«Καθαρή γραμμή επικοινωνίας» ζήτησε ο Δένδιας από Πομπέο

«Καθαρή γραμμή επικοινωνίας» ζήτησε ο Δένδιας από Πομπέο

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καθαρή γραμμή επικοινωνίας» της Αθήνας με την Ουάσιγκτον σε περίπτωση που προκύψει κάποιο ζήτημα με την Τουρκία, ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οπως είπε ο κ. Δένδιας, ζητήθηκε από την Ουάσιγκτον «να υπάρχει μια καθαρή γραμμή επικοινωνίας σε περίπτωση που υπάρχει οποιοδήποτε ζήτημα που αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία, που θα μπορούσε να είναι χρήσιμη η σαφής και άμεση τοποθέτηση των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί το σημείωσαν και θα μας απαντήσουν σχετικά». Είπε, επίσης, πως ζήτησε από τις ΗΠΑ «να έχουν μία ξεκάθαρη θέση, μία καθαρή στήριξη της Ελλάδας, όσον αφορά τα ζητήματα της τουρκικής επιθετικότητας». Εξαιρετικά θερμή ήταν η υποδοχή εκ μέρους του κ. Πομπέο. «Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια και ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ», είπε ο κ. Πομπέο αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον κ. Δένδια, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, όπου πραγματοποίησε και άλλες σημαντικές επαφές.

Η ατζέντα των επαφών του κ. Δένδια περιελάμβανε το σύνολο των ζητημάτων που αφορούν την εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην Αθήνα και την Ουάσιγκτον. Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε, επίσης, με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον, καθώς και με τον γερουσιαστή των Δημοκρατικών Μπομπ Μενέντεζ και την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι. «Είμαι ευτυχής γιατί μία από τις πρώτες συναντήσεις μου ως υπουργού Εξωτερικών της νέας ελληνικής κυβέρνησης ήταν με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, τον Μάικ Πομπέο. Ξέρουμε όλοι ότι η στενή σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ έχει μια μεγάλη ζωή, αλλά είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον κάθε φορά να εμβαθύνουμε και να επεκτείνουμε αυτή τη σχέση. Μιλήσαμε για τον στρατηγικό διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, για την εμβάθυνση του διαλόγου, αλλά και την περίληψη και άλλων θεμάτων στον διάλογο αυτό», ανέφερε ενδεικτικά ο κ. Δένδιας. Αναφέρθηκε, ακόμα, στις ενεργειακές εξελίξεις και στα σχήματα τριμερούς συνεργασίας, ιδιαίτερα εκείνου μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας, Ισραήλ και Ελλάδας. Η συγκεκριμένη τριμερής αποτελεί, άλλωστε, και τη βάση διά της οποίας οι ΗΠΑ προωθούν ζητήματα ασφαλείας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι ενδεικτικό ότι έχουν πραγματοποιηθεί ήδη δύο συναντήσεις στο πλαίσιο του 3+1 (Ελλάδα, Ισραήλ, Κυπριακή Δημοκρατία και ΗΠΑ) και στα τέλη του μήνα προγραμματίζεται μια ακόμη για ζητήματα ενέργειας.

Πρόσκληση

Ο κ. Δένδιας απηύθυνε, επίσης, πρόσκληση προς τον κ. Πομπέο να επισκεφθεί την Ελλάδα ώστε να συμμετέχει στον επόμενο στρατηγικό διάλογο των δύο χωρών, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τους προσεχείς μήνες. Σημειώνεται ότι οι δύο χώρες έχουν σημαντικότατη σχέση στον αμυντικό τομέα, η οποία ενδεχομένως να επεκταθεί. Το βασικό ζήτημα που θέτει η αμερικανική πλευρά είναι η πολυετής επέκταση της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA) που διέπει, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία της βάσης της Σούδας και διευθετείται συνήθως αυτή την περίοδο.

Η σχέση με τη Βόρεια Μακεδονία

Ρόλο σταθεροποίησης στα Βαλκάνια επιθυμεί να διαδραματίσει η Ελλάδα, επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος μίλησε χθες στην 23η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης που διοργάνωσε ο Economist. Ο κ. Βαρβιτσιώτης, παρόντος και του υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρόφ, τόνισε ότι η κυβέρνηση πιστεύει στην ευρωπαϊκή προοπτική των βαλκανικών χωρών και, αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε ότι «θα κινηθούμε με τον πιο προσεκτικό τρόπο, διασφαλίζοντας τα εθνικά δικαιώματα και τα προϊόντα μας». Ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ακόμα ότι οι πτυχές της συμφωνίας θα συζητηθούν μέσω και της ενταξιακής διαδικασίας της Ε.Ε. Επίσης, ανέφερε ότι «τα πολιτικά προβλήματα που έχουμε μεταξύ μας αντιμετωπίστηκαν σε σημαντικό βαθμό από τη συμφωνία των Πρεσπών και αυτό μας αφήνει χώρο να κάνουμε περισσότερα στην οικονομία». Ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι, προκειμένου να γίνουν αυτές οι κινήσεις στην οικονομία, θα πρέπει να είναι σαφές στην άλλη πλευρά ότι η Αθήνα θα υπερασπιστεί τον χρόνο και το χρήμα που έχουν επενδύσει οι ελληνικές εταιρείες για την αναγνώριση των προϊόντων τους. Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. «Δεν αμφισβητώ την πρόθεση κανενός ότι αυτή η συμφωνία επιτεύχθηκε για καλό σκοπό, για να ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή, για να ενισχύσει τις γεωπολιτικές σταθερές της περιοχής, έτσι ώστε να μην υπάρξουν ανατροπές. Απλά, η άποψή μου είναι, με κάθε καλή πρόθεση, και θέλω να το τονίσω αυτό, ότι για να σταθεί αυτή η συνθήκη και να παραγάγει θετικά αποτελέσματα, θα πρέπει και τα δύο μέρη να σταθούν με προσήλωση στην τήρηση των ουσιωδών όρων αυτής», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή