Αλ. Τσίπρας: Οχι σε φωνές και ξόρκια

Αλ. Τσίπρας: Οχι σε φωνές και ξόρκια

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θα είμαστε εδώ, όχι για να κάνουμε αντιπολίτευση με φωνές και με ξόρκια. Αλλά για να κάνουμε δυναμική και αποτελεσματική αντιπολίτευση. Και δυναμική αντιπολίτευση είναι η τεκμηριωμένη αντιπολίτευση». Με αυτή τη φράση, μιλώντας στη νέα Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από 86 βουλευτές, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να γυρίσει σελίδα για το κόμμα του, «αποκηρύσσοντας» την προ του 2015 αντιπολίτευση που ασκούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και επιχειρώντας να δώσει έναν νέο, πιο «θεσμικό» αυτή τη φορά τόνο στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι λέξεις, άλλωστε, «φωνές και ξόρκια» μπορεί να εκληφθούν όχι μόνο ως αιχμή για την αντιπολιτευτική τακτική της Ν.Δ. το προηγούμενο διάστημα, αλλά και ως μια έμμεση κριτική για τις «αυταπάτες» του ΣΥΡΙΖΑ πριν ανεβεί στην εξουσία. Η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να εμφανιστεί πιο ώριμος πολιτικά και να ασκήσει διαφορετικά τα καθήκοντα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν διακριτή στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του. «Δεν πρόκειται να λέμε “όχι” σε όλα μόνο και μόνο επειδή είμαστε αντιπολίτευση», ανέφερε σε άλλο σημείο, προαναγγέλλοντας τη στήριξη σήμερα στο πρόσωπο του Κώστα Τασούλα για την προεδρία της Βουλής, για τον οποίο, όπως είπε, δεν υπάρχουν ενστάσεις «επί προσωπικού».

Η αλήθεια είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν είχε διαφορετική επιλογή, έπειτα από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμογής ενός πολύ σκληρού μνημονίου, από το να πάει σε πιο θεσμικά μονοπάτια. Παραφράζοντας μάλιστα τη γνωστή φράση του Ηλίου Ηλιού «θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα», σημείωσε πως «καθήκον μας σήμερα είναι να τους ταράξουμε στην τεκμηριωμένη κριτική και στην προγραμματική αντιπολίτευση». Στο τέλος, πάντως, της ομιλίας του –κυριολεκτικά με την τελευταία φράση του– ο κ. Τσίπρας άφησε ανοικτά παράθυρα: «Θα είμαστε συνεπείς στο ραντεβού μας τόσο στη Βουλή όσο και στους δρόμους του αγώνα», είπε, δείχνοντας πως δεν απορρίπτει τελεσίδικα τις παλιές πρακτικές των διαδηλώσεων. Στελέχη, άλλωστε, του κόμματος έχουν αναφέρει πως ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην υποκινήσει διαδηλώσεις, αλλά «θα σταθεί στο πλευρό κοινωνικών ομάδων που θα διαδηλώσουν». Νωρίτερα, κατά το πρώτο μέρος της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας είχε εξαπολύσει «εφ’ όλης της ύλης» επίθεση στην κυβέρνηση για τις αποφάσεις των πρώτων ημερών.

Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε την κυβέρνηση Μητσοτάκη «ένα πρωτότυπο μοντέλο κυβέρνησης ανώνυμης εταιρείας», που προμηνύει «μεγάλη ξηρασία για τα λαϊκά στρώματα» και «για τις κατακτήσεις των τελευταίων ετών». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε λέγοντας πως το κόμμα του θα υπερασπιστεί τις «ανάγκες και απαιτήσεις όσων μας ψήφισαν, αλλά και όσων δεν μας ψήφισαν», γιατί «τα προβλήματα και οι ανάγκες ενώνουν».

Tα πρόσωπα της επόμενης ημέρας

Την έδρα της Αχαΐας αποφάσισε να κρατήσει ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε μια κίνηση που έχει και σημειολογική διάσταση, καθώς πρόκειται για το βασικό «κάστρο» του παλαιού ΠΑΣΟΚ. Το παζλ, πάντως, της επόμενης μέρας του ΣΥΡΙΖΑ στην αξιωματική αντιπολίτευση έχει αρχίσει σιγά σιγά να συμπληρώνεται, δίνοντας και το στίγμα των προθέσεων της ηγεσίας. Νέα γραμματέας της Κ.Ο. του κόμματος αναλαμβάνει η Ολγα Γεροβασίλη, εκ των κορυφαίων στελεχών του κόμματος, με δύο υπουργικές θητείες την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Οι τρεις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων θα καλυφθούν από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Τη θέση του διευθυντή της Κ.Ο. θα πάρει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, που δεν εξελέγη βουλευτής, ενώ για τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής θα προταθεί ο Δημήτρης Βίτσας. Οσον αφορά τον εκπρόσωπο Τύπου, ο κ. Τσίπρας επέλεξε τον Αλέξη Χαρίτση, που ούτως ή άλλως πριν από τις εθνικές εκλογές είχε αναλάβει μαζί με την Εφη Αχτσιόγλου μεγάλο μέρος της εκπροσώπησης του κόμματος στα μίντια. Τέλος, η Ράνια Σβίγκου θα αναλάβει υπεύθυνη για την ευρωπαϊκή πολιτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή