Νέοι κανόνες στη φορολογία για τεχνολογικούς κολοσσούς

Νέοι κανόνες στη φορολογία για τεχνολογικούς κολοσσούς

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυρ ομαδόν κατά των κολοσσών της υψηλής τεχνολογίας έχουν ανοίξει, σε μια προσπάθεια με σπάνιο συντονισμό, οι εθνικές αρχές και οι κυβερνήσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, διότι είναι αποφασισμένες να τους περιορίσουν και να τους ελέγξουν όσον αφορά την κατοχή προσωπικών δεδομένων σε όλον τον πλανήτη αλλά και τη δυνητική έκδοση ψηφιακού νομίσματος, όπως το προτεινόμενο libra από τη Facebook – πόσο μάλλον που η έκδοση ενός παγκόσμιου υπερεθνικού νομίσματος απειλεί τα ίδια τα θεμέλια της δομής ενός κράτους, «υποκλέπτοντας» δικές του εξουσίες. Κι ενόσω στην Ουάσιγκτον παράγοντες από όλο το πολιτικό φάσμα συναινούν και κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος ακόμα και με τον απρόβλεπτο Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει ευρεία έρευνα σχετικά με την Amazon και το εάν η χρήση δεδομένων από τους εμπόρους που φιλοξενεί στην πλατφόρμα της για ίδιο όφελος συνιστά παραβίαση του υγιούς ανταγωνισμού.

Η Amazon αφενός φιλοξενεί εμπόρους, αφετέρου είναι η ίδια έμπορος και ανταγωνίστριά τους και προωθεί τα δικά της είδη. Η αρμόδια επίτροπος Μαργκρέτε Βεστάγκερ θα διερευνήσει εάν στο πλαίσιο των συμφωνιών της με αυτούς η Amazon καθοδηγεί τους καταναλωτές σε συγκεκριμένες αγοραστικές επιλογές.

Χθες και σήμερα, εν τω μεταξύ, το ίδιο θέμα της συγκράτησης των τεχνολογικών ομίλων απασχολεί και τη σύνοδο των υπουργών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της Ομάδας των Επτά (G7) που πραγματοποιείται στη γαλλική πρωτεύουσα. Στο μόνο ζήτημα που φαίνεται να υπάρχει διαφωνία και διεξάγεται συζήτηση σε υψηλούς τόνους είναι η ψήφιση νόμου στη Γαλλία για φορολόγηση των κολοσσών υψηλής τεχνολογίας. Η Ουάσιγκτον αντέδρασε και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να ξεκινήσει σχετική έρευνα, η οποία πιθανώς να καταλήξει στην επιβολή τιμωρητικών δασμών.

Καθολικός φόρος

Ωστόσο, η Γαλλία, εκμεταλλευόμενη ότι φιλοξενεί τη σύνοδο και προεδρεύει σε αυτή, επιδιώκει να δώσει ευρύτερες διαστάσεις στη φορολογία των τεχνολογικών ομίλων. Αλλωστε, πέραν της διαφωνίας τους αυτής, η Γαλλία και οι ΗΠΑ καθώς και άλλες 130 χώρες, όπως παρατηρεί το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, συντάσσονται με την ανάγκη αλλαγής των διεθνών φορολογικών κανόνων, ώστε να διασφαλιστεί ένας γενικευμένος ελάχιστος φορολογικός συντελεστής για τους τεχνολογικούς κολοσσούς. Χθες, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της συνόδου, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ διεμήνυσε πως είναι αποφασισμένος να προωθήσει την πρόταση για φόρο 3% επί των εσόδων των τεχνολογικών κολοσσών στους «επτά» και στη συνέχεια να τεθεί στον ΟΟΣΑ. Αναφερόμενοι δε στο ψηφιακό νόμισμα libra, ο κ. Λε Μερ και οι ομόλογοί του της Ιαπωνίας και της Ιταλίας εξέφρασαν την ανησυχία τους, τονίζοντας ότι αφενός δεν μπορεί να γίνει δεκτό το να υπάρχουν νομίσματα ίδιας ισχύος με τα εθνικά, αφετέρου είναι αναγκαίο ένα πολύ αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο επί τέτοιων νομισμάτων.

Το Παρίσι είχε αναθέσει στον Μπενουά Κερέ, στέλεχος της ΕΚΤ, να μελετήσει το θέμα των κρυπτογραφημένων/ψηφιακών νομισμάτων και να παρουσιάσει τα πορίσματά του στη σύνοδο. Ανάλογη στάση τηρούν και οι αμερικανικές αρχές και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, επισημαίνοντας πως εάν η Facebook πρόκειται να εκδώσει νόμισμα, πρέπει να υπαχθεί σε καθεστώς τράπεζας και να σεβαστεί τους νόμους για προστασία δεδομένων, ξέπλυμα χρήματος και άλλους συναφείς. Δηλωτικό του έντονου προβληματισμού της Ουάσιγκτον για την ανάγκη ελέγχου των εξουσιών των κολοσσών υψηλής τεχνολογίας, όπως οι Αmazon, Apple, Facebook και Google, είναι ότι κατέθεσαν στελέχη τους στο Κογκρέσο, όπου και δέχθηκαν καταιγισμό ερωτήσεων. Τα μέλη του σώματος, αν και αναγνώρισαν τα οφέλη της τεχνολογίας για καταναλωτές και εταιρείες, άσκησαν οξύτατη κριτική όσον αφορά τη χρήση δεδομένων και τον αντίκτυπο στον ανταγωνισμό από τις δραστηριότητές τους – σημειωτέον ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ επέβαλε πρόστιμο 5 δισ. δολαρίων για κατάχρηση δεδομένων στη Facebook την περασμένη εβδομάδα. Αναφερόμενος, τέλος, στην κατίσχυση του ομώνυμου κορυφαίου κοινωνικού δικτύου, ο Τζο Νέγκιους, Δημοκρατικός, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, υπενθύμισε ότι και όσα δίκτυα βρίσκονται στην τρίτη, τέταρτη και έκτη θέση (WhatsApp, Messenger, Instagram) ανήκουν στο Facebook – «έχουμε λέξη για αυτό το φαινόμενο και λέγεται μονοπώλιο», τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή