Το Κονκλάβιο (18/07/19)

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Της νύφης ή του γαμπρού;

«Του γαμπρού ή της νύφης είστε εσείς;» Nομίζω ότι ως λεζάντα θα μπορούσε να ταιριάξει με τα περισσότερα στιγμιότυπα που εκτυλίχθηκαν χθες κατά την ορκωμοσία των νέων βουλευτών στη Βουλή στους διαδρόμους και στο εντευκτήριο (και στους εξωτερικούς χώρους). Αυτόπτες μάρτυρες δεν θυμούνται να έχουν ξαναδεί τόσο κόσμο στους χώρους της Βουλής. Δεν έπεφτε καρφίτσα. Παντού υπήρχαν γυναικόπαιδα, συγγενείς και συνοδοί. Κατάσκοπός μου σχολίασε κάτι περί εβδομάδας μόδας του Μιλάνου, με αφορμή την πρόχειρη επίδειξη μόδας που έλαβε χώρα στα κόκκινα χαλιά από βουλευτές και όχι μόνο. Εγώ πάλι, έμεινα με την εντύπωση ότι –με ελάχιστες εξαιρέσεις– δεν υπήρχε ιταλική φινέτσα. Υπήρχε, όμως, μια πολυσυλλεκτική μείξη του «Κυριακή στο χωριό» με το «Σαββατόβραδο στην παραλιακή».

Στο μαιευτήριο

Τα βλέμματα τράβηξαν αρκετές γυναικείες παρουσίες. Μεταξύ αυτών η νεοεκλεγείσα με τη Ν.Δ. βουλευτής Θεσσαλονίκης Αννα Ευθυμίου, η οποία βρίσκεται στον όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης της. Ακούω μάλιστα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαιρετώντας τη κάποια στιγμή, αστειεύτηκε ότι δεν χρειάζεται να πάει στη Θεσσαλονίκη για να γεννήσει, αφού μπορεί κάλλιστα να το κάνει στην Αθήνα. Τι να πω… Δεν ξέρω αν ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει επιστολική ψήφο από το μαιευτήριο. Πάντως, πληροφορούμαι ότι δεν προκάλεσε και πολύ καλή εντύπωση το γεγονός ότι οι νεοεκλεγέντες βουλευτές –ειδικά της Ν.Δ.– έσπευσαν να καταλάβουν τα μπροστινά έδρανα αντί να τα παραχωρήσουν στους παλαιότερους. Υποθέτω από το άγχος να μην χάσουν τα φωτογραφικά ενσταντανέ.

Ανάδελφος

Ο δε υποψήφιος πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας συνελήφθη να κάθεται στις τελευταίες θέσεις – αυτές που δεν έχουν καν έδρανα και κάποτε προορίζονταν για τους καπνιστές. Μάλιστα τα έλεγε για αρκετή ώρα με τον Αντώνη Σαμαρά. Σημειώνω εδώ ότι ο Τασούλας ήταν ο μόνος ανάδελφος, αφού δεν συνοδευόταν από κανέναν συγγενή του.

Ελαφρύ drink

Μένω στα κοινοβουλευτικά για να σας πω ότι παλαιές και νέες «γαλάζιες» παρουσίες ανανεώνουν το ραντεβού τους για αύριο, ημέρα που έχει οριστεί η πρώτη συνεδρίαση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. Προφανώς θα είναι πανηγυρική. Μάλιστα ακούω ότι μετά τη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός έχει καλέσει τους βουλευτές για ένα ελαφρύ ποτό (αναψυκτικό) στο εντευκτήριο της Βουλής.

Στην αναμονή

Με το βλέμμα στο επόμενο Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο στο ΥΠΕΞ –που έχει οριστεί για την Παρασκευή– βρίσκονται πολλοί. Αλλοι τρέμουν. Αλλοι απλώς περιμένουν. Το λέω διότι οι τελευταίες μεταθέσεις και μετακινήσεις πρέσβεων είχαν αποφασιστεί τον Απρίλιο. Αρα, προφανώς διάφοροι περιμένουν να δουν αν θα μείνουν ή θα φύγουν. Θεωρώ, πάντως, αναμενόμενο να υπάρξουν αλλαγές σε μεγάλες και σημαντικές πρεσβείες, όπως στην Αγκυρα και στο Βερολίνο (τουλάχιστον). Μένω στο ΥΠΕΞ για να σας πω ότι από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τους νέους γενικούς γραμματείς προκύπτει ότι ο μέχρι πρότινος διπλωματικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Κώστας Αλεξανδρής, αναλαμβάνει μια νέα θέση: αυτή του γενικού γραμματέα Δημόσιας Διπλωματίας, Θρησκευτικών και Προξενικών Υποθέσεων. Σιδεροκέφαλος.

Σταθερές

Ως προς τα υπόλοιπα 24 πρόσωπα των νέων γενικών γραμματέων που ανακοινώθηκαν χθες, στέκομαι σε μία ενδιαφέρουσα περίπτωση: αυτή του γενικού γραμματέα Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας. Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά ο Γιώργος Καλαντζής μένει. Θυμίζω ότι ο Καλαντζής γνωρίζει όσο λίγοι τόσο τα της Εκκλησίας όσο και τα μειονοτικά της Θράκης. Καθώς και ότι βρίσκεται σε αυτή τη θέση από τον Ιούλιο του 2011, ενώ προηγουμένως ήταν διευθυντής του γραφείου του Θεόδωρου Πάγκαλου.

Για ξεκούραση

Πρωτόγνωρες καταστάσεις ζουν στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως το έθεσε συριζαίικη κοινοβουλευτική πηγή μου, «εμείς πήγαμε απευθείας στην κυβέρνηση, δεν περάσαμε από τη φάση της προετοιμασίας». Ε, τώρα θα έχουν όλο τον χρόνο να προετοιμαστούν και κυρίως να ξεκουραστούν, ενώ θα τρέχουν οι κυβερνητικοί. Πάντως, μου λένε ότι ήταν μικρή η ένταση που επικράτησε στην προχθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραπονέθηκε ότι «δεν υπάρχει ατζέντα». Αυτό επειδή είχε προηγηθεί η προτροπή του Κώστα Ζαχαριάδη να μιλήσουν οι βουλευτές, χωρίς, όμως, να έχει ορίσει την ατζέντα. Τώρα περιμένουν να δουν πώς θα οριστούν οι τομείς με τους «σκιώδεις» υπουργούς που θα κάνουν αντιπολίτευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή