Χαρδούβελης και Μπερίτση στο Δ.Σ. της Εθνικής

Χαρδούβελης και Μπερίτση στο Δ.Σ. της Εθνικής

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε νέα πρόσωπα στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, που θα αριθμεί 13 μέλη, θα προτείνει το ΤΧΣ στη γενική συνέλευση της τράπεζας που είναι προγραμματισμένη για τις 31 Ιουλίου. Μεταξύ των νέων μελών που θα προτείνει το ΤΧΣ είναι και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης για τη θέση του ανώτατου ανεξάρτητου διευθυντή (Senior Independent Director – SID), ενώ η πρόταση του ΤΧΣ προβλέπει και την τοποθέτηση αντιπροέδρου.

Τόσο η θέση του ανώτατου ανεξάρτητου διευθυντή –που είναι διαδεδομένη στο εξωτερικό– όσο και η θέση του αντιπροέδρου δημιουργούνται για πρώτη φορά στην Εθνική Τράπεζα και δρομολογούνται καθ’ υπόδειξιν του ταμείου –ως βασικού μετόχου με ποσοστό 40%– για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του διοικητικού συμβουλίου και των επιτροπών της τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», για τη θέση του αντιπροέδρου θα προταθεί η κ. Αικατερίνη Μπερίτση, που ήταν μέχρι πρόσφατα εκπρόσωπος του ΤΧΣ στο Δ.Σ. της Eurobank.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ως ανεξάρτητο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας θα προταθεί επίσης ο κ. Αβραάμ Γούναρης, πρώην μέλος του ΤΧΣ, καθώς και ακόμη δύο μέλη που θα προέρχονται από το εξωτερικό. Η στελέχωση του νέου διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας θα ολοκληρωθεί με την τοποθέτηση ενός εκτελεστικού μέλους που θα προταθεί από τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και πιθανότατα θα είναι κ. Φωτεινή Ιωάννου, επικεφαλής του τομέα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο της πλήρωσης των νέων θέσεων του Δ.Σ. της Εθνικής και της αύξησης του αριθμού των μελών σε 13, παραιτήθηκαν την περασμένη βδομάδα τρία μη εκτελεστικά μέλη και συγκεκριμένα η κ. Eva Cederbalk, ο κ. Χάρης Μάκκας και ο κ. Ιωάννης Ζωγραφάκης. Από εκτελεστικό μέλος παραιτήθηκε επίσης και ο κ. Παναγιώτης Δασμάνογλου, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα παραμείνει γραμματέας του Δ.Σ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, μιλώντας χθες στο συνέδριο του Economist, τόνισε την ανάγκη να προωθούνται με μια ενιαία εθνική φωνή, δηλαδή από την κυβέρνηση, την ΤτΕ και τις τραπεζικές διοικήσεις, τα σχέδια των τραπεζών στις Βρυξέλλες. Ο κ. Μυλωνάς διατύπωσε την αισιοδοξία του ότι τα δύο σχέδια, του ΤΧΣ και της ΤτΕ, για τη μείωση των κόκκινων δανείων θα προχωρήσουν σύντομα προκειμένου να έχουν οι ελληνικές τράπεζες περισσότερα και πιο αποτελεσματικά εργαλεία στη διάθεσή τους για ταχύτερη μείωση των κόκκινων δανείων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι τράπεζες θα πετύχουν τον στόχο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 50 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2021, στηριζόμενες και στη βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών. Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, η ανάπτυξη επιταχύνεται, το ποσοστό ανεργίας μειώνεται, οι καταθέσεις αυξάνονται, το κόστος δανεισμού από τις αγορές μειώνεται, ενώ εκτίμησε ότι τα capital controls θα αρθούν σύντομα. Ανοδικά κινούνται και οι τιμές στην αγορά ακινήτων, γεγονός που, σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, είναι πολύ σημαντικό για τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, ενώ δίνει επιπλέον κίνητρο στους δανειολήπτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με τις τράπεζες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή