Η απόφαση της Ε.Ε. για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Η απόφαση της Ε.Ε. για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μία σειρά από κυρώσεις αποφάσισε τελικά να επιβάλει η ΕΕ στην Τουρκία ως αντίποινα για τις παράνομες γεωτρήσεις που λαμβάνουν χώρα στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ προχωράνε σε μία τέτοια κίνηση εναντίον χώρας που είναι σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, όπως η Τουρκία.

Τα τρία βασικά μέτρα που αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών ήταν αρχικά το «πάγωμα» της προενταξιακής βοήθειας ύψους 145,8 εκατ. ευρώ από την ΕΕ στην Τουρκία το 2019, δεύτερον, το πάγωμα της υπογραφής νέας συμφωνίας στο τομέα των αεροπορικών μεταφορών, αλλά και την αναβολή του διαλόγου σε υψηλό πολιτικό επίπεδο σε τομείς όπως η οικονομία, η ενέργεια, οι μεταφορές και η γεωργία και τρίτον την αναστολή της χορήγησης δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για έργα τα οποία υλοποιούνται υπό την εγγύηση του τουρκικού κράτους.

Οι υπουργοί Eξωτερικών, πάντως, προειδοποίησαν ότι προετοιμάζουν και στοχευμένα μέτρα, εάν συνεχίσει η τουρκική επιθετικότητα, δηλαδή κυρώσεις εναντίον φυσικών προσώπων και εταιρειών που σχετίζονται με τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή