Τσαβούσογλου: Σύντομα θα στείλουμε και τέταρτο πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο

Τσαβούσογλου: Σύντομα θα στείλουμε και τέταρτο πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αψηφά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διαμηνύοντας πως η Άγκυρα θα αυξήσει τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο στέλνοντας και τέταρτο σκάφος.

«Το να αποκαλείς αυτό κύρωση σημαίνει ότι δεν λαμβάνεις πολύ σοβαρά υπόψη την όλη υπόθεση. Και δεν χρειάζεται να την πάρεις στα πολύ σοβαρά. Δεν είναι πράγματα που μπορούν να μας επηρεάσουν. Οι διαπραγματεύσεις για την πολιτική αεροπορία βρίσκονταν ήδη σε στασιμότητα με τις πρωτοβουλίες της ελληνοκυπριακής πλευράς. Η Ε.Ε. που ανέκαθεν ασκεί κριτική στις παρεμβάσεις στο έργο της Κεντρικής Τράπεζας τώρα δίνει εντολές στην δική της τράπεζα. Λαμβάνουν τέτοιου είδους ανούσιες αποφάσεις με μια σαχλή αντίληψη συμπαράστασης κάτω από την πίεση που ασκεί η ε/κ πλευρά και η Ελλάδα. Γνωρίζουν ότι οι αποφάσεις που λαμβάνουν δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν», ανέφερε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, από τη Βόρεια Μακεδονία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη και συνέχισε:

«Από τώρα και στο εξής, σε περίπτωση που λάβετε μια απόφαση εναντίον της Τουρκίας, θα αυξήσουμε τις δραστηριότητες μας. Εκεί έχουμε τρία σκάφη. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα στείλουμε και το τέταρτο σκάφος μας. Ας αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με την Τουρκία με τέτοιες μεθόδους. Εμείς αποφασίζουμε τι θα κάνουμε στη δική μας υφαλοκρηπίδα. Αλλά ενόσω δεν τίθενται υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων εμείς εκεί θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τις δραστηριότητές μας».

Για τις επαφές σε υψηλό επίπεδο μεταξύ Τουρκίας – ΕΕ, ο Τσαβούσογλου σχολίασε ότι δεν υπάρχει καμιά εγγύηση γι αυτό. «Η ΕΕ μας έχει ανάγκη. Είτε είναι το θέμα των προσφύγων είτε άλλο, αναγκαστικά θα έρθουν σε μας. Θα έχουμε επαφές, δεν υπάρχει διαφυγή. Και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι δεν είναι δυνατόν να εφαρμόσουν αυτές τις αποφάσεις που έλαβαν. Δηλαδή, λήφθηκε για να ικανοποιήσουν την ελληνοκυπριακή πλευρά. Δηλαδή, με μια ανόητη αντίληψη αλληλεγγύης, υπό την πίεση του ελληνοκυπριακού τομέα και της Ελλάδας έλαβαν, να με συγχωρείτε, τέτοιες πρόστυχες αποφάσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων. 

Σε ότι αφορά δε, το ζήτημα των S-400, ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε ότι η χώρα του δεν επιδιώκει την κορύφωση της κρίσης με τις ΗΠΑ. Πρόσθεσε επίσης, ότι κάθε σύμμαχος του ΝΑΤΟ έχει το δικαίωμα να αγοράζει εξοπλισμό από όποια χώρα επιθυμεί. Τέλος, ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικοί πύραυλοι δεν αποτελούν απειλή για τη νέα γενιά μαχητικών.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, με ανάρτησή του στο Twitter, επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία θα στείλει και τέταρτο πλοίο στην ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να διεξάγει σεισμικές έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο γύρω από την Κύπρο. Ο Ντονμέζ διευκρίνισε ότι το σκάφος σεισμικών ερευνών Oruc Reis θα σταλεί στην ανατολική Μεσόγειο αφού ολοκληρώσει τις τρέχουσες δραστηριότητές του στη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή