Γιάνης Βαρουφάκης: Οι μεντεσέδες έτριξαν στο Παρίσι

Γιάνης Βαρουφάκης: Οι μεντεσέδες έτριξαν στο Παρίσι

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεντεσές: η σιδερένια ή ξύλινη άρθρωση που ενώνει την πόρτα ή το παράθυρο με τις παραστάδες και βοηθάει το άνοιγμα ή το κλείσιμό τους (Λεξικό Μπαμπινιώτη). Οι Γάλλοι έχουν έναν ιδιωματισμό για όποιον εκνευρίζεται και χάνει την ψυχραιμία του: «sortir de ses gonds», «βγήκε από τους μεντεσέδες του», λένε. «Βγήκε από τα ρούχα του», επί το ελληνικότερον.

Πολλά γαλλικά μέσα ενημέρωσης αυτή την έκφραση επέλεξαν για να περιγράψουν το ξέσπασμα του Γιάνη Βαρουφάκη εναντίον Γάλλου αστυνομικού, στο αεροδρόμιο του Παρισιού, το περασμένο Σάββατο. Και, πράγματι, βλέποντας το σχετικό βίντεο –που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ισπανικής εφημερίδας La Nueva Espagna– διαπιστώνει κανείς ότι οι μεντεσέδες του ανταποκρίθηκαν άψογα στην περίσταση: ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25 επεφύλασσε στους παρευρισκομένους ένα θεαματικό «άνοιγμα». Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματός του, ο αστυνομικός αφού ήλεγξε το διαβατήριό του, το επέστρεψε μειδιώντας – πρώτο ατόπημα. Επειτα στάθηκε μπροστά του με τα χέρια στη μέση μη αφήνοντας επαρκή χώρο σε εκείνον για να περάσει χωρίς να τον ακουμπήσει αναγκαστικά – δεύτερο ατόπημα. Μετά την αναπόφευκτη επαφή, ο αστυνομικός τού αφαίρεσε το διαβατήριο και του ζήτησε να σταθεί στον τοίχο – τρίτο ατόπημα και καθοριστικό: ο Γιάνης απασφάλισε.

Στο βίντεο δεν βλέπουμε, φευ, όσα προηγήθηκαν αλλά όσα ακολούθησαν. Κυρίως, δε, τα ακούμε. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών μιλάει στα αγγλικά και, ως γνωστόν, στην αγγλική γλώσσα το δεύτερο ενικό και το δεύτερο πληθυντικό πρόσωπο ταυτίζονται. Ομως ο επιτονισμός, ο τρόπος δηλαδή με τον οποίο εκφέρεται κάθε λέξη, καθώς και η κύμανση της φωνής του, δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία: ο ενικός μόνο ταιριάζει στον εξαγριωμένο Γιάνη. «Είσαι βίαιος και αγενής. Είσαι προβληματικό μέλος του αστυνομικού σώματος και ντροπή για το έθνος σου. Εγώ θα συνεχίζω να περπατώ εδώ στον διάδρομο κι αν θέλεις σταμάτησέ με. Σε προκαλώ!»

Μετά το συμβάν ο κ. Βαρουφάκης βρήκε την ευκαιρία να μιλήσει και πάλι για την αποδόμηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το όνειρο της κοινής ευημερίας που δολοφόνησαν οι τρόικες. «Συγγνώμη απ’ τον Μακρόν ή θα του κάνουμε το Σανζ Ελιζέ λαμπόγυαλο», έστειλε σαφές μήνυμα μέσω Facebook o εκπρόσωπός του Σπύρος Δερβενιώτης.

Δεν μάθαμε αν ο Γάλλος αστυνομικός υπέβαλε τελικά μήνυση, όπως αρχικά έγινε γνωστό. Θα είναι μέγα σφάλμα και ας ελπίσουμε να άλλαξε γνώμη. Ως όργανο της τάξεως, άλλωστε, οφείλει να γνωρίζει το πρωτόκολλο: τους γαλαζοαίματους δεν τους αγγίζουν, μόνον υποκλίνονται μπροστά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή