Βαριά «καμπάνα» για τον «Ελ Τσάπο»

Βαριά «καμπάνα» για τον «Ελ Τσάπο»

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ισόβια δεσμά και τριάντα χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε ο Μεξικανός «βαρώνος» των ναρκωτικών και μετρ των αποδράσεων Χοακίν Γκουσμάν ή «Ελ Τσάπο» («Ο Κοντός») από δικαστήριο της Νέας Υόρκης. Οι δικηγόροι θα ασκήσουν έφεση κατά της καταδικαστικής αυτής απόφασης. Οι κατηγορίες για τις οποίες είχε κριθεί ένοχος ο «Ελ Τσάπο» στις 12 Φεβρουαρίου επέσειαν την ποινή τουλάχιστον της ισόβιας κάθειρξης. Ωστόσο, ο ομοσπονδιακός δικαστής Μπράιαν Κόγκαν επέλεξε να προσθέσει συμβολικά ποινή 30 ετών για την κατηγορία της χρήσης αυτόματων όπλων. Ο Χοακίν Γκουσμάν, που θεωρείται ο ισχυρότερος βαρώνος των ναρκωτικών στον κόσμο, εισήγαγε στις ΗΠΑ τουλάχιστον 1.200 τόνους κοκαΐνης μέσα σε διάστημα 25 ετών.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, αποδείχθηκε ότι ο Μεξικανός «βαρώνος» διέταξε τη δολοφονία ή δολοφόνησε ο ίδιος τουλάχιστον 26 ανθρώπους, κάποιες φορές αφού προηγουμένως τους υπέβαλε σε βασανιστήρια. Τα θύματά του ήταν πληροφοριοδότες, διακινητές αντίπαλων συμμοριών, αστυνομικοί, συνεργάτες του, ακόμη και μέλη της ίδιας της οικογένειάς του. Λίγο αφότου ξεκίνησε η χθεσινή ακροαματική συνεδρία, ο Χοακίν Γκουσμάν μίλησε για πρώτη φορά μετά την έκδοσή του στις ΗΠΑ, τον Ιανουάριο του 2017. Ισχυρίστηκε ότι στερήθηκε το δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη και κατήγγειλε τις συνθήκες κράτησής του, υποστηρίζοντας ότι «τον βασανίζουν σωματικά, ψυχολογικά και πνευματικά 24 ώρες την ημέρα». «Δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη», προσέθεσε ο 62χρονος «Κοντός», ο οποίος, σε διάστημα 30 ετών, οργάνωσε το ισχυρότερο καρτέλ στο Μεξικό. Ο δικαστής διέταξε επίσης την κατάσχεση ποσού ύψους 12,6 δισ. δολαρίων, δηλαδή τα κέρδη που εισέπραξε ο Γκουσμάν από τη διακίνηση ναρκωτικών. Ο «Ελ Τσάπο» θα εκτίσει την ποινή του σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, στο Φλόρενς του Κολοράντο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή