Το Κονκλάβιο (16/07/19)

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θεσμική διυπουργική

Σε περίπτωση που δεν έγινε αντιληπτό, σημειώνω ότι η χθεσινή πρώτη διυπουργική σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία του Ελληνα επιτρόπου στην Κομισιόν, ήταν η πρώτη θεσμική συνάντηση της νέας κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν ξέρω αν αυτός είναι ο λόγος που κράτησε δύο ώρες. Αλλά πληροφορούμαι ότι εντός έγινε ιδιαίτερη συζήτηση σχετικά με τα κοινοτικά κονδύλια για το προσφυγικό – και τη δυστοκία που είχε επιδείξει η προηγούμενη κυβέρνηση στην απορρόφησή τους. Βέβαια, δεν έγινε σχετική νύξη στην επίσημη ανακοίνωση.

Επιστρέφει

Να μην ξεχάσω να σας πω ότι φυσικά προηγήθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Μητσοτάκη. Θυμίζω ότι ο Αβραμόπουλος ολοκληρώνει τη θητεία του. Και αμέσως μετά επιστρέφει στην Ελλάδα. Πού ακριβώς, θα δείξει. Φαντάζομαι ότι χθες έγινε σχετική συζήτηση. Κατά τα λοιπά, αλίμονό μας αν το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης πέσει στα λάθος χέρια…

Τρεις ώρες μόνο….

Τίποτα δεν πάει χαμένο. Ε, λοιπόν, ήρθε η ώρα που δόθηκε απάντηση στο γιατί η ΔΗΜΑΡ χρειαζόταν τόσο καιρό και κυρίως γιατί χρειαζόταν να συντηρεί τα γραφεία της στην Αγίου Κωνσταντίνου. Για να γίνει η χθεσινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα (συνοδεία Σκουρλέτη) με τους πέραν του ΣΥΡΙΖΑ: το… Συντονιστικό της Προοδευτικής Συμμαχίας. Παρόντες, μεταξύ άλλων, οι Νίκος Μπίστης, Γιάννης Ραγκούσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Λούκα Κατσέλη και λοιπές δυνάμεις, αλλά και ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης. Σημειώνω ως πρόοδο το γεγονός ότι η διαβούλευση άρχισε μόλις με μισή ώρα καθυστέρηση από την πλευρά του Τσίπρα, καθώς και ότι κράτησε μόλις τρεις ώρες.

Επανίδρυση

Εξάλλου, όπως το έθεσε πηγή μου, «αν έρχονταν και οι συριζαίοι, θα τελειώναμε μεθαύριο». Πολύ πιθανόν. Στο διά ταύτα τώρα, φαίνεται ότι ουδείς βιάζεται, πολλώ δε μάλλον ο Τσίπρας. Πρώτα θα χαράξουν οδικό χάρτη για τη συμπόρευση και μετά θα οριστεί οργανωτική επιτροπή (από τον ΣΥΡΙΖΑ και την Προοδευτική Συμμαχία) για το συνέδριο. Πάντως, ακούω ότι ο Τσίπρας δεν άνοιξε τα χαρτιά του για τα οργανωτικά, πώς δηλαδή θα ανοίξουν οι οργανώσεις. Φάνηκε να επιμένει στο να γίνουν πρώτα οι διευρύνσεις. Και επέμεινε σε δύο λέξεις: μετασχηματισμός – επανίδρυση.

Φροντιστήριο

Ευτυχώς που αύριο ανοίγει η Βουλή, γιατί λίγο ακόμα και Νίκος Βούτσης και Κώστας Τασούλας θα γίνουν κολλητοί. Το λέω διότι κατάσκοπός μου συνέλαβε τον υποψήφιο πρόεδρο της Βουλής να τα λέει πάλι με τον απερχόμενο Βούτση, παρουσία και του προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής Κώστα Μαυριά. Υποθέτω ότι συνεχίζεται το «φροντιστήριο» ενόψει της ανάληψης καθηκόντων προέδρου από τον Τασούλα.

Πρώτη φορά ονομαστική

Με την ευκαιρία να σας ενημερώσω ότι η ορκωμοσία των βουλευτών θα αρχίσει αύριο στις 11.00, ενώ η εκλογή προέδρου είναι προγραμματισμένη για το πρωί της Πέμπτης (στις 10.30). Θα ακολουθήσει δεύτερη μεσημεριανή συνεδρίαση για την εκλογή αντιπροέδρων, κοσμητόρων και γραμματέων. Το κρίσιμο και το διαφορετικό είναι ότι για πρώτη φορά η εκλογή του προέδρου της Βουλής θα γίνει με ονομαστική ψηφοφορία. Πεδίον δόξης λαμπρόν για τον Τασούλα. Αυτό έχω την εντύπωση ότι ισχύει και για τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει τη μεγάλη ευκαιρία να δώσει δείγματα συναίνεσης. Θυμίζω, εξάλλου, ότι η Ν.Δ. είχε ψηφίσει τη Ζωή Κωνσταντοπούλου…

Η ώρα των βουλευτών

Το απόγευμα και όχι το πρωί του Σαββάτου, όπως αρχικά εξεταζόταν, ακούω ότι θα αρχίσει η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης με την ομιλία του πρωθυπουργού. Πληροφορούμαι, ωστόσο, ότι θα εφαρμοστεί μια καινοτομία. Το αναφέρω διότι είθισται μετά την ομιλία του πρωθυπουργού να διακόπτεται η συνεδρίαση, και οι ομιλίες υπουργών και βουλευτών να συνεχίζονται την επόμενη ημέρα. Δεν θα υπάρξει διακοπή. Ο Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή να μη διακοπούν οι ομιλίες. Ακούω δε ότι είναι γραμμή να δοθεί περισσότερος χρόνος στους βουλευτές και λιγότερος στους υπουργούς να μιλήσουν. Οπως και να ’χει, η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της επόμενης Δευτέρας με την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή