Η «επικίνδυνη αποστολή» της Αγκελα Μέρκελ στη Σαξονία

Η «επικίνδυνη αποστολή» της Αγκελα Μέρκελ στη Σαξονία

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. «Μια προεκλογική εμφάνιση της καγκελαρίου εδώ στη Σαξονία δεν θα μας βοηθούσε», είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο ο πρόεδρος της τοπικής Βουλής, ο Χριστιανοδημοκράτης Ματίας Ρέσλερ. Η Αγκελα Μέρκελ επισκέφθηκε, παρ’ όλα αυτά, το ανατολικογερμανικό κρατίδιο χθες, ενάμιση μήνα πριν από τις τοπικές εκλογές της 1ης Σεπτεμβρίου, καθώς το κόμμα της παλεύει στήθος με στήθος για την πρώτη θέση με το αντιμεταναστευτικό κόμμα AfD.

Σκοπός της «επικίνδυνης αποστολής» της καγκελαρίου, που λειτουργεί ως «μαγνήτης» διαδηλώσεων στο κρατίδιο, ήταν να απευθυνθεί στην «άλλη» Σαξονία, σε αυτούς που αναζητούν οικονομική ασφάλεια στις δύσκολες μάχες του κυβερνητικού έργου και όχι στις εύκολες καταγγελίες του ρατσιστικού λόγου. Το υπ’ αριθμόν ένα «έκθεμα» αυτής της πολιτικής είναι το εργοστάσιο της Siemens στο Γκέρλιτς, στα σύνορα με την Πολωνία, το οποίο προοριζόταν για κλείσιμο. Το γεγονός ότι το εργοστάσιο, ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες του κρατιδίου, παρέμεινε έπειτα από επίπονες διαβουλεύσεις σε λειτουργία, αναπροσανατολίζοντας την παραγωγή του, προβάλλεται από την καγκελάριο ως απόδειξη ότι το Βερολίνο δεν έχει ξεχάσει τις περιοχές αυτές. Στη χθεσινή επίσκεψη στους χώρους του εργοστασίου, την Αγκελα Μέρκελ συνόδευσε ο επικεφαλής του ομίλου Siemens Τζο Κέζερ αλλά και ο ευρισκόμενος στην κόψη του ξυραφιού, τοπικός πρωθυπουργός Μίχαελ Κρέτσμερ.

Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στο Γκέρλιτς, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο, οι Χριστιανοδημοκράτες επικράτησαν οριακά της AfD, δείχνοντας ότι ακόμη και στην πατρίδα της Pegida, οι Χριστιανοδημοκράτες εξακολουθούν να συγκεντρώνουν πλειοψηφίες. Μένει να αποδειχθεί αν ο Κρέτσμερ θα επαναλάβει την επίδοση αυτή την 1η Σεπτεμβρίου. Μαζί με τον Κρέτσμερ κρίνεται και η πολιτική κατεύθυνση των Χριστιανοδημοκρατών για πάση θυσία απόρριψη της κυβερνητικής συνεργασίας με την AfD, απόρριψη την οποία ο Κρέτσμερ υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται η πλειοψηφία του κόμματος, όπως φάνηκε από ερωτηματολόγιο, στο οποίο οι 44 από τους 60 υποψηφίους των Χριστιανοδημοκρατών απάντησαν αρνητικά στο ερώτημα αν θα συνεργάζονταν στην τοπική Βουλή με την AfD.

Η Pegida (οργάνωση που διαμαρτύρεται κατά του Ισλάμ) είχε προγραμματίσει χθες το βράδυ διαδήλωση στη Δρέσδη, κατά τη διάρκεια του δεύτερου σκέλους της επίσκεψης της καγκελαρίου, το οποίο περιελάμβανε συζήτηση με τοπικό δίκτυο γυναικών.

Στις δύο προηγούμενες επισκέψεις της καγκελαρίου στη Σαξονία είχαν επίσης οργανωθεί διαδηλώσεις με το σύνθημα «η Μέρκελ πρέπει να φύγει». Μένει να αποδειχθεί αν η απομάκρυνση του μεταναστευτικού ζητήματος από την πρώτη γραμμή της επικαιρότητας έχει «ξεφουσκώσει» και τις γραμμές των ορκισμένων αντιπάλων της καγκελαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή