Σε ελεύθερη πτώση η στερλίνα εξαιτίας της ανησυχίας για σκληρό Brexit

Σε ελεύθερη πτώση η στερλίνα εξαιτίας της ανησυχίας για σκληρό Brexit

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κάθετη πτώση οδηγήθηκε χθες η στερλίνα έναντι του δολαρίου και του ευρώ, διότι οι επενδυτές φοβούνται πως εντέλει η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση (Brexit) χωρίς συντεταγμένο τρόπο και καθορισμένη συμφωνία. Η λίρα υποχώρησε πρώτη φορά σε 27 μήνες (2 χρόνια και πλέον) κάτω από τα επίπεδα του 1,24 δολ. προς το δολάριο, ενώ προς το ευρώ εξασθένησε σε  επίπεδα ναδίρ εξαμήνου. Και σε αυτό το κλίμα ανησυχίας συνηγορούν οι Μπόρις Τζόνσον και Τζέρεμι Χαντ, οι δύο υποψήφιοι να διαδεχθούν την Τερέζα Μέι στον πρωθυπουργικό θώκο, οι οποίοι προσπαθούν να ανταγωνιστούν ο ένας τον άλλο στο ποιος θα τηρήσει σκληρότερη στάση στο θέμα της εξόδου. Εξ ου και οι αγορές χάνουν την εμπιστοσύνη τους στη στερλίνα, θεωρώντας ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να γίνει το Brexit χωρίς ξεκάθαρο μεταβατικό πλαίσιο. Εάν όντως συμβεί αυτό, τότε πιθανώς να υποχρεωθεί η Τράπεζα της Αγγλίας να περικόψει τα επιτόκια, ώστε να αποτρέψει τον οικονομικό όλεθρο, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου «Ρόιτερς».

Αφορμή για την καταβύθιση της στερλίνας ήταν σχόλια του Μπόρις Τζόνσον και του Τζέρεμι Χαντ ότι δεν πρόκειται να δεχθούν τον όρο που έχει συμπεριλάβει η Τερέζα Μέι στην προτεινόμενη συμφωνία για το Brexit και αφορά τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας, που ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο, και της Ιρλανδίας. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται ότι δεν θα επανέλθουν ένθεν και ένθεν τα συμβατικά σύνορα, όπως θα ίσχυαν σε άλλη περίπτωση δύο κρατών. Αυτή ήταν μία από τις πρώτες απαιτήσεις της Ε.Ε. προς το Λονδίνο όταν εισήλθαν οι δυο τους σε διαπραγματεύσεις. Εάν ισχύσει αυτή η πρόβλεψη, η Βρετανία θα πρέπει να συμμορφωθεί με πολλούς κανόνες της Ε.Ε., έως ότου δημιουργηθεί το νέο μεταβατικό πλαίσιο και δεν οριστούν σύνορα.

Πάντως, η πιο αδύναμη στερλίνα να υπενθυμίσουμε ότι ευνοεί τους Βρετανούς εξαγωγείς, διότι καθιστά πιο ελκυστικά και φθηνά τα προϊόντα τους στις αγορές εκτός συνόρων. Εν τω μεταξύ, η εξασθένησή της εντάθηκε χθες, μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων ότι, το τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου, οι αποδοχές στη Βρετανία είχαν κατά μέσον όρο αύξηση 3,6% στον δημόσιο τομέα και 3,4% στον ιδιωτικό, όταν ο πληθωρισμός φθάνει το 2%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από το 2008.

Ο αριθμός των ανθρώπων που απασχολούνται αυξήθηκε κατά 28.000 και ο δείκτης της ανεργίας παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 44 ετών της τάξεως του 3,8%. Παρά ταύτα, υπάρχουν ενδείξεις πως ίσως ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας αρχίζει να επιβραδύνεται στη Βρετανία. Το τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου η ενίσχυση της απασχόλησης ήταν η πιο αργή από το καλοκαίρι του 2018, ενώ οι κενές θέσεις ελαττώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα δωδεκαμήνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή