Ο τεχνολογικός κλάδος έριξε τις ευρωπαϊκές αγορές

Ο τεχνολογικός κλάδος έριξε τις ευρωπαϊκές αγορές

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο κόκκινο έκλεισαν χθες οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς το επενδυτικό κλίμα επηρεάστηκε αρνητικά από τα απογοητευτικά αποτελέσματα του γερμανικού τεχνολογικού κολοσσού SAP και άλλων εταιρειών. Προβληματισμός επικράτησε επίσης, έπειτα από πληροφορίες της Wall Street Journal ότι δεν έχει υπάρξει πρόοδος στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Κίνας, καθώς δεν έχει βρεθεί ένας συμβιβασμός στους περιορισμούς που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον εις βάρος της Huawei. Αρνητική επίδραση ασκήθηκε και από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, μετά την ανακοίνωση της Netflix για αρκετά χαμηλότερη αύξηση του αριθμού συνδρομητών παγκοσμίως, κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε κατά 0,22%, ο βρετανικός δείκτης FTSE-100 κατά 0,56% και ο γαλλικός δείκτης Cac-40 κατά 0,38%. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax διολίσθησε 0,92% αφού η SAP, η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας στην Ευρώπη, ανακοίνωσε πτώση των τριμηνιαίων κερδών κατά 21%. Η μετοχή της SAP απώλεσε χθες το 5,6% της αξίας, οδηγώντας τον γερμανικό κλάδο τεχνολογίας σε απώλειες 1,5% και τον δείκτη Dax στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μηνός. Χαμηλότερα του αναμενομένου ήταν, επίσης, τα τριμηνιαία κέρδη της δανικής Danske Bank λόγω των χαμηλών επιτοκίων αλλά και των υψηλών δαπανών συμμόρφωσης που συνδέονται με το σκάνδαλο ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος στο υποκατάστημά της στην Εσθονία. Απώλειες 20,5% παρουσίασε η μετοχή της βρετανικής ASOS, η οποία δραστηριοποιείται στο ηλεκτρονικό εμπόριο ρούχων, ύστερα από την τρίτη προειδοποίηση για χαμηλότερη κερδοφορία μέσα σε οκτώ μήνες.

Λίγο πριν από το κλείσιμο της Wall Street, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 κατάφεραν να αντιστρέψουν την πτωτική πορεία τους, παρουσιάζοντας κέρδη της τάξεως του 0,01% και 0,27%, αντίστοιχα. Οι επενδυτές φαίνεται πως παραμέρισαν ανησυχίες για τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Netflix αλλά και από τα χαμηλότερα των προσδοκιών έσοδα της IBM. Οι επενδυτές στη Wall Street τηρούν στάση αναμονής ενόψει της δημοσιοποίησης των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων των τεχνολογικών κολοσσών Facebook, Amazon και Alphabet.

Στο χαμηλό μηνός κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη, φθάνοντας τα 55,4 δολάρια το βαρέλι με πτώση 2,36%. Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent εμφάνισε απώλειες 2,26% και διαμορφώθηκε στα 62,22 δολάρια, λόγω των εντάσεων που επικρατούν ανάμεσα στα Στενά του Ορμούζ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή