Politico: Το δίλημμα των Ρεπουμπλικανών για το προεδρικό χρίσμα

Politico: Το δίλημμα των Ρεπουμπλικανών για το προεδρικό χρίσμα

4' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζον Κόρνιν υπερηφανεύεται που κερδίζει ένα μεγάλο τμήμα των Λατίνων ψηφοφόρων στην πολιτεία του Τέξας.

Ο ίδιος εστιάζει επίσης, την προεκλογική του εκστρατεία στους Ασιάτες, ενώ οι προεκλογικές διαφημίσεις του μεταφράζονται σε τρεις γλώσσες. Πρόκειται για μία τακτική ουσιαστικού πολιτικού ενδιαφέροντος για έναν Ρεπουμπλικάνο που είναι υποψήφιος σε μία πολιτεία με μία πολύμορφη πληθυσμιακή σύνθεση, όπως είναι το Τέξας, σχολιάζει το «Politico».

Ωστόσο, η τακτική προσέγγισης των ψηφοφόρων από διαφορετικές φυλετικές ομάδες που ακολουθεί ο Κόρνιν, είναι διαφορετική από την (επιθετική) προσέγγιση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Καθώς ο Κόρνιν επιδιώκει την επανεκλογή του τον επόμενο χρόνο, με τον πρόεδρο Τραμπ να είναι επίσης υποψήφιος για την επανεκλογή του, ο ίδιος προσπαθεί να συνεχίσει την προεκλογική του εκστρατεία, χωρίς να επηρεάζεται από τα εκρηκτικά σχόλια, αλλά και τα μέτωπα πολιτικών συγκρούσεων που ανοίγει ο Τραμπ.

Το τελευταίο παράδειγμα της επιθετικής ρητορικής του Αμερικανού προέδρου εντοπίζεται στην προτροπή του προς τις τέσσερις γυναίκες βουλευτές της προοδευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων «να επιστρέψουν πίσω» στις χώρες από τις οποίες ήρθαν στις ΗΠΑ.

«Δεν έχω κάποιο πρόβλημα να συνομιλήσω με τους ψηφοφόρους μου. Δεν με μπερδεύουν με αυτά που συμβαίνουν εδώ στην Ουάσινγκτον,» δήλωσε ο Κόρνιν που άσκησε με ευγενικό τρόπο κριτική στην στάση του Τραμπ χαρακτηρίζοντας την ως «ένα λάθος,» που ενώνει τους Δημοκρατικούς.

«Γνωρίζω ότι έχουμε αναλωθεί με αυτό εδώ [στην Ουάσινγκτον] αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τους ψηφοφόρους μου, όταν επιστρέφω στην εκλογική μου περιφέρεια» εξήγησε ο Κόρνιν.

Πρόκειται για ένα συνηθισμένο πλαίσιο δηλώσεων, στο οποίο καταφεύγουν οι Ρεπουμπλικάνοι που δεν διακινδυνεύουν να προκαλέσουν ένα προεκλογικό μέτωπο σύγκρουσης με τον πρόεδρο Τραμπ.

Η στάση αυτή των γερουσιαστών κι όχι μόνο αναδεικνύει το δίλημμα με το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπο το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κατά τους επόμενους μήνες, υπό την πλήρη διαμόρφωση των συνθηκών της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Οι Ρεπουμπλικάνοι που είναι υποψήφιοι για την επανεκλογή τους σε σκληρές εκλογικές περιφέρειες, έχουν άμεση ανάγκη οικοδόμησης του προεκλογικού προφίλ τους, με ανεξάρτητο τρόπο, ώστε να προσπαθήσουν να κερδίσουν τους ψηφοφόρους που εκφράζουν σκεπτικισμό για τις επιλογές του προέδρου Τραμπ.

Ωστόσο, στην περίπτωση που διαφοροποιηθούν σε μεγάλο βαθμό από τον πρόεδρο Τραμπ και τις επιλογές του, τότε, διατρέχουν τον σοβαρό κίνδυνο να έρθουν σε σύγκρουση, τόσο μαζί του, όσο και με τον σκληρό πυρήνα των υποστηρικτών του. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο να προκαλούσε καταστροφικές πολιτικές συνέπειες για τους ίδιους.

Σε ρεαλιστικό πολιτικό επίπεδο, ο πρόεδρος Τραμπ έχει ήδη εκνευριστεί από την σχεδόν ανεμική στάση άμυνας που τηρούν οι Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη του Κογκρέσου.

Ο ίδιος έχει ενημερώσει σχετικά με τα αρνητικά αισθήματα που του προκαλεί η στάση τους, τουλάχιστον δύο Ρεπουμπλικάνους που είναι μέλη του Κογκρέσου, σύμφωνα με δηλώσεις πολλαπλών πηγών που έχουν λάβει γνώση για τις εξελίξεις.

Η αντίδραση αυτή, εξηγεί την προσεχτική στάση των Ρεπουμπλικάνων που είναι υποψήφιοι για την επανεκλογή τους, απέναντι στον πρόεδρο Τραμπ και οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το δίλημμα για το αν θα πρέπει να σχολιάσουν αρνητικά την στάση του Αμερικανού προέδρου κι ως συνέπεια της επικριτικής τους στάσης, να προκαλέσουν τον θυμό του και να είναι ανοιχτοί σε φραστικές επιθέσεις από τον ίδιο, καθώς ενισχύεται σταδιακά το πολωτικό κλίμα της προεκλογικής περιόδου για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Η δεύτερη επιλογή τους είναι να τηρήσουν μία ουδέτερη στάση ή να ακολουθήσουν την πορεία επιθετικής ρητορικής που χαράσσει ο πρόεδρος Τραμπ.

«Εγώ δεν θα το έκανα. Δεν είναι αυτό στο οποίο πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας σε αυτή την χώρα,» δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Κόρι Γκάρντνερ, σχολιάζοντας τις πρόσφατες αναρτήσεις του προέδρου Τραμπ στο Twitter.

Ο Γκάρντνερ είναι υποψήφιος για την επανεκλογή του, στο Κολοράντο, όπου οι Δημοκρατικοί έχουν ισχυρή παρουσία.

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος έχει υποστηρίξει την προεκλογική υποψηφιότητα του Τραμπ για το 2020, δεν παραλείπει να δηλώνει ότι διαφωνεί με την επιθετική ρητορική του Αμερικανού προέδρου, τονίζοντας: «Πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας σε τρόπους, ώστε να ενώσουμε τους ανθρώπους,» υπογραμμίζει ο Γκάρντνερ.

Η μετριοπαθής Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων, Σούζαν Κόλινς από το Μέιν, η οποία δεν έχει υποστηρίξει δημόσια την υποψηφιότητα του Τραμπ για την επανεκλογή του στο προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ, έχει καλέσει τον Αμερικανό πρόεδρο να εγκαταλείψει την επιθετική ρητορική του μέσω του Twitter.

Από την άλλη μεριά, η Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Μάρθα ΜακΣάλι από την Αριζόνα που με δεδομένη την πληθυσμιακή σύνθεση της πολιτείας βρίσκεται σε μία ευαίσθητη θέση για την επανεκλογή της το 2020, αρνήθηκε να συζητήσει το ζήτημα που έχει προκύψει από την επιθετική ρητορική του προέδρου Τραμπ.

Άλλοι Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη του Κογκρέσου, έχουν επιλέξει να ξεκαθαρίσουν ότι η επικριτική τους στάση για το προσωπικό στυλ των φραστικών επιθέσεων του προέδρου Τραμπ, δεν επηρεάζει την δημόσια υποστήριξη στο πρόσωπο του, με στόχο την επανεκλογή του στο προεδρικό αξίωμα.

Η Ρεπουμπλικανή Γερουσιαστής Τζόνι Έρνστ από την Αϊόβα δήλωσε προχθές ότι οι αναρτήσεις του προέδρου Τραμπ στο Twitter, είναι ρατσιστικές καθώς οι τέσσερις γυναίκες-μέλη του Κογκρέσου που δέχθηκαν την φραστική επίθεση, είναι «πολίτες της Αμερικής.»

Όπως ξεκαθάρισε η ίδια, πέραν αυτού, δεν υπάρχει κάποιο άλλο σημείο άσκησης κριτικής από την Έρνστ στο πρόσωπο του προέδρου Τραμπ.

«Θα ήθελα να το ξεκαθαρίσω αυτό. Παρά το γεγονός ότι δεν εγκρίνω τις αναρτήσεις του στο Twitter, υποστηρίζω ακόμη τον πρόεδρο,» δήλωσε η Έρνστ .

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή