Δολοφονία Τούρκου διπλωμάτη

Δολοφονία Τούρκου διπλωμάτη

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΟΥΛΕΪΜΑΝΙΓΙΑ. Μια περίεργη διπλή δολοφονία με θύματα έναν Τούρκο υπάλληλο του προξενείου και έναν Ιρακινό Κούρδο συγκλόνισε χθες το Ιρμπίλ, στο ιρακινό Κουρδιστάν. Η επίθεση σε εστιατόριο, σε μία από τις πιο εύπορες συνοικίες μιας από τις πιο ασφαλείς πόλεις του Ιράκ, δεν προσφέρθηκε για εύκολα συμπεράσματα.

«Οταν συμβαίνει μια τέτοια επίθεση, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας είναι τρομοκρατία», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Το γεγονός ότι σκοτώθηκαν –ή πιο σωστά δέχθηκαν επίθεση, ένας σκοτώθηκε, ο δεύτερος είναι σοβαρά τραυματίας– και δύο Ιρακινοί που κάθονταν στο διπλανό τραπέζι πρέπει να εξηγηθεί για να μπορέσουμε να έχουμε λεπτομέρειες», προσέθεσε.

Ο τουρκικός Τύπος ανέφερε ότι ομάδα υπαλλήλων του τουρκικού προξενείου καθόταν σε τραπέζι δίπλα στο παράθυρο όταν οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ με σιγαστήρες και διέφυγαν με αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο έξω από το εστιατόριο.

Οι τουρκικές αρχές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα το όνομα του υπαλλήλου του προξενείου, ούτε τον βαθμό του, ούτε καν το φύλο του. Αρχικές πληροφορίες ότι επρόκειτο για τον υποπρόξενο δεν επιβεβαιώθηκαν ούτε διαψεύσθηκαν.

Η τοπική κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν διατηρεί καλές σχέσεις με την Αγκυρα, στην οποία βασίζεται ώστε να διατηρεί την αυτονομία της από τη Βαγδάτη. Εκπρόσωποι της τοπικής κυβέρνησης καταδίκασαν απερίφραστα την επίθεση και δεσμεύθηκαν να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια της περιοχής.

Τέλος τα F-35

Στο μεταξύ, ξεκίνησε χθες και επισήμως στην Ουάσιγκτον η διαδικασία αποκλεισμού της Τουρκίας από το εξοπλιστικό πρόγραμμα κατασκευής και προμήθειας αεροσκαφών τύπου F-35.

«Οι ΗΠΑ και οι άλλοι εταίροι του προγράμματος F-35 συμφωνούν στην απόφαση να ανασταλεί η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα και να ξεκινήσει η διαδικασία επίσημης απομάκρυνσής της από αυτό», δήλωσε η Αμερικανίδα υφυπουργός Αμυνας, αρμόδια για τις προμήθειες, Ελεν Λορντ. Ο αποκλεισμός της Τουρκίας θα αυξήσει το κόστος του προγράμματος κατά 500-600 εκατ. δολάρια. «Οι ΗΠΑ ξοδεύουν περίπου 500-600 εκατ. δολάρια προκειμένου να μεταθέσουν την αλυσίδα παραγωγής», προσέθεσε.

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος είχε επαναλάβει ότι «τα F-35 δεν μπορούν να συνυπάρχουν με ρωσική πλατφόρμα συλλογής πληροφοριών (πύραυλοι S-400) που θα χρησιμοποιηθεί για να αποκαλυφθούν οι προηγμένες δυνατότητες των F-35».

H Μόσχα εξέλαβε τον αποκλεισμό αυτό ως ακόμη μία ευκαιρία για πωλήσεις εξοπλιστικών συστημάτων. Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ δήλωσε στο πρακτορείο «Ιντερφαξ» ότι η Τουρκία μπορεί να αγοράσει ρωσικά αεροσκάφη, αφού αποκλείεται από τα αμερικανικά. «Γιατί όχι; Υπάρχει και προηγούμενο, με τους S-400», είπε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή