Ιστορία και παράδοση

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιστορία και παράδοση

Ενα ταξίδι στη μνήμη, την ταυτότητα, τη συμβολή του ανθρώπου στη διαμόρφωση του τοπίου και της πολιτισμικής πραγματικότητας είναι το βιβλίο της Πόπης Τσουκάτου (φωτογράφος, φιλόλογος) και της Ζαχαρούλας Τουραλή (κοινωνική ανθρωπολόγος) με τίτλο «Το Λεωνίδιo μέσα από τα παράθυρα» ή αν προτιμάτε την τσακώνικη διάλεκτο, «Το Αγιελήδι τάσου από τα παναθούρια». Μέσα από τα πλάνα της φωτογραφικής μηχανής ανοίγουν τα παράθυρα του Λεωνιδίου στον χρόνο και ξεκινά ένα ταξίδι στον μύθο και στην ιστορία του τόπου. Η συγγραφή βασίστηκε στην αξιοποίηση αρχειακού υλικού, βιβλιογραφίας, συνεντεύξεων και επιτόπιας έρευνας. Το βιβλίο εκδόθηκε στα ελληνικά και στα αγγλικά από τις εκδόσεις Τέχνης Οίστρος και διατίθεται από το Αρχείο Τσακωνίας.

Ποιητής του σινεμά

Μόλις κυκλοφόρησε ο δεύτερος τόμος της εκδοτικής σειράς «Με το βλέμμα της κριτικής», «Aντρέι Ταρκόφσκι: Ο ποιητής της έβδομης τέχνης». Ο κορυφαίος σκηνοθέτης άλλαξε για πάντα την κινηματογραφική εμπειρία σμιλεύοντας τον χρόνο και διευρύνοντας την εικόνα με ταινίες για την πίστη, την εξορία, αλλά και τη μνήμη. Το έργο του Ταρκόφσκι είναι ανεξίτηλα επηρεασμένο από την παράδοση του σοβιετικού κινηματογράφου. Λιτός και αφαιρετικός, ο Ταρκόφσκι καταφέρνει να πει με τη σιωπή όσα δεν μπορούν να πουν άλλοι κινηματογραφιστές με τεράστιους διαλόγους. Το βλέμμα του από την αρχή της σταδιοδρομίας του ήταν στραμμένο στην αναζήτηση της αλήθειας, πολιτικής, ιστορικής και φιλοσοφικής. Γράφουν οι: Γιώργος Ρούσσος, Τάσος Ρέτζιος, Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος, Σταύρος Γανωτής, Τάσος Γουδέλης, Θόδωρος Σούμας, Αχιλλέας Κυριακίδης.

Η ιστορία… αλλιώς

Ο Ιάπωνας σχεδιαστής ιστοριών «άνιμε» Kumiko Suekane ξαναγράφει την ιστορία της Γαλλίας σε μια σειρά manga τρόμου και φαντασίας, που έχει τίτλο «Versailles of the Dead». Στον νέο τόμο που κυκλοφόρησε στο Παρίσι πριν από λίγες ημέρες η νεαρή Μαρία Αντουανέτα που ταξιδεύει με την άμαξά της για τη Γαλλία, προκειμένου να συναντήσει τον μέλλοντα σύζυγό της και διάδοχο του θρόνου, πέφτει θύμα επίθεσης από ζόμπι και πεθαίνει. Μοναδικός επιζών, ο δίδυμος αδερφός της που τη συνόδευε αλλά κανείς δεν γνωρίζει την ύπαρξη. Εκείνος αποφασίζει να υποκαταστήσει τη μελλοντική βασίλισσα στον θρόνο της Γαλλίας, ενώ το Παρίσι υποφέρει από μια βίαιη και ανεξήγητη εισβολή ζωντανών-νεκρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή