Σε αναζήτηση δημοσιονομικού χώρου για τις φοροελαφρύνσεις

Σε αναζήτηση δημοσιονομικού χώρου για τις φοροελαφρύνσεις

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο που θα της επιτρέψει να εφαρμόσει τις φοροελαφρύνσεις του 2020 καλείται να εξασφαλίσει τώρα η κυβέρνηση, έχοντας αποφασίσει να τηρήσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, όπως ξεκαθάρισε χθες πηγή του οικονομικού επιτελείου, στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist, όπου οι εκπρόσωποι των θεσμών επεσήμαναν σε όλους τους τόνους ότι η ενδεχόμενη αλλαγή του στόχου δεν είναι της παρούσης.

Οι εκπρόσωποι –ο επικεφαλής του ΕSM  Κλάους Ρέγκλινγκ, ο επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν στην Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο, ο επικεφαλής της αποστολής του ΕSM στην Ελλάδα Νικόλα Τζιαμαριόλι και ο πρόεδρος του EuroWorking Group Χανς Φίλμπριφ– δεν άφησαν καμία αμφιβολία ότι βλέπουν με ικανοποίηση την προτεραιότητα στην ανάπτυξη που δίνει η κυβέρνηση και πως θεωρούν τους μεταρρυθμιστικούς της στόχους ελπιδοφόρους. Το ερώτημα, όμως, είναι πώς θα εξασφαλιστεί ο δημοσιονομικός χώρος για να προχωρήσει στο πρώτο βήμα της αναπτυξιακής της ατζέντας, τις φοροελαφρύνσεις.

Ο κ. Ρέγκλινγκ έδωσε μια δική του απάντηση που προβλημάτισε: «Μια μείωση των φορολογικών συντελεστών, για παράδειγμα, θα μπορούσε να συμπληρωθεί με διεύρυνση της φορολογικής βάσης», είπε, παραπέμποντας σε μείωση του αφορολογήτου. Για διεύρυνση της φορολογικής βάσης μίλησε αργότερα και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν, καθώς η μείωση του αφορολογήτου είναι πάγια θέση του Ταμείου. Σημειώνεται πως η Νέα Δημοκρατία είχε ψηφίσει τη ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για άρση της μείωσης του αφορολογήτου από το 2020. Ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ακόμη ότι αν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο, αυτό πρέπει να διατεθεί για παραγωγικές δαπάνες, όπως οι δημόσιες επενδύσεις.

Η μεταρρυθμιστική έφεση της νέας κυβέρνησης είναι ευπρόσδεκτη, είπε ο κ. Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά δείχνουν ελπιδοφόρα, «στον βαθμό που η χώρα σέβεται το καθιερωμένο πλαίσιο εποπτείας, το θεσπισμένο και τις προγραμματικές της δεσμεύσεις». Ο ίδιος υπενθύμισε, όμως, παράλληλα, ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι –μαζί με την ανάπτυξη– η απαραίτητη προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ο κ. Ρέγκλινγκ τάχθηκε επίσης υπέρ της μη αναστροφής των μεταρρυθμίσεων, όπως αυτών στην αγορά εργασίας, λέγοντας ότι ενδεχόμενος αυξήσεις του ελάχιστου μισθού πρέπει να συμβαδίζουν με την αύξηση της παραγωγικότητας.

Στο ίδιο πνεύμα, ο  Χανς Φίλμπριφ υποστήριξε τη διατήρηση των στόχων των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, λέγοντας πως είναι αυτά που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους. «Πρώτα πρέπει να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της ανάπτυξης και μετά να συζητηθεί η μείωση των στόχων» είπε, προσθέτοντας, πάντως, ότι αυτό δεν σημαίνει πως τα υψηλά πλεονάσματα θα ισχύουν για πάντα.

Ο  Ντέκλαν Κοστέλο είπε πως «πολιτικά είναι πολύ δύσκολη η μείωση των στόχων των πλεονασμάτων».

Εντύπωση έκανε, εξάλλου, η επισήμανση του αξιωματούχου της Κομισιόν πως η κυβέρνηση θα μπορούσε να αξιοποιήσει καλύτερα τους πόρους του ΠΔΕ και να διαθέσει 13 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» ρευστότητας για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας (μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ταχύτερη εξυγίανση των τραπεζών).

Η  συζήτηση για τη μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων μπορεί να γίνει είπε ο Νικόλα Τζιαμαριόλι, αλλά  το ζήτημα τώρα είναι πώς μπορεί να ενισχυθεί η ανάπτυξη εντός του πλαισίου των στόχων.

Διαφορετική  άποψη για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα διατύπωσε μόνο ο Πίτερ Ντόλμαν, του ΔΝΤ, υποστηρίζοντας πως οι στόχοι είναι υπερβολικά υψηλοί και αντιστρατεύονται την ανάπτυξη. Επιπλέον, ο κ. Ντόλμαν κατέγραψε μία σειρά από ανησυχίες του Ταμείου για τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας: αδύναμη ανάπτυξη, υψηλή ανεργία, φτώχεια, ακαμψία της αγοράς εργασίας, υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, υψηλό δημόσιο χρέος.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή