Ναυάγησε και ο δεύτερος διαγωνισμός πώλησης λιγνιτικών μονάδων

Ναυάγησε και ο δεύτερος διαγωνισμός πώλησης λιγνιτικών μονάδων

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πλήρη αποτυχία στέφθηκε και ο δεύτερος διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Μελίτης. Η ΔΕΗ ανακοίνωσε επίσημα ότι χθες, τελευταία ημέρα της προθεσμίας για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών, δεν κατατέθηκε καμία προσφορά. Θα ακολουθήσει ενημέρωση στο διοικητικό συμβούλιο της Επιχείρησης την Πέμπτη, προκειμένου ο διαγωνισμός να κηρυχθεί άγονος.

Το δεύτερο ναυάγιο του εγχειρήματος αποεπένδυσης της ΔΕΗ στον λιγνίτη πιστοποίησε στην πράξη το ασύμφορο της επένδυσης στον λιγνίτη και τις λάθος επιλογές όχι μόνο της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και της Κομισιόν, που αποδέχθηκε ως διαρθρωτικό μέτρο για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού ένα μέτρο που σερνόταν ως υποχρέωση της χώρας από την προηγούμενη δεκαετία, όταν η θέση του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή δεν είχε απαξιωθεί. Η ΔΕΗ έχασε την ευκαιρία να ξεφορτωθεί μέρος του λιγνιτικού χαρτοφυλακίου της που λόγω των CO2 καθίσταται όλο και πιο ζημιογόνο. «Η κατάληξη του διαγωνισμού δείχνει την απαξίωση της Επιχείρησης και τους κακούς χειρισμούς όλα τα τελευταία χρόνια», τόνιζαν χθες κύκλοι του υπουργείου Ενέργειας, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του διαγωνισμού. «Αυτοί που αναφέρονταν στους λιγνίτες μιλώντας για πετράδια της ΔΕΗ αποδεικνύεται ότι ήταν εκτός τόπου και χρόνου», σχολίαζαν οι ίδιοι κύκλοι.

Η επόμενη μέρα σε σχέση με τα εναλλακτικά ισοδύναμα, για τα οποία έχει δεσμευθεί η χώρα έναντι των πιστωτών σε περίπτωση αποτυχίας του σχεδίου αποεπένδυσης, είναι πλέον το μεγάλο ζητούμενο για τη ΔΕΗ και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας. Η πρώτη συζήτηση επ’ αυτού αναμένεται μέσα στο επόμενο διήμερο σε συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης με στελέχη της DGcomp, που αναμένονται στην Αθήνα από σήμερα. Τόσο στο υπουργείο Ενέργειας όσο και στη ΔΕΗ προεξοφλούν ότι η πλευρά της DGcomp θα ανοίξει θέμα πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων, κάτι που δεν βγήκε ποτέ από το τραπέζι των συζητήσεων όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας φέρεται ότι θα επιδιώξει είναι μια συνολική επαναδιαπραγμάτευση με την DGcomp, η οποία θα περιλαμβάνει και τα ΝΟΜΕ στην κατεύθυνση της κατάργησής τους. Μία πρόταση για τη δημιουργία δύο ή τριών πακέτων που θα περιλαμβάνουν λιγνίτες και υδροηλεκτρικά και θα παραχωρηθούν σε τρίτους μέσω διαγωνισμού εμφανίζεται ως η επικρατέστερη. Το ενδεχόμενο στα πακέτα αυτά να μπει και χαρτοφυλάκιο από το πελατολόγιο της ΔΕΗ κατά το μοντέλο που εφαρμόστηκε στην περίπτωση του σχεδίου «Μικρή ΔΕΗ», προκειμένου η πρόταση να απαντάει και στο ζητούμενο της μείωσης των μεριδίων της ΔΕΗ στη λιανική αγορά, θεωρείται επίσης πολύ πιθανό, δεδομένου ότι τα ΝΟΜΕ δεν έχουν αποδώσει ως μέτρο.

Η συζήτηση με τους εκπροσώπους της DGcomp θα επεκταθεί και στο θέμα ρευστότητας της ΔΕΗ και στη γενικότερη οικονομική κατάσταση της Επιχείρησης, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στη στάση που θα κρατήσουν σε σχέση με τα τιμολόγια, για τα οποία ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να μην προχωρήσει σε αυξήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή