Η «Σχεδία» της οδού Κολοκοτρώνη, νέο μοντέλο επιχειρηματικότητας και συνοχής

Η «Σχεδία» της οδού Κολοκοτρώνη, νέο μοντέλο επιχειρηματικότητας και συνοχής

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κολοκοτρώνη 56 και Νικίου, στην καρδιά δηλαδή της παλιάς εμπορικής Αθήνας, απέναντι και ανάμεσα στα ζωντανά μέρη που αγαπούν οι σύγχρονοι Αθηναίοι, έχει γεννηθεί το σπίτι της «Σχεδίας». Το σπίτι του περιοδικού δρόμου, που στηρίζει τους ανθρώπους που είχαν την ατυχία να βρεθούν για ένα διάστημα χωρίς δουλειά ή σπίτι, είναι ένα φωτεινό σημείο της Αθήνας, που μας περιμένει να το γνωρίσουμε και να στηρίξουμε με την παρουσία μας μια καταπληκτική προσπάθεια.

Η «Σχεδία» της οδού Κολοκοτρώνη, νέο μοντέλο επιχειρηματικότητας και συνοχής-1

Το σπίτι της «Σχεδίας» φιλοδοξεί να γίνει αγαπημένη συνήθεια και στέκι συνάντησης για τους κατοίκους της Αθήνας.

Στη «Σχεδία» θα πιούμε τον καφέ ή το ποτό μας, θα φάμε και θα διαλέξουμε δώρα από το πωλητήριο από ανακυκλωμένο χαρτί. Νιώθεις καλά στη «Σχεδία», όχι μόνο γιατί είναι ένας θαυμάσιος και ευχάριστος χώρος, αλλά γιατί ξέρεις ότι η παρουσία σου συμβάλλει ώστε να πετύχει αυτή η μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα προσπάθεια. Υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται να σταθούν με κοινωνική αξιοπρέπεια, να έχουν προοπτική, και εμείς μπορούμε να προσφέρουμε.

Η «Σχεδία» της οδού Κολοκοτρώνη, νέο μοντέλο επιχειρηματικότητας και συνοχής-2

Η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική διαρρύθμιση και η αισθητική οφείλονται στο αρχιτεκτονικό γραφείο Potiropoulos+Partners.

Ο χώρος, όμως, από μόνος του τραβάει την προσοχή. Στο παλιό αθηναϊκό κτίριο όπου στεγάζεται η «Σχεδία», είναι πολλοί εκείνοι που εργάστηκαν εθελοντικώς και αφιλοκερδώς ώστε να στηθεί αυτό το εγχείρημα στα πόδια του. Ο αρχιτέκτων Δημήτρης Ποτηρόπουλος και το αρχιτεκτονικό γραφείο Potiropoulos+Partners αναμόρφωσαν τον χώρο και εμφύσησαν μια άλλη φιλοσοφία. «Τη συνθετική διαδικασία δεν απασχόλησε τόσο η “αισθητική ορθότητα” του νέου χώρου της “Σχεδίας”, όσο το να μπορεί ο χώρος αυτός να συνεπαίρνει, να δίνει ώθηση», αναφέρουν στο σκεπτικό τους. Εχει ενδιαφέρον ότι η αίσθηση φωτός και διακριτικής πολυτέλειας που τυλίγει τον χώρο έχει ανθρώπινο και βιωματικό χαρακτήρα. Οπως λένε οι αρχιτέκτονες, «στόχος ήταν η ανάσυρση από τη λήθη ενός τόπου όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να θυμούνται, να κάνουν πράγματα, να βιώνουν εμπειρίες, να σκέφτονται, να αγωνίζονται, να γίνονται αυτοί που είναι».

Η «Σχεδία» της οδού Κολοκοτρώνη, νέο μοντέλο επιχειρηματικότητας και συνοχής-3

Στη «Σχεδία» μπορεί κανείς να απολαύσει ποτό ή φαγητό, αλλά και να βρει ωραία δώρα στο πωλητήριο.

Εχει ιδιαίτερη αξία το πωλητήριο όπου οι άνθρωποι της «Σχεδίας» δημιουργούν εξαιρετικά αντικείμενα. «Ο ίδιος ο χώρος είναι κατά κάποιον τρόπο “αντικείμενο” της “Σχεδία Art”», λένε από τους Potiropoulos+Partners. «Είναι φτιαγμένος για, και με τα αντικείμενα της “Σχεδία Art”.  Είναι ένας χώρος “χειροποίητος”, η ύλη δεν αποτελεί μόνο το τελικό μέσο απόδοσης του σχεδιασμού, δεν περιορίζεται στον τεκτονικό της ρόλο, αλλά συμμετέχει ως συν-δημιουργός». Το εγχείρημα της «Σχεδίας» κοινωνικής συνοχής, ένα στοίχημα κοινωνικού και προσωπικού πολιτισμού. Στάση για καφέ ή φαγητό και ένα μικρό δώρο από το πωλητήριο. Μια κίνηση που λέει πολλά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή