«Ναι» από Ρέγκλινγκ σε μείωση φόρων, αλλά υπό προϋποθέσεις

«Ναι» από Ρέγκλινγκ σε μείωση φόρων, αλλά υπό προϋποθέσεις

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν περιθώρια για αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι θα επιτυγχάνονται οι στόχοι, φέρεται να διεμήνυσε χθες στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ηταν η πρώτη συνάντηση των δύο αξιωματούχων, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου υπουργού Οικονομικών, κατά την οποία ο κ. Ρέγκλινγκ κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση μπορεί να κάνει τις επιλογές της σε ό,τι αφορά τα μέτρα που επιθυμεί και συγκεκριμένα τις φοροελαφρύνσεις, αλλά διευκρίνισε παράλληλα ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ πρέπει να τηρηθεί. Αυτό σημαίνει πως στον βαθμό που υπάρχουν απώλειες εσόδων, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, πρέπει να βρίσκονται ισοδύναμα για να τις καλύπτουν. Κι αυτό έχει τη σημασία του υπό το φως της υποχώρησης των εσόδων του προϋπολογισμού κάτω από τον στόχο τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία.

Το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό φέτος. Μάλιστα, οι πηγές εξέφρασαν εμπιστοσύνη στις εκτιμήσεις των υπηρεσιών του υπουργείου που καταλήγουν, όπως ανέφεραν, σ’ αυτό το συμπέρασμα.

Ραντεβού τον Σεπτέμβριο έκλεισε, εξάλλου, στον κ. Σταϊκούρα ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, έπειτα από χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία τους. «Κάλεσα τον κ Σταϊκούρα να παρουσιάσει τα σχέδια πολιτικής του στο επόμενο Eurogroup  στο Ελσίνκι», έγραψε στο Τwitter o κ. Σεντένο, ανακοινώνοντας τη συνομιλία του με τον κ. Σταϊκούρα, την οποία χαρακτήρισε «μια καλή και ανοιχτή συνομιλία για τις προκλήσεις της Ελλάδας». Το Eurogroup στο Ελσίνκι θα πραγματοποιηθεί στις 13 Σεπτεμβρίου.

Το φορολογικό νομοσχέδιο, ανέφεραν χθες οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών, θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί κανονικά ώς τις 10 Αυγούστου. Εν τω μεταξύ, θα σταλεί το συντομότερο δυνατόν στους θεσμούς, προκειμένου να διατυπώσουν τις απόψεις τους, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί συναινετική προσέγγιση με τους δανειστές.

Η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην αναπτυξιακή διάσταση του φορολογικού νομοσχεδίου. Πηγές ανακοίνωσαν, χθες, ότι εκτός από τις φοροελαφρύνσεις θα περιέχει και άλλες αναπτυξιακές διατάξεις, που θα αφορούν, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση του θεσμού της «χρυσής βίζας» και αλλαγές στο καθεστώς leasing αυτοκινήτων. Σημειώνεται πως στο θέμα της «χρυσής βίζας» παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα καθυστερήσεις στην απονομή της, που ξεπερνούν ενίοτε και τον ένα χρόνο.

Ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος συναντήθηκε χθες και με τον επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν, θα κλείσει αύριο τον κύκλο των πρώτων επαφών του με τους θεσμούς, σε συνάντησή του με τον επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν στην Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο. Ο ίδιος είπε πως με την αυριανή συνάντηση «θα κλείσει ένας πρώτος κύκλος επικοινωνίας, ο οποίος γίνεται σε καλό κλίμα».

Σύμφωνα με ανακοίνωση, εξάλλου, που εξέδωσαν χθες το υπουργείο Οικονομικών και ο ESM, η χθεσινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε «σε θετικό κλίμα».

«Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν θέματα, όπως η σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, οι δεσμεύσεις της χώρας, οι προτεραιότητες της νέας ελληνικής κυβέρνησης,  καθώς επίσης οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Οι κ. Σταϊκούρας και Ρέγκλινγκ συμφώνησαν να συνεχίσουν μια στενή και εποικοδομητική συνεργασία προς όφελος της Ελλάδας και των πολιτών της και να εντείνουν την προσπάθεια για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

Ο κ. Ρέγκλινγκ θα συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό, ενώ θα συμμετάσχει και στο συνέδριο του Εconomist, όπου θα μιλήσει και ο κ. Σταϊκούρας, καθώς και ο πρόεδρος του EuroWorking Group Χανς Φίλμπριφ, ο Ντέκλαν Κοστέλο, ο Πίτερ Ντόλμαν και ο επικεφαλής της αποστολής στην Ελλάδα του ESM Νικόλα Τζιαμαριόλι. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή