΕ την έχρησαν διάδοχο του Μάριο Ντράγκι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Αν προχωρήσει ο διορισμός της Λαγκάρντ, τότε θα αναλάβει τα καθήκοντά της στην ΕΚΤ την 1η Νοεμβρίου με το ΔΝΤ να έχει περιθώριο λίγων μηνών για τον διορισμό του επόμενου επικεφαλής του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή