Handelsblatt για ομόλογο: «Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα»

Handelsblatt για ομόλογο: «Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα»

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην έκδοση επταετούς ομολόγου από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (OΔΔΗΧ) περίπου μια βδομάδα μετά τις ελληνικές εκλογές αλλά και στη θετική υποδοχή του από τον κόσμο των αγορών αναφέρονται δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου.

Η Handelsblatt σε άρθρο με τίτλο «Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα» αναφέρει: «Ο νέος υπ. Οικονομικών της Ελλάδας Χρήστος Σταϊκούρας μπορεί, μια εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, να μεταφέρει ένα καλό νέο στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη: η πρώτη έκδοση ομολόγου μετά την κυβερνητική αλλαγή, την Τρίτη, ήταν απόλυτα επιτυχής. Ο κρατικός OΔΔΗΧ μπόρεσε να αντλήσει με το επταετές ομόλογο 2,5 δις ευρώ. Η απόδοση κυμαίνεται στο 1,9%. Η ζήτηση για το νέο ομόλογο ήταν μεγάλη. Με προσφορές περίπου 13 δις ευρώ υπερκαλύφθηκε κατά πέντε φορές ο στόχος της έκδοσης ομολόγου. Με αυτή την έξοδο στις αγορές η κυβέρνηση εκμεταλλεύθηκε το ευνοϊκό κλίμα στην αγορά ομολόγων. Οι αυξήσεις των τιμών έριξαν την απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου από το 4,4% που ήταν στην αρχή του έτους σχεδόν λίγο πάνω από το 2% τον Ιούνιο. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη».

Σύμφωνα με την Handelsblatt «χάρη σε ένα αποθεματικό ρευστότητας άνω των 30 δις ευρώ η Ελλάδα είναι καλυμμένη μέχρι τουλάχιστον το τέλος του 2022. Ο υπ. Οικ. Σταϊκούρας θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την έκδοση του ομολόγου για την πρόωρη αποπληρωμή ακριβότερων δανείων του ΔΝΤ.» Όπως σημειώνει η εφημερίδα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η έκδοση του ομολόγου αποτελεί μια πρώτη «ψήφο εμπιστοσύνης από τις αγορές».

Θετικά αποτιμά την έκδοση του επταετούς ομολόγου και η Frankfurter Allgemeine Zeitung, σημειώνοντας: «Μετά την αλλαγή της κυβέρνησης πριν από μια εβδομάδα η Ελλάδα εξέδωσε νέο ομόλογο. Η ζήτηση για το επταετές ομόλογο ξεπέρασε σημαντικά την αρχική προσφορά (…) Το καλό αποτέλεσμα αποτελεί συνέπεια των αρνητικών αποδόσεων για τα περισσότερα κρατικά ομόλογα άλλων χωρών της ευρωζώνης. Το ότι προσφέρει η Ελλάδα ακόμη θετική απόδοση, αποτελεί για πολλούς επενδυτές ευπρόσδεκτη ευκαιρία. Ήταν η τρίτη απόπειρα έκδοσης ομολόγου από το τέλος του προγράμματος βοήθειας τον Αύγουστο του 2018. Οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων έχουν στο μεταξύ πέσει σε επίπεδα ρεκόρ».

Πηγή: DW

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή