Συνεδρίαση σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στον ΣΥΡΙΖΑ

Συνεδρίαση σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στον ΣΥΡΙΖΑ

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ένταση που επικράτησε στην πρώτη Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εθνικές εκλογές μαρτυρεί κάτι που δεν μπορεί να μπει «κάτω από το χαλί» και αποτελεί στην παρούσα φάση μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα για την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας αναζητούν τον βηματισμό τους από τη νέα θεσμική θέση που τους όρισε ο ελληνικός λαός, και αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο και σίγουρα όχι ανέφελο. Κομματικές πηγές σημείωναν στην «Κ» πως τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τη συνεδρίαση μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να αποδόθηκαν με υπερβολή, αλλά το ότι υπήρξε ένταση κανείς δεν το αρνήθηκε. Το γεγονός μάλιστα ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν εκείνος που ζήτησε πρώτος να γίνει κουβέντα πάνω σε μια συγκεκριμένη ατζέντα, κάτι που εκλήφθηκε ως αιχμή για τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό, έχει τη δική του αξία για τις νέες εσωκομματικές ισορροπίες που διαμορφώνονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και τις θέσεις που παίρνει ο καθένας ενόψει της συνέχειας.

Στο παζλ δεν μπορεί να μην μπει η οργισμένη αντίδραση του κ. Τσίπρα στις παρατηρήσεις βουλευτών πως «δεν ακούγεται», με τον πρώην πρωθυπουργό να φέρεται να «απειλεί» πως «θα τα πάρει στο κρανίο». Και τούτο αποτυπώνει βαθύτερα αίτια. Ο κ. Τσίπρας κυβέρνησε 4,5 χρόνια στο «όριο», καθώς αρχικά υπήρχε η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ και ακολούθως η συνεργασία με μεμονωμένους βουλευτές. Σε αυτή την εύθραυστη ισορροπία ουδέποτε μπόρεσε να «χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι», καθώς ήταν πλήρως εξαρτώμενος. Τώρα δεν φαίνεται να έχει την ίδια διάθεση και δείχνει έτοιμος να σηκώσει τους τόνους αν χρειαστεί και να επιβάλει μια συντεταγμένη λογική. Δεν είναι τυχαίο το ότι το τελευταίο διάστημα έχει εντάξει στις ομιλίες του τη λέξη «πειθαρχία» και ζητεί από τους βουλευτές του να λειτουργούν βάσει αρχών και θέσεων. Πρόκειται για αναφορές που κρύβουν προφανώς και αιχμές για πολλά στελέχη του κατά την κυβερνητική περίοδο, που οι προσωπικές στρατηγικές τους τελικά στοίχισαν στον ΣΥΡΙΖΑ και λειτούργησαν αθροιστικά στην κυβερνητική φθορά.

Την ίδια ώρα, συζήτηση έχει ανοίξει και για την παρακράτηση μέρους των χρημάτων των βουλευτών «υπέρ του κόμματος». Η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Πολιτική Γραμματεία, με τις πληροφορίες να λένε πως το πιθανότερο είναι να κρατείται ένα ποσοστό της τάξεως του 30% και όχι του 40%, όπως προτάθηκε από τον κ. Σκουρλέτη στην τελευταία συνεδρίαση. Στο μεταξύ, στις συζητήσεις έχει μπει και το θέμα των αποσπασμένων και των επιστημονικών συνεργατών. Ο κάθε βουλευτής δικαιούται να έχει τρεις αποσπασμένους υπαλλήλους και δύο επιστημονικούς συνεργάτες. Το επικρατέστερο αυτή την ώρα σενάριο είναι η πρόταση της κ. Αχτσιόγλου να δοθεί ένα συν ένα στο κόμμα και έτσι να φτιαχτεί μια ομάδα περίπου 170 συνεργατών που θα υποστηρίζουν κεντρικά το κόμμα. Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρκετά θέματα να λύσει πριν πάει στο «κυρίως μενού», δηλαδή στην επί της ουσίας συζήτηση για τη νέα εποχή του κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή