Πιέσεις σε ΑΣΕΠ για επίσπευση 4.500 διορισμών

Πιέσεις σε ΑΣΕΠ για επίσπευση 4.500 διορισμών

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίσπευση των διαδικασιών από το ΑΣΕΠ για την ολοκλήρωση των 4.500 διορισμών εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή ζήτησε χθες από την ηγεσία του Συμβουλίου η νέα υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Σήμερα, σε σύσκεψη θα αξιολογηθεί η προετοιμασία των ΑΕΙ να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα και εκπτώσεις από τον προσεχή Οκτώβριο τα νέα τμήματα, η ίδρυση των οποίων ψηφίστηκε μέσα στον Απρίλιο από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το υπουργείο Παιδείας πιέζει το ΑΣΕΠ για να προχωρήσουν οι διαδικασίες των διορισμών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, καθώς και ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, και να ολοκληρωθεί η προκήρυξή τους. Η διαδικασία έχει καθυστερήσει λόγω της διενέργειας των εθνικών εκλογών. Παρότι από τη συνάντηση δεν συμφωνήθηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, εκτιμάται ότι περί τα τέλη Ιουλίου θα έχουν καταρτιστεί οι προσωρινοί πίνακες. Υπολογίζεται ότι έως τώρα οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 42.000. Ωστόσο, οι ανησυχίες εστιάζονται στον χρόνο που θα απαιτηθεί για να κριθούν οι ενστάσεις που θα κατατεθούν επί των προσωρινών πινάκων.

Παράλληλα, για σήμερα έχει προγραμματιστεί σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου, ώστε να αξιολογηθούν οι απαντήσεις των ΑΕΙ για τις ανάγκες των 133 νέων τμημάτων, εκ των οποίων τα 28 δεν αποτελούν μετεξέλιξη τμημάτων που ήταν έως πέρυσι στα ΤΕΙ, αλλά είναι εντελώς νέα. Η κ. Κεραμέως ζήτησε από τα ΑΕΙ να αναφέρουν αν υπάρχουν εγκεκριμένα προγράμματα σπουδών για κάθε νέο τμήμα, αλλά και το προσωπικό που θα διδάξει σε αυτά τα μαθήματα του πρώτου έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πρόθεση του υπουργείου είναι να βρεθούν λύσεις, ώστε όλα τα τμήματα να λειτουργήσουν κανονικά. Πάντως, η απόφαση του υπουργείου να δώσει διήμερη παράταση, έως αύριο, στους υποψηφίους των μηχανογραφικών εξετάσεων για να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους, οδήγησε εύλογα στη σκέψη ότι η λειτουργία κάποιων τμημάτων θα επανεξεταστεί. Τέλος, χθες η κ. Κεραμέως συναντήθηκε με την ηγεσία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, με βασικό θέμα την έγκαιρη προετοιμασία των νηπιαγωγείων να υποδεχθούν τα τετράχρονα από τον προσεχή Σεπτέμβριο. Το σχολικό έτος 2018-2019, η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση εφαρμόστηκε σε 184 από τους 325 δήμους της επικράτειας. Για το επόμενο σχολικό έτος, 2019-2020, αποφασίστηκε η επέκτασή της σε επιπλέον 114 δήμους. Από το υπουργείο γίνεται αγώνας δρόμου ώστε, σε συνεργασία με τους δήμους, να εξασφαλιστούν οι αίθουσες και το προσωπικό στους επιπλέον 114 δήμους.

Το Παν. Πατρών επιμένει για τη νομική

Εκκληση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει στην ίδρυση νομικής σχολής στην Πάτρα, παρά την αντίθετη κυβερνητική εξαγγελία, κάνει το Πανεπιστήμιο Πατρών. Η νομική σχολή έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τη λειτουργία της το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η Σύγκλητος του ιδρύματος αναφέρει ότι η σχολή κρίθηκε άκρως απαραίτητη και παρατάσσει τέσσερις λόγους γι’ αυτό (ακαδημαϊκή ολοκλήρωση του ιδρύματος, εξυπηρέτηση κοινωνικών και οικονομικών αναγκών της περιοχής, διδασκαλία μοντέρνων γνωστικών αντικειμένων της νομικής επιστήμης, δημοσιονομικό συμφέρον της χώρας). Μάλιστα, προσθέτει ότι υπάρχει εμπεριστατωμένη μελέτη σκοπιμότητας υπέρ της ίδρυσης της σχολής, ενώ δηλώνει ότι υπάρχει και μελέτη κατασκευής κτιρίου για την εγκατάστασή της.

«Θεσμικά όργανα και φορείς της περιοχής, όπως ο δικηγορικός σύλλογος, το επιμελητήριο, ο εμπορικός σύλλογος, η εστίαση, βουλευτές και άλλοι φορείς της πόλης μας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έχουν δηλώσει δημόσια την αντίθεσή τους στην εξαγγελθείσα κατάργηση της νομικής σχολής», λέει η Σύγκλητος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή