Σε δύσκολη θέση ο Σαλβίνι

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Ο Ματέο Σαλβίνι, ο ευρωσκεπτικιστής ισχυρός άνδρας της ιταλικής πολιτικής σκηνής και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, δεν μπορεί να ξεφύγει από το σκάνδαλο χρηματοδότησης από τη Μόσχα που πλήττει το ακροδεξιό κόμμα του, τη Λέγκα του Βορρά. Παρά την προσπάθειά του να πάρει αποστάσεις από τον στενό συνεργάτη του Τζανλούκα Σαβοΐνι, ο οποίος φέρεται σε ηχογραφημένη συνομιλία να διαπραγματεύεται παράνομα κονδύλια με τρεις Ρώσους, η υπόθεση εξακολουθεί να δεσπόζει στα ιταλικά ΜΜΕ. Αυτό επισημαίνει σε χθεσινή ανάλυσή του το πρακτορείο Bloomberg, υπενθυμίζοντας πως ήδη οι Ιταλοί εισαγγελείς ερευνούν την αποκάλυψη της ιστοσελίδας Buzzfeed την περασμένη εβδομάδα. Στο μεταξύ, αίσθηση έχει προκαλέσει η φωτογραφία από το πρόσφατο επίσημο δείπνο προς τιμήν του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρώμη, στην οποία διακρίνεται και ο Σαβοΐνι.

Το γραφείο του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε έσπευσε να διευκρινίσει ότι ο Σαβοΐνι έλαβε πρόσκληση για το δείπνο κατόπιν παρέμβασης στενού συνεργάτη του Σαλβίνι και πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν τον γνωρίζει προσωπικά. Η κόντρα Σαλβίνι – Κόντε κλιμακώθηκε χθες επειδή ο υπουργός Εσωτερικών είχε επαφές με οικονομικούς παράγοντες ενόψει του προϋπολογισμού του 2020, γεγονός που ενόχλησε τον πρωθυπουργό, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι μπαίνει στα χωράφια του. Ο Σαλβίνι είδε τους επικεφαλής των συνδικάτων και των ενώσεων επιχειρηματιών στο γραφείο του, συνάντηση που παραδοσιακά διοργανώνεται από τον πρωθυπουργό. «Αυτό δεν είναι καθόλου σωστό. Θεσμικά δεν είναι σωστό», σχολίασε ο Κόντε, του οποίου οι αντιδράσεις για τη στάση του Σαλβίνι είναι οξύτατες τους τελευταίους μήνες.

Ανεξάρτητα πάντως από το σκάνδαλο και τις συχνές υπερβάσεις αρμοδιοτήτων του, ο Ιταλός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξακολουθεί να κυριαρχεί με την αντιμεταναστευτική πολιτική του στη χώρα. Χθες η αστυνομία εκκένωσε εγκαταλελειμμένο σχολείο στα περίχωρα της Ρώμης, το οποίο είχε καταληφθεί από μετανάστες και Ιταλούς.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της υπόσχεσης Σαλβίνι να αδειάσει όλα τα κτίρια που έχουν καταληφθεί από μετανάστες και άλλους καταληψίες. Οι προσωρινοί ένοικοι του σχολείου έκαψαν στρώματα και άλλα σκουπίδια, προκειμένου να εμποδίσουν τους αστυνομικούς να εισβάλουν στο κτίριο, αλλά οι Αρχές έσβησαν τη φωτιά και προχώρησαν στην έξωση των μεταναστών και των μελών ΜΚΟ. Ο Σαλβίνι, υπουργός Εσωτερικών που εξελέγη με σύνθημα τη μηδενική ανοχή απέναντι σε οποιονδήποτε καταλαμβάνει εγκαταλελειμμένα κτίρια, επικαλείται συχνά την επικινδυνότητα τέτοιων δομών για γυναίκες και παιδιά. Αξιωματούχοι των δημοτικών αρχών έχουν δεσμευθεί ότι θα παράσχουν στέγη στα 200 και πλέον άτομα που φιλοξενούνταν στην κατάληψη. Η Ρώμη έχει μακρά ιστορία καταλήψεων όχι μόνο από μετανάστες, αλλά και από ντόπιους εξαιτίας της έλλειψης προσιτών ενοικίων στην πόλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή