«Το ΚΙΝΑΛ ξεπερνάει τα τελευταία δύσκολα και πέτρινα χρόνια»

«Το ΚΙΝΑΛ ξεπερνάει τα τελευταία δύσκολα και πέτρινα χρόνια»

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα συσπείρωσης, μετά τους τριγμούς των τελευταίων ημερών, αλλά και την πεποίθηση ότι η νέα κοινοβουλευτική περίοδος σηματοδοτεί έναν καινούργιο κύκλο για το ΚΙΝΑΛ «μετά τα τελευταία δύσκολα και πέτρινα χρόνια» εξέφρασε η Φώφη Γεννηματά κατά τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η πρόεδρος του κινήματος στάθηκε μάλιστα και στη σημειολογική «επιστροφή» της παράταξης στα μπροστινά έδρανα της αίθουσας της Ολομέλειας, που παραδοσιακά τής ανήκαν για πολλά χρόνια, μέχρι τις εκλογές του 2015.

Οι τοποθετήσεις

«Η τοποθέτησή μας στο κέντρο του πολιτικού συστήματος μας δίνει μεγάλες δυνατότητες», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κ. Γεννηματά, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να υπογραμμίσει ότι το ΚΙΝΑΛ έλαβε τον ισχυρό ρυθμιστικό ρόλο στον οποίον στόχευε στις 7 Ιουλίου, ενώ, συνεχίζοντας το βασικό προεκλογικό αφήγημα της Χαρ. Τρικούπη, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το κόμμα «θα γίνει χώρος υποδοχής των απογοητευμένων προοδευτικών ψηφοφόρων». Οι παραπάνω τοποθετήσεις μαρτυρούν πως η ηγεσία δεν προτίθεται να μετατοπιστεί από τη μέχρι τώρα στρατηγική της: τη θέση δηλαδή ότι το ΚΙΝΑΛ αποτελεί ένα «γνήσιο» κεντρώο κόμμα, με ίσες αποστάσεις από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο –όπως η ίδια η κ. Γεννηματά είχε αναφέρει την περασμένη εβδομάδα στο Πολιτικό Συμβούλιο– θα μπορεί να ασκεί κριτική, αλλά ταυτόχρονα να συνομιλεί με κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση.

Το πρώτο στοιχείο, αυτό δηλαδή της κριτικής, ήταν διάχυτο στη χθεσινή τοποθέτηση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, που χαρακτήρισε «αποκαλυπτικές» της πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης. Η κ. Γεννηματά επικέντρωσε τα πυρά της αφενός στο ζήτημα των πλεονασμάτων, για το οποίο ανέφερε πως «ήδη η κυβέρνηση υποτάσσεται στη βούληση των δανειστών», και αφετέρου στη στελέχωση των θέσεων των νέων γραμματέων, όπου στηλίτευσε το γεγονός ότι έγιναν τοποθετήσεις προσώπων, αντί για προκηρύξεις «με διαφάνεια, κριτήρια και αξιοκρατία».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόεδρος του κινήματος δεν έκανε καμία αναφορά στο εσωκομματικό μέτωπο, σε μια σαφή προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι μετά τις «ακανθώδεις» συνεδριάσεις στα εκτελεστικά όργανα την περασμένη εβδομάδα. Οσον αφορά τα βασικότερα κοινοβουλευτικά πόστα, για τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής το ΚΙΝΑΛ θα προτείνει τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, ενώ δεδομένη είναι η στήριξη της υποψηφιότητας του προτεινόμενου από τη Ν.Δ. Κώστα Τασούλα για την προεδρία.

Από εκεί και πέρα, γενικός γραμματέας της Κ.Ο. παραμένει ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος θα είναι και τομεάρχης Αμυνας, ενώ κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ορίστηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος, που θα αναλάβει και τον τομέα Εξωτερικών. Για το Συμβούλιο της Ευρώπης, θέση την οποία κατείχε ο Ευ. Βενιζέλος, επελέγη ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ήταν από τα κεντρικά πρόσωπα της χθεσινής ημέρας, επιστρέφοντας στη Βουλή έπειτα από περίπου 4,5 χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή