Οι γεωτρήσεις έφεραν μέτρα κατά της Τουρκίας

Οι γεωτρήσεις έφεραν μέτρα κατά της Τουρκίας

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μια σειρά από κυρώσεις αποφάσισε χθες να επιβάλει η Ε.Ε. στην Τουρκία ως αντίποινα για τις παράνομες γεωτρήσεις που λαμβάνουν χώρα στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη το τελευταίο διάστημα. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. για πρώτη φορά προχωρούν σε μια τέτοια κίνηση εναντίον χώρας που είναι σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., όπως η Τουρκία.

Μετά τις έντονες διπλωματικές προσπάθειες που έκανε η Κύπρος τις τελευταίες εβδομάδες, έτσι ώστε να εξασφαλίσει το έντονο μήνυμα προειδοποίησης προς την Αγκυρα από τους Ευρωπαίους εταίρους, οι υπουργοί εξωτερικών της Ε.Ε. αποφάσισαν χθες τρία βασικά μέτρα. Πρώτον, το «πάγωμα» της προενταξιακής βοήθειας ύψους 145,8 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. στην Τουρκία το 2019. Δεύτερον, το «πάγωμα» της υπογραφής νέας συμφωνίας στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών αλλά και την αναβολή του διαλόγου σε υψηλό πολιτικό επίπεδο σε τομείς όπως η οικονομία, η ενέργεια, οι μεταφορές και η γεωργία. Και τρίτον, την αναστολή της χορήγησης δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για έργα τα οποία υλοποιούνται υπό την εγγύηση του τουρκικού κράτους.

«Μου έκανε ιδιαίτερα θετική εντύπωση η ομόφωνη τοποθέτηση όλων των συναδέλφων στα ζητήματα που αφορούν την τουρκική προκλητικότητα έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Η τοποθέτηση αυτή της Ε.Ε. κινείται προς την κατεύθυνση της υπενθύμισης προς την Τουρκία του δικαίου, του περιβάλλοντος που πρέπει να κινείται αλλά και των συνεπειών που μπορεί να έχει μια συμπεριφορά όταν δεν είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο, κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο Τούρκος υπουργός Eξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε μια προσπάθεια να καθυστερήσει τις κυρώσεις, επικοινώνησε με την ύπατη εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι και, επικαλούμενος τις εκδηλώσεις για την τρίτη επέτειο από το αποτυχημένο πραξικόπημα στη χώρα του, ζήτησε οι κυρώσεις να ανακοινωθούν την Τετάρτη. Τελικά οι 28 υπουργοί Eξωτερικών μετέθεσαν για λίγες ώρες την έκδοση της ανακοίνωσης και αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν το αίτημά του αυτό.

Οι υπουργοί Εξωτερικών προειδοποίησαν ότι προετοιμάζουν και στοχευμένα μέτρα εάν συνεχίσει η τουρκική επιθετικότητα, δηλαδή κυρώσεις εναντίον φυσικών προσώπων και εταιρειών που σχετίζονται με τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Δεν είναι μυστικό το ότι υπάρχουν κράτη-μέλη που θέλουν η Ε.Ε. να κρατήσει μια πιο προσεκτική στάση ως προς την Τουρκία, καθώς η Aγκυρα έχει συμβάλλει αποφασιστικά στη μείωση των μεταναστευτικών ροών στο Ανατολικό Αιγαίο, εξ ου και, παρότι οι ηγέτες κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής είχαν δώσει το πράσινο φως για επιβολή κυρώσεων, αυτό δεν έγινε πραγματικότητα. Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν και η πρώτη του κ. Δένδια, που είχε μια σειρά από συναντήσεις γνωριμίας με τους ομολόγους του της Κύπρου, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, καθώς και με την κ. Μογκερίνι. Στη συνάντηση με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη τονίστηκε η σημασία της κοινής δράσης της Κύπρου και της Ελλάδας στο πλαίσιο των τριμερών συνεργασιών αλλά και της ομάδας των μεσογειακών κρατών-μελών της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή