Μπορούμε να νικήσουμε την άνοια

Μπορούμε να νικήσουμε την άνοια

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας υγιεινός τρόπος ζωής, που περιλαμβάνει τακτική άσκηση, ισορροπημένη διατροφή, όχι κάπνισμα και προσεκτική κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης γεροντικής άνοιας, ακόμα και σε άτομα που έχουν επιβαρυμένο γενετικό υπόβαθρο για τέτοιες καταστάσεις.

Μέχρι σήμερα παρέμενε ασαφές κατά πόσον αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως άσκηση, καλή διατροφή, διακοπή του καπνίσματος, μπορεί να ωφελήσουν άτομα που έχουν επιβαρυμένο γενετικό υπόβαθρο για την εμφάνιση άνοιας. Τώρα οι επιστήμονες έδειξαν πως πράγματι αυτό ισχύει.

Ο καθηγητής Ντέιβιντ Λέγουιλιν, του Πανεπιστημίου του Εξετερ, που συντόνισε την τελευταία μελέτη, επισήμανε ότι «πιστεύουμε πως υπάρχει μία σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας που συνδέεται με τον τρόπο ζωής, ασχέτως του γενετικού κινδύνου», προσθέτοντας ότι ο υψηλός γενετικός κίνδυνος ή το επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό άνοιας δεν καθιστούν την εμφάνιση της νόσου αναπόφευκτη.

Ο Λέγουιλιν και οι συνεργάτες του, όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση Journal of the American Medical Association, κατέληξαν στα συμπεράσματά τους αναλύοντας τα δεδομένα που είχαν συγκεντρωθεί για τη μελέτη UK Biobank. Τα στοιχεία αφορούσαν 200.000 ανθρώπους ευρωπαϊκής καταγωγής, μεγαλύτερους των εξήντα ετών, που στην αρχή της μελέτης δεν είχαν έκπτωση των διανοητικών τους λειτουργιών ή άνοια.

Η ομάδα μοίρασε τους συμμετάσχοντες σε ομάδες με βάση γονίδια που συνδέονται με το Αλτσχάιμερ. Ετσι δημιούργησαν τρεις κατηγορίες, μικρού, μέσου και μεγάλου γενετικού κινδύνου για άνοια. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες μελέτησαν τον τρόπο ζωής όσων συμμετείχαν στην έρευνα και ιδιαίτερα τέσσερις βασικούς παράγοντες που συνδέονται με την ελαχιστοποίηση του κινδύνου άνοιας: την επαρκή σωματική άσκηση, την έλλειψη καπνίσματος, την υγιεινή διατροφή, με πολλά φρούτα και ψάρια, και τη μετρημένη κατανάλωση οινοπνεύματος (ένα ποτήρι ημερησίως για τις γυναίκες και δύο ή λιγότερα για τους άνδρες). Οι επιστήμονες παρακολούθησαν την εξέλιξη της υγείας των συμμετασχόντων επί οκτώ χρόνια, διάστημα κατά το οποίο 1.769 άτομα εμφάνισαν άνοια.

Οπως διαπιστώθηκε, όσοι ακολούθησαν υγιεινό τρόπο ζωής εμφάνισαν άνοια σε ποσοστό αισθητά μικρότερο συγκριτικά με αυτούς που δεν ακολουθούσαν υγιεινό τρόπο ζωής. Ακόμα και όταν συνυπολογίστηκαν παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και η κοινωνικοοικονομική θέση, διαπιστώθηκε ότι οι υγιεινές καθημερινές συνήθειες συνδέονταν με την κατά 30% μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας –πάντα συγκριτικά με τις ανθυγιεινές– ασχέτως εάν το άτομο διέτρεχε μεγάλο ή μικρό γενετικό κίνδυνο για την εμφάνιση της νόσου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή