Υπό διαμόρφωση νέο σκηνικό στο ΚΙΝΑΛ

Υπό διαμόρφωση νέο σκηνικό στο ΚΙΝΑΛ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπο με τον κίνδυνο να εισέλθει σε έναν κύκλο εσωστρέφειας βρίσκεται το ΚΙΝΑΛ, μιας και η θυελλώδης συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την περασμένη Παρασκευή ανέδειξε όχι μόνο το πόσο εύθραυστες ήταν οι ισορροπίες που είχαν διαμορφωθεί όλο αυτό το διάστημα στο εσωτερικό του, αλλά και το ότι η ηγεσία καλείται να διαχειριστεί πλέον έναν ευδιάκριτο εσωκομματικό πόλο που δημιουργείται από εκείνους που διαφωνούν με τη στρατηγική που χαράσσει η Φώφη Γεννηματά.

Εναν πόλο ο οποίος εκφράζεται σε μεγάλο βαθμό –αλλά όχι μόνο– από τον Νίκο Ανδρουλάκη, όπως φάνηκε και από την ανοικτή σύγκρουσή του με την πρόεδρο της παράταξης την Παρασκευή, μετά τις σαφείς αιχμές που άφησε προς το πρόσωπό του η κ. Γεννηματά στην τοποθέτησή της. Αλλωστε, οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών ήταν εμφανείς όλο αυτό διάστημα, καθώς, ακόμη και υπό την «ασπίδα» της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου –που υποχρέωνε άπαντες να διατηρούν χαμηλούς τόνους–, δεν ήταν λίγες οι φορές που ο επανεκλεγείς ευρωβουλευτής εξέφρασε διαφωνίες με τις θέσεις ή τη στάση της ηγεσίας σε διάφορα ζητήματα. Διαφωνίες οι οποίες μπορεί στο… όνομα της συσπείρωσης ενόψει κάλπης να είχαν «μπει κάτω από χαλί», ωστόσο ήρθαν εμφατικά στην επιφάνεια με αφορμή το αποτέλεσμα των εκλογών.

Από εκεί και πέρα, και κομμάτι του ΚΙΔΗΣΟ, όπως διαφαίνεται από τοποθετήσεις στελεχών του, εκτιμά ότι η κίνηση της Φ. Γεννηματά να «δείξει» ψήφο ανοχής προς τη Νέα Δημοκρατία δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές ήταν καθοριστική για τη στασιμότητα του ποσοστού του κόμματος. Οχι τυχαία, η πιο σφοδρή κριτική στην Κεντρική Επιτροπή για τη στάση αυτή ήρθε από τον Δημήτρη Ρέππα, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ μεν, αλλά ταυτόχρονα προερχόμενο από το κίνημα του Γ. Παπανδρέου. Αλλωστε, ο πρώην πρωθυπουργός επανειλημμένα στο παρελθόν είχε χαρακτηρίσει «στρατηγικό αντίπαλο» για το ΚΙΝΑΛ τη Δεξιά.

«Καθαρό» έδαφος

Πώς αντιδρά όμως η ηγεσία στο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί; Αν κρίνει κανείς από τις πρώτες μετεκλογικές κινήσεις και τις ομιλίες της κ. Γεννηματά στα εκτελεστικά όργανα, η πρόεδρος της παράταξης φαίνεται αποφασισμένη να υπερασπιστεί τη θέση της και να μην επιτρέψει στους διαφωνούντες προς τους χειρισμούς της να θέσουν υπό απειλή τη συνοχή του ΚΙΝΑΛ.

Τα σαφή και αιχμηρά μηνύματα προς το εσωτερικό, οι αλλαγές προσώπων σε νευραλγικές θέσεις που ανακοινώθηκαν στο Πολιτικό Συμβούλιο, αλλά και η ειδική επιτροπή που θα εξετάσει συνολικά την πορεία του κόμματος από το 2009 (εξετάζοντας δηλαδή και την περίοδο πριν η ίδια αναλάβει τα ηνία), παραπέμπουν στην πρόθεσή της να δημιουργήσει «καθαρό» έδαφος για την πορεία που έχει χαράξει για την παράταξη. Μήνυμα, το οποίο εκτιμάται ότι θα στείλει και σήμερα (13.00) στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή