Μπορούμε να καταστήσουμε καλλιεργήσιμο τον Κόκκινο Πλανήτη

Μπορούμε να καταστήσουμε καλλιεργήσιμο τον Κόκκινο Πλανήτη

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σίγουρα για τους αστροναύτες του μέλλοντος, που θα φθάσουν μέχρι τον Αρη, θα θεωρείται σημαντικό πλεονέκτημα να μπορούν να καθίσουν στο τραπέζι και να απολαύσουν άφθονα λαχανικά.

Το εξαιρετικά αφιλόξενο περιβάλλον στον Κόκκινο Πλανήτη, όμως, καθιστά την καλλιέργεια τροφίμων μεγάλη πρόκληση. Σήμερα, ωστόσο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έλυσαν το πρόβλημα με φύλλα ενός υλικού που μπορεί να μετατρέψει την άνυδρη και κρύα επιφάνεια του Αρη σε γη ιδανική για καλλιέργειες.

Τα φύλλα «αεροπηκτώματος» λειτουργούν μιμούμενα το φαινόμενο του θερμοκηπίου στη Γη, όπου η ηλιακή ενέργεια παγιδεύεται στον πλανήτη μέσω αερίων όπως το διοξείδιο του άνθρακα και άλλα. Εφόσον αναπτυχθούν στις κατάλληλες περιοχές του Αρη, αυτά τα φύλλα θα αυξήσουν τη θερμοκρασία του εδάφους, λιώνοντας ταυτόχρονα τον πάγο που υπεδάφους τόσο, ώστε να παραμείνουν τα φυτά ζωντανά.

Ο Ρόμπιν Γουόρντγουερθ, που ανέπτυξε την τεχνολογία στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, επισημαίνει ότι, «αν θέλουμε να δημιουργήσουμε βιώσιμα οικοσυστήματα σε έναν άλλο πλανήτη χρησιμοποιώντας την τεχνολογία που διαθέτουμε σήμερα, τότε αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη. Καθώς τα φύλλα μπορούν να επεκταθούν όσο θέλουμε, μπορεί να καλύψουμε έκταση από μερικά τετραγωνικά μέτρα μέχρι πολύ μεγάλες επιφάνειες πάνω στον πλανήτη».

Αν ποτέ οι άνθρωποι αποφασίσουν να αποικίσουν άλλα ουράνια σώματα, πέρα από τη Γη, όπως συνιστούσε ο αείμνηστος Στίβεν Χόκινγκ ότι πρέπει να κάνουμε, η καλλιέργεια βρώσιμων ειδών είναι ικανότητα που θα πρέπει να αποκτήσουμε. Ωστόσο, οι συνθήκες που επικρατούν στον Αρη κάθε άλλο παρά ευνοϊκές είναι για κάτι τέτοιο. Ο πλανήτης είναι παγωμένος και ξηρός, «βομβαρδίζεται» από ακτινοβολία, το επιφανειακό έδαφος πιθανώς να περιέχει τοξικά χημικά, και η ατμόσφαιρά του διαθέτει πολύ μικρές συγκεντρώσεις αζώτου.

Φυσικά, τα φύλλα «αεροπηκτώματος» δεν επιλύουν το σύνολο των προβλημάτων, αλλά μπορούν να βοηθήσουν τους μελλοντικούς ταξιδευτές του σύμπαντος να δημιουργήσουν γόνιμες οάσεις σε έρημους πλανήτες, έτσι ώστε φυτά, αλλά και άλλοι οργανισμοί που φωτοσυνθέτουν, να μπορέσουν να ριζώσουν. Καθώς όλα αυτά τα είδη ζωής θα αναπτύσσονται μόνον κάτω από τα φύλλα «αεροπηκτώματος», ο κίνδυνος μόλυνσης του υπόλοιπου Αρη με γήινες μορφές ζωής είναι ουσιαστικά αμελητέος, επισημαίνει ο Ρόμπιν Γουόρντγουερθ.

Το «αεροπήκτωμα», που χρησιμοποιείται για να δημιουργηθούν τα φύλλα, αποτελείται από αέρα κατά 97%, ενώ το υπόλοιπο είναι ένα ελαφρύ δίκτυο πυριτίου. Οι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων ερευνητές στη NASA και στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, έδειξαν ότι τα φύλλα αυτά παρεμποδίζουν την επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία, επιτρέπουν τη διέλευση του ορατού φωτός, ώστε να γίνεται φωτοσύνθεση, και παγιδεύουν αρκετή ζέστη, έτσι ώστε να λιώσουν οι πάγοι του αρειανού υπεδάφους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή