Ο Μ. Σχοινάς, νέος Ελληνας επίτροπος

Ο Μ. Σχοινάς, νέος Ελληνας επίτροπος

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν με μια λιτή ανακοίνωση την οποία εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου χθες το μεσημέρι, που ο πρωθυπουργός σήμανε το επίσημο σάλπισμα μιας προαναγγελθείσης –τουλάχιστον τις τελευταίες μέρες για όσους γνώριζαν πρόσωπα και πράγματα– απόφασης, καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προτείνει στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον Μαργαρίτη Σχοινά ως νέο Ελληνα επίτροπο. Κι αυτό διότι μπορεί οι στενοί του συνεργάτες να αντιλήφθηκαν μόλις τα τελευταία 24ωρα ότι τελικά θα ήταν ο κ. Σχοινάς αυτός που θα λάμβανε το χρίσμα, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ήδη από την 8η Ιουλίου, ημέρα που ο Αλέξης Τσίπρας παρέδωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον απερχόμενο πρωθυπουργό γι’ αυτή του την απόφαση.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε θετικός έναντι της επιλογής Σχοινά που «έβαλε πλάτη» ως ένας εκ των στενότερων συνεργατών του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προκειμένου να μη βγει η Ελλάδα από το ευρώ το 2015 και άφησε να εννοηθεί ότι θα τη στηρίξει κι ο ίδιος. Υπενθυμίζεται ότι οι πολιτικές ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο έχουν ρόλο και λόγο κατά τις ακροάσεις των επιτρόπων – απαραίτητη προϋπόθεση για τον τελικό διορισμό τους. Και εκτιμάται ότι ο ρόλος τους θα είναι πολύ πιο κρίσιμος κατά τις ακροάσεις των προσώπων που έχουν λάβει το χρίσμα για τη νέα Κομισιόν, καθώς το σκηνικό στην Ευρώπη έχει πλέον αλλάξει και το παραδοσιακό consensus ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών δεν είναι πλέον δεδομένο.

Η νέα Κομισιόν, εξάλλου, θα είναι περισσότερο τεχνοκρατική και λιγότερο πολιτική και αυτό, έλεγαν κυβερνητικές πηγές, μέτρησε στην απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει στην απόφαση να προτείνει τον κ. Σχοινά, την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει ένα παραγωγικό χαρτοφυλάκιο για την Ελλάδα. Αυτό αρμόδιες πηγές το περιέγραφαν στους τομείς ανάπτυξης και εργασίας και ο πρωθυπουργός επιδιώκει ως μεγάλη δύναμη πλέον στους κόλπους του ΕΛΚ να το διεκδικήσει και να το λάβει για την Ελλάδα, προκειμένου να σηματοδοτήσει και την οριστική έξοδο από την κρίση.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, γνωρίζει όσο λίγοι τους πολύπλοκους και πολυπαραγοντικούς μηχανισμούς της Ευρώπης, έχει μεγάλη εμπειρία στο «Μπερλεμόντ» (τόσο επί Μπαρόζο, όσο και ως επικεφαλής του γραφείου του Κύπριου επιτρόπου Μάρκου Κυπριανού), ενώ προέρχεται από τη Ν.Δ. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σχοινάς διετέλεσε ευρωβουλευτής της Ν.Δ. (2007-2009) και διατηρούσε ανοικτό δίαυλο με τον κ. Μητσοτάκη εδώ και καιρό. Διαύλους, εξάλλου, εκ της θέσεώς του είχε ανοικτούς και με την απελθούσα κυβέρνηση και η συμβολή του στο να παραμείνει η Ελλάδα στο τρένο της Ευρωζώνης το καλοκαίρι του 2015, κρατώντας ταυτόχρονα τις επιβαλλόμενες από τον ρόλο του ισορροπίες, αναγνωρίζεται από όλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή