Απολογία Δούρου για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα

Απολογία Δούρου για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς περιοριστικούς όρους και ασφαλώς ελεύθερη, αφού αντιμετώπιζε κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος, αφέθηκε η τέως περιφερειάρχης Ρένα Δούρου μετά την απολογία της για τη φονική πλημμύρα της Μάνδρας.

Η τέως περιφερειάρχης, στην οποία έχουν αποδοθεί ευθύνες για πράξεις και παραλείψεις τόσο στην πλημμύρα της Μάνδρας όσο και στην πυρκαγιά στο Μάτι, κατέθεσε στην ανακρίτρια πολυσέλιδο υπόμνημα, επιχειρώντας να αιτιολογήσει τη θέση της ότι δεν ευθύνεται για όσα συνέβησαν στη Μάνδρα όπου θρηνήσαμε 25 νεκρούς, ενώ υποστήριξε ότι συνέβαλε στην αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής.

Στο υπόμνημά της υπεραμύνθηκε της αθωότητάς της, ανέφερε μεταξύ άλλων έργα που έγιναν επί των ημερών της και επέρριψε ευθύνες στον προκάτοχό της, ενώ υπαινίχθηκε και προσπάθειες ενοχοποίησής της για πολιτικούς λόγους.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της, ειδικότερα, φέρεται να είπε στην ανακρίτρια ότι έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη, με ίδιους ή ευρωπαϊκούς πόρους, 163 αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού περίπου μισού δισ. ευρώ, την ώρα που η προηγούμενη διοίκηση, το 2014, είχε 57 αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού 60 εκατομμυρίων ευρώ.

Ενδεικτικό είναι το απόσπασμα –από το πολυσέλιδο υπόμνημά της– για την επιχειρηματολογία της Ρένας Δούρου, η οποία αντιμετωπίζει, όπως και άλλοι, κατηγορίες για την πλημμύρα στη Μάνδρα, όπως πρόκληση πλημμύρας, ανθρωποκτονίες και σωματικές βλάβες από αμέλεια αλλά και παραβάσεις καθήκοντος: «Εντούτοις η ανακριτική έρευνα –αναφέρεται στο υπόμνημα Δούρου– (αν κρίνει κανείς από το κατηγορητήριο και τις αδιαλείπτως προστιθέμενες σε αυτό “νέες” κατηγορίες) δεν φαίνεται να στρέφεται προς τις πραγματικές πράξεις ή και παραλείψεις που θα μπορούσαν να αφορούν τις άμεσες αρμοδιότητες ενός περιφερειάρχη. Αλλά να “φορτώνει” στην περιφερειάρχη τις αναρίθμητες, υπάρχουσες ή όχι, παραλείψεις ή πλημμέλειες του οποιουδήποτε υπαλλήλου, οποιασδήποτε υπηρεσίας της Περιφέρειας».

Η απολογία της Ρένας Δούρου κράτησε αρκετές ώρες χθες και, ύστερα από διάσκεψη ανακρίτριας και εισαγγελέα, δεν της επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι, όπως είχαν επιβληθεί σε άλλους κατηγορουμένους για την ίδια υπόθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή