Για Brexit χωρίς συμφωνία ή για νέα αναβολή προετοιμάζεται η Ε.Ε.

Για Brexit χωρίς συμφωνία ή για νέα αναβολή προετοιμάζεται η Ε.Ε.

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Ενωση προετοιμάζεται είτε για έξοδο της Βρετανίας χωρίς συμφωνία είτε για άλλη μία καθυστέρηση, εάν γίνει την επόμενη εβδομάδα πρωθυπουργός ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έχει δεσμευθεί να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία παρά τη διαβεβαίωση της Ε.Ε. ότι δεν προτίθεται να το δεχτεί.

Η κρίση του Brexit είναι πιθανό να οξυνθεί καθώς η δέσμευση του Τζόνσον να εγκαταλείψει την Ε.Ε. «πάση θυσία» –με ή χωρίς συμφωνία– στις 31 Οκτωβρίου θέτει τη Βρετανία σε τροχιά σύγκρουσης με τα υπόλοιπα 27 κράτη αλλά και με το βρετανικό Κοινοβούλιο.

Τόσο έντονη είναι η ανησυχία για την πιθανή επίπτωση που θα έχει στην ευρωπαϊκή οικονομία το Brexit, ώστε οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πιέζουν την Ιρλανδία να επισπεύσει τις προετοιμασίες για την περίπτωση μη συμφωνίας που θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική αναστάτωση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στο εμπόριο.

Την περασμένη Δευτέρα ο Τζόνσον και ο αντίπαλός του για την ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος Τζέρεμι Χαντ δήλωσαν πως δεν είναι πρόθυμοι να αποδεχτούν τη ρύθμιση για τα σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βορείου Ιρλανδίας που είχε αποδεχθεί η απερχόμενη πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, ακόμη και αν οριστεί προθεσμία για τη λήξη της.

Αν επιμείνει σε αυτή τη θέση ο νικητής που θα αναδειχθεί στις 23 Ιουλίου, τότε εκμηδενίζονται οι πιθανότητες για συμβιβασμό με την Ε.Ε. πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την αποχώρηση της Βρετανίας. Brexit χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να προκαλέσει ύφεση της βρετανικής οικονομίας, να υπονομεύει την αναιμική ανάπτυξη της Ευρωζώνης και να πλήξει τον ισχυρισμό του Λονδίνου ότι είναι το σημαντικότερο διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο του κόσμου.

Ομως, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να αφήσουν πίσω τους το Brexit και λένε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τις ενέργειες του Τζόνσον ως πρωθυπουργού. Ο Τζόνσον έχει δηλώσει πως η Ε.Ε. πρέπει να «κοιτάξει βαθιά στα μάτια μας» και να συνειδητοποιήσει πως θα προχωρήσει σε έξοδο χωρίς συμφωνία. Η Ενωση είναι αποφασισμένη να μην επαναλάβει τη διαπραγμάτευση για τη συμφωνία αποχώρησης έκτασης 600 σελίδων.

Ο Βρετανός υπουργός για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ είχε προκαλέσει ενόχληση στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα όταν είχε δηλώσει στους Ευρωπαίους διαπραγματευτές ότι η συμφωνία είναι «νεκρή». «Αν είναι αυτή η στάση, τότε δεν υπάρχει τίποτε που να μπορούμε ή να θέλουμε να κάνουμε», λέει αξιωματούχος στις Βρυξέλλες. «Γιατί να αλλάξουμε κάτι; Ιδιαίτερα για κάποιον που υποστηρίζει το Brexit;», προσθέτει. Είναι πιθανό Βρετανοί βουλευτές να προσπαθήσουν να σταματήσουν την έξοδο της Βρετανίας χωρίς συμφωνία. «Αν πιστεύουν πραγματικά οι Βρετανοί ότι φοβόμαστε τόσο πολύ ένα Brexit χωρίς συμφωνία, τότε είναι αφελείς», λέει άλλος Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Για να αποφευχθεί αποχώρηση χωρίς συμφωνία, υπάρχουν δύο εναλλακτικές επιλογές: συμβιβασμός επί αναθεωρημένης πολιτικής διακήρυξης για τους μελλοντικούς δεσμούς Ε.Ε.-Βρετανίας ή νέα καθυστέρηση του Brexit.

«Υπάρχει πολύ μικρό περιθώριο κινήσεων που μπορεί να παραχωρήσει η Ε.Ε. στον νέο πρωθυπουργό», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος, προειδοποιώντας το Λονδίνο ότι ρισκάρει καταστροφικό λανθασμένο υπολογισμό στο θέμα του Brexit. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή