Σήμερα η μεγάλη μάχη της Φον ντερ Λάιεν για την Κομισιόν

Σήμερα η μεγάλη μάχη της Φον ντερ Λάιεν για την Κομισιόν

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε χθες την παραίτησή της από το αξίωμα της υπουργού Αμυνας της Γερμανίας, ανεξάρτητα από την έκβαση της σημερινής μάχης για τον διορισμό της στην προεδρία της Κομισιόν. Η Φον ντερ Λάιεν, που κατείχε τον θώκο της υπουργού Αμυνας από το 2013, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αφιερωθεί στην προώθηση του ευρωπαϊκού ιδεώδους.

«Σέβομαι την απόφαση αυτή, είναι σαφές ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποφάσισε να κάνει ένα νέο βήμα στη ζωή της», ανακοίνωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. Η Φον ντερ Λάιεν θα απευθυνθεί στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο σήμερα το πρωί, ενώ το απόγευμα αναμένεται η κρίσιμη ψηφοφορία.

Σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους, η Φον ντερ Λάιεν αποδύθηκε σε εκστρατεία προκειμένου να γοητεύσει όσους αντιτίθενται στην υποψηφιότητά της. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δηλώνει σε επιστολές που απέστειλε σε ευρωβουλευτές ότι θα προτείνει εγγυημένο κατώτερο μισθό για όλους τους εργαζομένους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ενιαίο σχήμα επιδόματος ανεργίας. Σε μια προσπάθεια να πείσει τους απρόθυμους Σοσιαλιστές και Φιλελεύθερους ευρωβουλευτές ενόψει της σημερινής ψηφοφορίας για την επικύρωση ή μη του διορισμού της, η Φον ντερ Λάιεν δηλώνει ότι θα υποστηρίξει επίσης τη μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 55% το 2030 και την εισαγωγή «συνοριακού φόρου άνθρακα» και θα επεκτείνει το σχήμα ανταλλαγής εκπομπών του ευρωπαϊκού μπλοκ. Υπόσχεται επίσης μεταρρυθμίσεις στον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ενωση εποπτεύει την εφαρμογή του κράτους δικαίου στα κράτη-μέλη και τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης της εξωτερικής πολιτικής και της αντικατάστασης της αρχής της ομοφωνίας στη λήψη αποφάσεων με την αρχή της πλειοψηφίας. Ως προς την πολιτική του ασύλου, η Φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται νέα προσέγγιση κατανομής των βαρών. Αναφερόμενη στο Brexit, η υποψήφια διάδοχος του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δηλώνει ότι θα υποστηρίξει τη διάθεση περισσότερου χρόνου στο Λονδίνο, ώστε να διαπραγματευθεί την αποχώρηση της Βρετανίας από την Eυρωπαϊκή Ενωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή