Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Οι άδειες οδήγησης και το γρηγορόσημο

Kύριε διευθυντά
Στις 12 Απριλίου 2019 έκανα μέσω ΚΕΠ αίτηση ανανέωσης άδειας οδήγησης, μια και στις 31 Μαΐου περνούσα το κατώφλι του «ηλικιωμένου» οδηγού των 65 ετών. Πλήρωσα το σημαντικότατο χαράτσι των παραβόλων (συνολικά 138 ευρώ) και περίμενα να ειδοποιηθώ. Ολοι μου οι φίλοι με κορόιδευαν, γιατί «τσιγκουνεύτηκα» να πληρώσω σε έναν μεσάζοντα 70 ευρώ, ώστε να αποκτήσω το δίπλωμα εντός της εβδομάδας, όπως κάνουν οι περισσότεροι.

Εκτοτε έχουν περάσει τρεις μήνες και ακόμη αναμένω την ειδοποίηση. Σημειωτέον ότι –παρά την αντίθετη άποψη που επικρατεί– το περίφημο «χαρτί» που έλαβα ως βεβαίωση υποβολής αιτήματος από το ΚΕΠ δεν με καλύπτει σε περίπτωση ελέγχου, ούτε –ακόμη χειρότερο– σε περίπτωση ατυχήματος, όπως μου ξεκαθάρισε η ασφάλειά μου.

Μήνυμα σε όλους: Ή καταθέστε τα χαρτιά σας στα ΚΕΠ τουλάχιστον έξι μήνες νωρίτερα από τη συμπλήρωση των 65 ετών σας, ή πληρώστε στον «αρμόδιο» τα 70 ευρώ για να τελειώνετε. Οπως έπρεπε να είχα κάνει και εγώ(!)

Σοφικα Ελευθερουδακη

Ενδυματολογικά ενθυμήματα

Κύριε διευθυντά                        
Η κ. Γιούλη Επτακοίλη στις 12 Ιουλίου και στο άρθρο «Με ή χωρίς γραβάτα», συγκρίνει την απελθούσα κυβέρνηση Σύριζα με την προσφάτως εκλεγμένη. Εστιάζει την κριτική της στις ενδυματολογικές προτιμήσεις των προηγούμενων σε σχέση με τις καθωσπρέπει εμφανίσεις των νέων κυβερνώντων, εξάγοντας και συμπεράσματα αποτελεσματικότητας. Τονίζει ότι οι καθωσπρέπει παράγουν σοβαρό κυβερνητικό έργο, αφήνοντας βέβαια στο τέλος την επισήμανση ότι και οι τωρινοί δεν θα κριθούν από τη γραβάτα.

Ξεχνά όμως να αναφέρει ότι το 2009 η χώρα χρεοκόπησε με γραβατωμένους. Οτι δύο υπουργοί Εθνικής Αμύνης της περιόδου Σημίτη είναι ο ένας καταδικασμένος και με εντολή να επιστρέψει ξανά στη φυλακή, και  ο άλλος είναι προφυλακισμένος. Παρά το ότι και οι δύο ήταν άψογοι και με γραβάτες.

Επίσης, ο κ. Μαντέλης παρά τη γραβάτα του δεν εμποδίστηκε από το να μεταφέρει μίζες. Θυμίζουμε ότι κάποιοι υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης φορούσαν γραβάτα, όπως οι κ. Κοτζιάς και Κατρούγκαλος, αλλά συνέβαλαν στην υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών. Την οποία οι περισσότεροι αρθρογράφοι της «Καθημερινής» επαίνεσαν, παρά το ότι στα περισσότερα πεπραγμένα των προηγούμενων ήταν σφόδρα αντίθετοι.

Λίγο πιο παλιά θυμίζουμε τον «Καλπογιάννη» που απήγαγε επ’ ώμου την κάλπη από τη Βουλή, παρά το ότι και αυτός φορούσε γραβάτα.

Κοντολογίς, όπως το ράσο δεν κάνει τον παπά, έτσι και η γραβάτα δεν κάνει τον σοβαρό και αποτελεσματικό πολιτικό.

Ο λαός στις πρόσφατες εκλογές έκρινε κυρίως από την κατάσταση στην τσέπη του και όχι από  τις γραβάτες.

Και οι καινούργιοι θα βαθμολογηθούν από τα πεπραγμένα τους και μόνο. Μακάρι για το καλό της ταλαίπωρης χώρας να πετύχουν.

Δημητρης Γεωργαντας, Χειρουργός, Μαρούσι

Να γιατί χάρηκα με τις ορκωμοσίες

Κύριε διευθυντά
Παρακολούθησα, με μεγάλη προσοχή, από την τηλεόραση, την ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και την ορκωμοσία των νέων υπουργών και υφυπουργών της νέας κυβερνήσεως, και χάρηκα πάρα πολύ. Και οι δύο τελετές ήσαν υπέροχες. Εδωσαν πολλά μηνύματα.

Η προηγούμενη κυβέρνηση μας είχε επιβάλει να θεωρούμε αυτές τις πατροπαράδοτες τελετές ορκωμοσίας μιας νέας κυβερνήσεως, ως κάτι το αναγκαστικό και άνευ σημασίας γεγονός.

Αλλωστε, έδειχναν από την αρχή ότι δεν πιστεύουν στις πατροπαράδοτες ηθικές αξίες και στις χριστιανικές αρχές. Με τις δύο ορκωμοσίες τις οποίες παρακολουθήσαμε, είδαμε και χαρήκαμε την ατμόσφαιρα οικογενειακής παρουσίας σε αυτές. Ο σεβασμός του θεσμού της οικογένειας προβλήθηκε και στις δύο τελετές ορκωμοσίας.

Τη δεύτερη ημέρα, που ήταν η ορκωμοσία των μελών της νέας κυβερνήσεως, καμαρώσαμε τα ζευγάρια των υπουργών και υφυπουργών που προσέρχονταν στο Προεδρικό Μέγαρο, κρατώντας από το χέρι, ιδίως οι νεότεροι, τα μικρά παιδιά των. Νομίζω ότι ωραιότερη εικόνα από αυτή δεν μπορούσε να υπάρξει. Και κάτι ακόμη. Τα ζευγάρια ήσαν ντυμένα με ό,τι καλύτερο και ευπρεπές υπήρχε.

Τέλος, μας συγκίνησε η όλη ιερή ακολουθία της θρησκευτικής τελετής ορκωμοσίας, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου. Εβλεπες τα πρόσωπα όλων και ιδίως του Προέδρου της Δημοκρατίας να εκφράζουν τη χαρά των. Ευχόμεθα η παρένθεση της προηγούμενης κυβερνήσεως να είναι παρελθόν, χωρίς επανάληψη.

Χρηστος Γιαμβριας, Ομότιμος καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Μια άσκηση επί χάρτου για το τραμ

Kύριε διευθυντά
Η απελθούσα κυβέρνηση το τραμ το απαξίωσε πλήρως. Εδώ και δέκα μήνες έχει διακοπεί η κυκλοφορία του μέσου έως το Σύνταγμα από την Κασομούλη. Ακούστηκε πρόταση για διάνοιξη της κοίτης του Ιλισού στην Καλλιρρόης, που είναι εντελώς εξωπραγματική για τους γνώστες του αντικειμένου της αντιπλημμυρικής προστασίας όπως ο υπογράφων. Εξάλλου, δεν υπάρχει εναλλακτική διαδρομή.

Η Συγγρού αποκλείεται εκ προοιμίου λόγω έλλειψης χώρου, επειδή στενεύει κιόλας από το Φιξ μέχρι τους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Η μόνη λύση, κατά τη γνώμη μου, είναι η ενίσχυση του πλακοσκεπούς οχετού στην Καλλιρρόης, απ’ όπου η διέλευση των γραμμών και η πεζοδρόμηση της Βασ. Ολγας στο πλαίσιο του αρχαιολογικού περιπάτου της Αθήνας.

Επίσης, η επέκταση προς Πειραιά, αν και έτοιμη, δεν έχει παραδοθεί προς χρήση. Επιπλέον, το πρόβλημα με την προτεραιότητα του μέσου («πράσινο κύμα») εκκρεμεί από το... 2004!

Ενα άλλο ζήτημα που δεν έχει καθόλου μελετηθεί είναι η κατασκευή κάποιων ανισόπεδων κόμβων, όπως βύθιση της Ποσειδώνος στο ύψος της Αχιλλέως για τα οχήματα και ανεμπόδιστη διέλευση του τραμ χωρίς αναμονή, καθώς και βύθιση των γραμμών (ελαφρά υπογειοποίηση) μετά τη στάση Μπακνανά έως περίπου τη στροφή για Νέο Κόσμο. Δυστυχώς το πιο ευρωπαϊκό μέσο μαζικής μεταφοράς στη χώρας μας έχει υποστεί απίστευτη κακομεταχείριση, εξ ου και η αδιαφορία των εκάστοτε αρμοδίων.

Σπυρος Γιακουμακης

Μα μεταφορά βαρέων ασθενών;

Κύριε διευθυντά
Διάβασα στα «ΣΥΝΤΟΜΑ» του φύλλου της «Κ» του Σαββάτου 29 Ιουνίου 2019 για τα νέα σκάφη του Λ.Σ. και αποφάσισα να κάνω υπερτροφία, ώστε να πάρω μερικά έως αρκετά κιλά. Επειδή είμαι μόνο 75 κιλά, θεωρώ ότι για να γίνει δυνατόν να μεταφερθώ, αν υπάρξει ανάγκη, από κάποιο από τα νέα σκάφη του Λ.Σ. που μεταφέρουν μόνο βαρείς ασθενείς, θα πρέπει να φθάσω τουλάχιστον τα 100 κιλά. Ελπίζω ότι μέχρι να ναυπηγηθούν θα το έχω κατορθώσει, ώστε αν χρειασθεί να σωθώ.

ΥΓ. Ευτυχώς που διάβασα την είδηση μέχρι την τελευταία γραμμή και είδα ότι εκτός από βαρείς πάσχοντες ασθενείς θα διακομίζονται και βαρέως πάσχοντες ασθενείς και έτσι δεν θα χρειασθεί η υπερτροφία. Αλήθεια, τι αναστάτωση μπορεί να προκαλέσει ένα v αντί για ένα ς! H τελευταία γραμμή της είδησης ήταν πράγματι λυτρωτική.

Mατθαίος Μ. Δημητριου, Πλοίαρχος Π.Ν. ε.α.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ