Προτεραιότητα της Αθήνας οι επιστροφές

Προτεραιότητα της Αθήνας οι επιστροφές

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διασύνδεση της ασφάλειας με τον σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου αποτελεί τον στόχο της κυβέρνησης όσον αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού. Η πλήρης εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας όσον αφορά τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, με την υλοποίηση και του τμήματος των επιστροφών στην Τουρκία, η οποία ελάχιστα έχει εφαρμοστεί στα τρία χρόνια ισχύος της, δρομολογείται άμεσα από την κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες.

Σε συνδυασμό με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου που αναμένεται να προωθηθεί άμεσα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να παραμένουν στη χώρα όσοι το δικαιούνται ως πρόσφυγες σε συνθήκες αξιοπρεπείς, όπου δεν θα καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παράλληλα, σχεδιάζεται η βελτίωση της κατάστασης στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στα νησιά, με τη δημιουργία υποδομών, αλλά και την αύξηση του προσωπικού και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών περίθαλψης.

«Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν τα εκκρεμή θέματα σχετικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού και ειδικότερα η επιτάχυνση της εφαρμογής της δήλωσης Ε.Ε. -Τουρκίας, αλλά και οι προτεραιότητες στα θέματα εσωτερικής ασφάλειας», ανέφερε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος συμμετείχε επισήμως, με τη θεσμική του ιδιότητα, στη χθεσινή σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη νέα ελληνική κυβέρνηση, για τα ζητήματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας.

Το θέμα της ενεργοποίησης του τμήματος της κοινής δήλωσης που αφορά τις επιστροφές έχει τεθεί πολλές φορές από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ωστόσο από τον Μάρτιο του 2016 έως και χθες λιγότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν επιστραφεί στην Τουρκία. Ταυτόχρονα, από την αρχή του έτους, 15.200 άνθρωποι έχουν βρεθεί στα νησιά και 5.896 έχουν εισέλθει στην Ελλάδα από τον Εβρο.

Χθες, στα ελληνικά νησιά όπου υπάρχουν ΚΥΤ έφθασαν 164 άνθρωποι, ενώ ενδεικτικά, μέσα σε μόλις μία εβδομάδα –από την 1η Ιουλίου έως και την 7η– είχαν φθάσει 1.015 πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτή τη στιγμή στα ελληνικά νησιά βρίσκονται σχεδόν 18.000 άτομα (17.924 σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή, πριν από μία εβδομάδα), ενώ σε όλη τη χώρα ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που ήρθαν μετά το 2015 ξεπερνά τις 80.000. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στην «Κ» ότι πραγματοποιούνται προσπάθειες για την ενίσχυση και συστηματοποίηση των επιστροφών, έτσι ώστε «όσοι πρέπει να επιστρέψουν, να επιστρέψουν». Η πλήρης εφαρμογή της κοινής δήλωσης από την πλευρά της κυβέρνησης αποτελεί ένα μήνυμα υπεύθυνης στάσης προς την Ε.Ε., η οποία όμως με τη σειρά της αναμένεται να δείξει αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού – προσφυγικού τόσο σε οικονομικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Οσον αφορά τα αποτελέσματα της σύσκεψης, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους σε έξι στόχους:

– Αμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες και μετανάστες και ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες και τα παιδιά.

– Αναμόρφωση –μέχρι το τέλος του 2019– του θεσμικού πλαισίου της χορήγησης ασύλου, με στόχο τη σύντομη, δίκαιη και αποτελεσματική απονομή του.

– Ενίσχυση της φύλαξης των κοινών ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, ιδίως των θαλασσίων.

– Πιστή εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και την αποσυμφόρηση των νησιών.

– Ολοκλήρωση των εργασιών για το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Σάμο.

– Ενσωμάτωση κοινοτικών οδηγιών για την πολιτική ασφάλειας της χώρας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος, καθώς και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννης Πλακιωτάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή