Στενεύουν τα περιθώρια για διάσωση της συνθήκης INF

Στενεύουν τα περιθώρια για διάσωση της συνθήκης INF

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

AΣΠΕΝ. Τα χρονικά περιθώρια για τη διάσωση της συμφωνίας που απαγορεύει τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς τελειώνουν, όπως υπενθύμισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην ομιλία του από το φόρουμ του Ασπεν, στο Κολοράντο.

Τον Φεβρουάριο η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε ότι εντός εξαμήνου θα αποχωρήσει από τη συνθήκη INF, αν η Ρωσία δεν καταστρέψει το πυραυλικό σύστημα SSC-8 (Novator 9M729), το οποίο, κατά την άποψη των ΗΠΑ, παραβιάζει τη συνθήκη. Η προθεσμία της 2ας Αυγούστου πλησιάζει χωρίς καμία ένδειξη ότι οι ΗΠΑ αναθεωρούν την απόφασή τους ή ότι η Ρωσία σκοπεύει να καταστρέψει τους πυραύλους. Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι οι πύραυλοι έχουν βεληνεκές μόλις 480 χλμ., άρα επιτρέπονται από τη συνθήκη, ενώ οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το βεληνεκές των ρωσικών πυραύλων ξεπερνά τα 2.000 χλμ., άρα είναι σε θέση να απειλήσουν με πυρηνικά όπλα ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, πλην Πορτογαλίας. Η συνθήκη που είχαν υπογράψει το 1987 οι ηγέτες των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ, Ρέιγκαν και Γκορμπατσόφ, απαγορεύει τους πυραύλους με βεληνεκές μεταξύ 500 και 5.500 χλμ., καθώς και τις χερσαίες βάσεις εκτόξευσής τους. Η συμφωνία, που θεωρείται το «διαμάντι του στέμματος» των συμφωνιών αφοπλισμού, είχε οδηγήσει στην καταστροφή 2.000 πυραύλων.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι, αν η Ρωσία δεν συμμορφωθεί, το ΝΑΤΟ θα δώσει «μετρημένη» και «συντονισμένη» απάντηση, ενισχύοντας την αντιπυραυλική άμυνα και αποφεύγοντας τις μονομερείς ενέργειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή