Ανθη, φυτά και… κρασί από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ανθη, φυτά και… κρασί από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ουρά πίσω από τα φορτηγά στην Ιερά Οδό μοιάζει να μην τελειώνει. Σε αντίθεση με την ανθρώπινη υπομονή, που δοκιμάζεται. Ωστόσο, στο νούμερο 75 η ταμπέλα γράφει «Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών». Eνας άλλος κόσμος. Hρεμος, με τη φύση να οργιάζει. Το Θερμοκήπιο Καλλωπιστικών Φυτών είναι ανοιχτό στο κοινό. «Οικοδέσποινα» η Χριστίνα Μιγκίρου, γεωπόνος, προϊσταμένη στο Τμήμα Κηποτεχνίας, όπου ανήκει και το θερμοκήπιο. «Το φυτώριο δεν έχει μόνο εμπορικό χαρακτήρα, αλλά και εκπαιδευτικό, κοινωνικό», λέει. «Πρόκειται για έκταση 1,7 στρ. Αποτελείται από δύο χώρους: τον εξωτερικό και ένα γυάλινο θερμοκήπιο με τέσσερις αίθουσες. Στις υπόλοιπες, τα φυτά εσωτερικού χώρου». Η ποικιλία, μεγάλη. «Περίπου 70 είδη – έχουμε κυρίως φίκους, μπένζαμιν, σεφλέρες. Παχύφυτα και κάκτους», επισημαίνει η κ. Μιγκίρου. Πλούσια η γκάμα και σε φυτά εξωτερικού χώρου. «Καλλωπιστικοί θάμνοι, αναρριχώμενα. Πολυετή αλλά και εποχικά ανθόφυτα. Πιο περιορισμένος ο αριθμός των δέντρων, εσπεριδοειδών κατά κύριο λόγο».

Οι τιμές, αναμφισβήτητα πόλος έλξης για το κοινό. «Μια μανταρινιά που στο εμπόριο κοστίζει 13-15 ευρώ, εδώ θα τη βρει κάποιος με 8-10. Η μεγάλη διαφορά είναι στα φυτά εσωτερικού χώρου. Το μεγαλύτερο, ύψους έως 2 μ., δεν υπερβαίνει τα 20 ευρώ. Το αντίστοιχο σε φυτώριο έξω θα φθάνει τα 50 ευρώ. Δεν είναι, ωστόσο, μόνο θέμα τιμής. Το πιο σημαντικό είναι ότι όλα προκύπτουν από τις γνώσεις, τις πρακτικές της γεωπονικής επιστήμης», επισημαίνει η υπεύθυνη. Το θερμοκήπιο δεν «γυρνά την πλάτη» ούτε στις νέες τάσεις. Σύμφωνα με την κ. Μιγκίρου, «κάθε χρόνο φέρνουμε νέα φυτά, της “μόδας”. Βασικός γνώμονας, να είναι μεσογειακά, ώστε να ευδοκιμούν στον τόπο μας. Διόλου τυχαίο που πάντα ρωτούμε τον κόσμο πού μένει, τις συνθήκες, έτσι ώστε να τους δώσουμε συμβουλές για να προμηθευτούν το κατάλληλο για τους ίδιους φυτό και όχι απλώς κάποιο που τους αρέσει».

Οσον αφορά τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του χώρου, η ίδια προσθέτει: «Εδώ πραγματοποιούνται εργαστήρια φοιτητών. Εκτός της υποχρεωτικής πρακτικής άσκησης, όμως, παρέχεται στους φοιτητές η δυνατότητα εργασίας με σύμβαση. Πρόκειται για εποχική εργασία συνήθως, η οποία συμπεριλαμβάνεται στο βιογραφικό τους ως προϋπηρεσία». Στο ίδιο πλαίσιο πραγματοποιούνται επισκέψεις σχολείων. Ιδιαίτερα ενεργός ο χώρος και στην προσφορά κοινωνικού έργου. «Κάνουμε δωρεές σε ιδρύματα. Συστηματική συνεργασία υπάρχει με το ίδρυμα “Ελπίδα”, όπου άτομα με ιδιαιτερότητες, στο πλαίσιο ψυχοθεραπευτικής αγωγής, έρχονται τρεις φορές την εβδομάδα και μας βοηθούν. Ο Μιχάλης, η Γεωργία, όλοι συμμετέχουν στο έργο του θερμοκηπίου. Ο καθένας έχει τον ρόλο του, τους αρέσει πολύ», λέει η κ. Μιγκίρου.

«Πριν από μία εβδομάδα ξεκινήσαμε να διαθέτουμε ένα εξαιρετικής ποιότητας καινούργιο προϊόν, το φυτόχωμα. Αποτέλεσμα της εμπειρίας μας και της συνεργασίας με το Εργαστήριο Εδαφολογίας», εξηγεί η προϊσταμένη του Τμήματος Κηποτεχνίας. «Υπάρχουν τρία είδη φυτοχωμάτων: ένα για οξύφυλλα φυτά, τα οποία αγαπούν τα όξινα εδάφη, όπως ορτανσίες, καμέλιες, ένα για φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου και, τέλος, ένα για παχύφυτα και κάκτους». Αγνωστο μάλλον στο ευρύ κοινό, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο παράγει και βιολογικό κρασί. «Εδώ και τρία χρόνια, στον βιολογικό αμπελώνα μας στα Σπάτα όχι μόνο παράγουμε το βιολογικό κρασί, αλλά κάνουμε και βιολογική οινοποίηση. “Γνώση”, το brand name μας. Οι τιμές ανά φιάλη είναι 5 ευρώ το Σαββατιανό, 6,5 το Ασύρτικο και 7 η Μαλαγουζιά. Η διάθεση γίνεται προς το παρόν με παράδοση κατ’ οίκον ύστερα από τηλεφωνική παραγγελία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή