Μάτι: Αγρυπνη δημοσιογραφική ματιά στην πυρόπληκτη περιοχή

Μάτι: Αγρυπνη δημοσιογραφική ματιά στην πυρόπληκτη περιοχή

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δημοσιογραφική έρευνα για τη φονικότερη πυρκαγιά της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας –στο Μάτι– βρίσκεται εν εξελίξει από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία (ΑΜΚΕ) Πρωτοβουλία για τη Δημοσιογραφία, που υποστηρίζεται οικονομικά από την Αιγέας ΑΜΚΕ Πολιτιστικού και Κοινωφελούς έργου, την Παπαστράτος ΑΒΕΣ και το Ιδρυμα Μποδοσάκη. Το Παρατηρητήριο για το Μάτι, όπως έχει ονομαστεί η ρηξικέλευθη πρωτοβουλία, καταγράφει μέσα από ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, αφιερώματα και δράσεις σε τοπικό επίπεδο, τις προσπάθειες της κοινότητας στον Νέο Βουτζά, στο Μάτι και στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να επουλώσει τις πληγές της και να επαναφέρει την κανονικότητα στη ζωή της: την κατεδάφιση των αυθαιρέτων, τις αποζημιώσεις, την αδειοδότηση και την κατασκευή νέων σπιτιών, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, την επιστροφή των κατοίκων, τη διαχείριση και αξιοποίηση των κονδυλίων, την καθημερινότητα των παιδιών στο σχολείο, την αναδάσωση κ.ά. Δίνοντας συστηματικά το «παρών» στην περιοχή, οι δημοσιογράφοι διαπιστώνουν ιδίοις όμμασι τις δρομολογούμενες αλλαγές, αλλά και τη διαρκή δυσκολία συνεννόησης και συντονισμού των αρμοδίων. Ακόμα, βρίσκονται σε επικοινωνία με τις επιτροπές κατοίκων σε Μάτι, Νέο Βουτζά και Κόκκινο Λιμανάκι, οι οποίες καταβάλλουν τα μέγιστα για την αποκατάσταση των ζημιών.

Φιλοδοξία της δημοσιογραφικής ομάδας είναι να εμποδίσουν την καθημερινότητα των «μεγάλων ειδήσεων» να περιθωριοποιήσουν ή και να εργαλειοποιήσουν τα γεγονότα στο Μάτι. Αποσκοπούν δε, μακροπρόθεσμα, στη βελτίωση του τοπικού περιβάλλοντος και στην ωρίμανση του θεσμικού και κοινωνικού πλαισίου, όπως και στην ενσωμάτωση νέων, βελτιωμένων πρακτικών. Τα θέματα που αναδεικνύουν μέσα από τα ρεπορτάζ τους, άλλωστε, αποτελούν αφορμή για την έναρξη διαλόγου με την τοπική κοινωνία, η οποία σχολιάζει, ανατροφοδοτεί και ενημερώνει τους δημοσιογράφους για τα εκκρεμή ζητήματα.

Το ενημερωτικό υλικό, που ανανεώνεται συνεχώς, βρίσκεται στον ιστότοπο https://matiobserver.gr και διατίθεται στο κοινό, αλλά και σε όλα τα δημοσιογραφικά μέσα προς αναπαραγωγή. Την ευθύνη της έρευνας έχουν ο δημοσιογράφος κ. Τάσος Τέλλογλου και η κ. Ελίζα Τριανταφύλλου, που παρακολουθούν την υπόθεση από την πρώτη ημέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή