Σημάδια διάλυσης στη Χρυσή Αυγή

Σημάδια διάλυσης στη Χρυσή Αυγή

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εικόνα αποσύνθεσης παρουσιάζει η Χρυσή Αυγή μετά τις διαδοχικές αποχωρήσεις πρώην βουλευτών της. Τα σημάδια φθοράς και αμφισβήτησης της ηγεσίας της νεοναζιστικής οργάνωσης είχαν ήδη φανεί από την κατάρτιση του ψηφοδελτίου στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Η εσωτερική κρίση, όμως, κορυφώθηκε μετά τη μη είσοδο της Χρυσής Αυγής στο Κοινοβούλιο στις πρόσφατες εθνικές εκλογές κι ενώ η δίκη για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης έχει ήδη περάσει στη φάση των απολογιών.

Λίγες εβδομάδες μετά την εκλογή του στην Ευρωβουλή ο Γιάννης Λαγός, τέως βουλευτής και κατηγορούμενος στη δίκη, ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Χρυσή Αυγή. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι τον ακολουθούν και άλλοι τρεις πρώην βουλευτές, οι Γιώργος Γερμενής, Νίκος Κούζηλος και Παναγιώτης Ηλιόπουλος. Ο τελευταίος, ανήμερα τις εθνικές εκλογές στις 7 Ιουλίου σε ανάρτησή του στο Τwitter καλούσε τους πολίτες να ψηφίσουν το πρώην κόμμα του γράφοντας: «Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια, Χρυσή Αυγή». Μία εβδομάδα αργότερα έγραψε στην ανακοίνωση αποχώρησής του: «Το να βλέπω παθητικά τη Χρυσή Αυγή να αποσυντίθεται, συνεπεία αλλεπάλληλων λαθών, είναι κάτι που δεν ταιριάζει στην προσωπικότητά μου και δεν αρμόζει στις θυσίες μου».

Η κριτική απέναντι στον αρχηγό της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο και οι εσωτερικές έριδες είχαν ήδη φανεί από την παραίτηση του τέως ευρωβουλευτή της αντιστρατήγου ε.α. Ελευθερίου Συναδινού, ο οποίος είχε μιλήσει για «κύκλο άεργων εντός του κινήματος» και για «οικογενειοκρατία» από την πλευρά του Μιχαλολιάκου. Η προώθηση της γυναίκας του Μιχαλολιάκου, Ελένης Ζαρούλια και της κόρης τους, Ουρανίας, εντός της οργάνωσης φέρεται να είχε προκαλέσει κύμα δυσαρέσκειας μεταξύ επιτελικών στελεχών. Η αποχώρηση Γερμενή (ο ίδιος δεν είχε βγάλει μέχρι χθες κάποια σχετική ανακοίνωση) κατά μία εκδοχή φέρεται να σχετίζεται με την τοποθέτησή του στις εκλογές στην πιο δύσκολη περιφέρεια του δυτικού τομέα Αθηνών, όπου θα είχε θεωρητικά και λιγότερες πιθανότητες εκλογής.

Με την αποτυχία εισόδου της στη Βουλή η Χρυσή Αυγή χάνει τα ποσά των βουλευτικών αποζημιώσεων, μέρος των οποίων κάλυπτε μέχρι πρότινος και τα δικαστικά έξοδα των κατηγορουμένων πολιτικών της. Με αυτή την εξέλιξη ο μόνος εκλεγμένος εκπρόσωπός της από τους κατηγορουμένους ήταν ο ευρωβουλευτής Γ. Λαγός. Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση καταδίκασε την αποχώρησή του αποκαλώντας τη «δόλια» και «υστερόβουλη». Σε μια ύστατη προσπάθεια να αλλάξει τις εντυπώσεις ο Μιχαλολιάκος πραγματοποίησε ομιλία στην τοπική οργάνωση Πειραιά την περασμένη Παρασκευή. Παράλληλα η ίδια τοπική, που ανήκε στην περιοχή ευθύνης του Λαγού, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι: «Εμφανίζονται στο προσκήνιο οι πρόθυμοι προδότες, που σαν άλλοι Εφιάλτες σε κάθε κρίσιμη στιγμή, παρουσιάζονται στον εχθρό ώστε να κερδίσουν ή να επιβιώσουν οι ίδιοι παντοιοτρόπως».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή