Περισσότερες γυναίκες και λιγότερες εξαρτήσεις

Περισσότερες γυναίκες και λιγότερες εξαρτήσεις

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Γιατί δεν έχετε περισσότερες γυναίκες στην κυβέρνησή σας;» ρώτησε η δημοσιογράφος του BBC. Δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας, απάντησε με αμηχανία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό είναι ένα γενικότερο πρόβλημα για την ελληνική πολιτική, που δεν προσελκύει τους άριστους – γυναίκες ή άνδρες. Η αρένα της πολιτικής, το χαμηλό επίπεδο του δημόσιου λόγου, η στοχοποίηση από τα MME αποτρέπουν τους περισσότερους από το να ασχοληθούν με τα κοινά. Φοβούνται ότι θα δουν τη ζωή τους «κρεμασμένη στα μανταλάκια», όπως το θέτουν σε ιδιωτικές συζητήσεις άνθρωποι που βολιδοσκοπήθηκαν, αλλά τελικά έμειναν εκτός κυβέρνησης. Δεν βοηθά το γεγονός ότι οι πολιτικοί δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη στους πολίτες. Η αποκατάσταση της αξιοπιστίας χρειάζεται αλλαγή μοντέλου, πολλά θετικά παραδείγματα και χρόνο, ώστε να πεισθούν οι πιο δύσπιστοι.

Με μόνο 5 γυναίκες στο υπουργικό συμβούλιο, όμως, φαίνεται πως υπάρχει μια ιδιαίτερη υστέρηση του κυβερνώντος κόμματος στις γυναίκες, ακόμη και αν συνυπολογισθεί ο κοινωνικός συντηρητισμός που χαρακτηρίζει την Ελλάδα – ιδιαίτερα τις παλαιότερες γενιές, αλλά και πολλούς από τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. Παρά τις ποσοστώσεις στα ψηφοδέλτια, εξελέγησαν μόλις 61 γυναίκες σε σύνολο 300 βουλευτών.

Το χτίσιμο των στελεχών θέλει χρόνο. Πριν από δύο χρόνια, όταν ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε κάλεσμα σε νέους ανθρώπους να στείλουν τα βιογραφικά τους για τη στελέχωση της συμβουλευτικής ομάδας του, πέντε στους δώδεκα ήταν γυναίκες. Σε αυτή την ομάδα στελεχών, των νέων ανθρώπων με ειδίκευση και ενδιαφέρον να ασχοληθούν με την πολιτική, ανήκει μεταξύ άλλων το νεότερο μέλος της κυβέρνησης, η 32χρονη Δόμνα Μιχαηλίδου. Η ίδια η δημιουργία αυτής της ομάδας είχε προκαλέσει πολλές συζητήσεις. Κατά καιρούς ακούγονταν σχόλια για τους δύο διαφορετικούς κόσμους, για προσπάθειες υπονόμευσης των νέων από τα παλαιά στελέχη του κόμματος. Ενώ διαμόρφωναν το πρόγραμμα του κόμματος εσωτερικά, στελέχη όπως η κυρία Μιχαηλίδου ήταν ενεργά και εκτός κόμματος, χτίζοντας εμπειρία στη δημόσια σφαίρα με συμμετοχές σε συνέδρια, ομιλίες, παρουσιάσεις βιβλίων – σε μία από τις οποίες στάθηκε η αντιπολίτευση για να της κάνει εύκολη, λαϊκιστική κριτική.

Το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών έχει χαρακτηρισθεί από αρκετούς αναλυτές νίκη κατά του λαϊκισμού: Οι Ελληνες δοκίμασαν εκείνους που υπόσχονταν εύκολες λύσεις από τα αριστερά και τα δεξιά, αλλά επέστρεψαν στο κέντρο και στη μετριοπάθεια. Αλλά τα λαϊκιστικά αντανακλαστικά υπάρχουν σε όλα τα κόμματα. Το στοίχημα για το αν η Νέα Δημοκρατία είναι ικανή να εκφράσει τις ευρύτερες συναινέσεις που χρειάζεται η χώρα μένει να κερδηθεί.

Ως ένα κόμμα που έχει ταυτισθεί με την ιστορία της μεταπολίτευσης, με πρώην πρωθυπουργούς μεταξύ των στελεχών του, με παλαιά στελέχη και τους απογόνους τους, τις γνωστές βαρονίες, με τη συνύπαρξη κρατιστών, εθνικιστών, συντηρητικών και φιλελευθέρων, το στοίχημα για την πρώτη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είναι να προαγάγει την ατζέντα της μετριοπάθειας στην εξωτερική πολιτική και των μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό, χωρίς να διαταράξει την ενότητα του κόμματος.

Εκ του αποτελέσματος, η εξίσωση άφησε λίγο χώρο για τις γυναίκες. Καθώς ο ίδιος είχε εξαιρέσει την οικογένειά του, ώστε να μην δώσει τροφή στις κατηγορίες για νεποτισμό, άφησε εκτός κυβερνητικού νυμφώνος την αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη, μία από τις πρώτες γυναίκες που έκαναν σημαντική πολιτική καριέρα στην Ελλάδα. Και είναι αλήθεια ότι υπάρχουν αρκετοί γόνοι πολιτικών, γυναίκες και άνδρες, που θεωρούσαν ότι δικαιούνται μία θέση στην κυβέρνηση. Εκλεκτοί των μίντια και του φακού, από ισχυρές πολιτικές και οικονομικές οικογένειες, εδώ και χρόνια ετοιμάζονται για το πολιτικό προσκήνιο. Ο κ. Μητσοτάκης, τον οποίο η Ελλάδα αρεσκόταν να υποτιμά, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο τίτλος πρόσφατου άρθρου των New York Times, έχει την ευκαιρία να πει την τελευταία κουβέντα.

Οπως το περιγράφει η δημοσιογράφος Ματίνα Στέβις-Γκρίντνεφ στο άρθρο της για τη νίκη του κ. Μητσοτάκη: «Στα γραφεία του κόμματος ένα πρόσφατο πρωινό, νεαροί ειδικοί με διδακτορικά από κάποια από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου ήταν δίπλα σε στελέχη του κόμματος που κάπνιζαν και έβριζαν, καθώς τρεις ορθόδοξοι ιερείς έκαναν την επίσκεψή τους. Ηταν ένα εύστοχο στιγμιότυπο αυτής της εποχής της αλλαγής για τη Νέα Δημοκρατία, και την Ελλάδα, που ο κ. Μητσοτάκης ελπίζει να εποπτεύσει». Η αλλαγή αυτή δεν σημαίνει μόνο περισσότερες γυναίκες, σημαίνει επίσης λιγότερες εξαρτήσεις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή