Πενιχρές οι δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές

Πενιχρές οι δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις 204 εκατ. ευρώ δημόσιων πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2019 αφορούν τον τομέα των Υποδομών και των Μεταφορών, σε ένα σαφές δείγμα υποεπένδυσης του κράτους στον κρίσιμο για την ανάκαμψη της οικονομίας κλάδο.

Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ, ωστόσο το 1,6 δισ. ευρώ είναι κεφάλαια από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σχολιάζοντας τα παραπάνω μεγέθη στο συνέδριο του Economist, ο διευθύνων σύμβουλος της «Ακτωρ», Αλ. Εξάρχου, σημείωσε ότι «ως απάντηση στο πρόβλημα παχυσαρκίας που είχε η χώρα και στην ανάγκη να αποβληθεί το περιττό λίπος, οι κυβερνήσεις απάντησαν όχι με υγιεινή διατροφή, αλλά με ασιτία. Το σώμα όμως όπως και η οικονομία, όταν βρίσκονται αντιμέτωπα με μία τόσο ακραία μεταβολή, δεν αποβάλλουν το λίπος, τη μυϊκή μάζα χάνουν πρώτα. Και αυτό ήταν που συνέβη και στην ελληνική οικονομία και στον κατασκευαστικό κλάδο», σημείωσε εύγλωττα ο κ. Εξάρχου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ιστορία του κατασκευαστικού κλάδου τα τελευταία 20 χρόνια αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ακραίου πολιτικού παραλογισμού. «Βιώσαμε την πρώτη δεκαετία του 2000 έναν οργασμό υποδομών, με τεράστια έργα –ενδεχομένως πέραν και πάνω από τις δυνατότητες της χώρας– και τη δεύτερη δεκαετία του 2000 ζήσαμε σε συνθήκες ακραίας στέρησης και κατασκευαστικής ασιτίας. Από το ένα άκρο του θηριώδους Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, περάσαμε εν μια νυκτί στο άλλο άκρο, στον εκμηδενισμό του».

Δεν έλειψαν και οι αναφορές σε επιμέρους έργα που δρομολόγησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Κατά τον κ. Εξάρχου, για να ικανοποιηθεί ένα ιδεοληπτικό κομματικό ακροατήριο κατακερματίστηκαν έργα ζωτικής σημασίας, όπως ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος. Το ελληνικό Δημόσιο επέλεξε να σπάσει το έργο σε κομμάτια, ισχυριζόμενο ότι έτσι δίνει την ευκαιρία σε περισσότερες εταιρείες να το διεκδικήσουν, αντί των γνωστών λίγων «μεγάλων». «Εν συνεχεία, πάλι το ελληνικό Δημόσιο, επέλεξε τη χαμηλότερη οικονομική προσφορά, χωρίς ωστόσο να λαμβάνει σοβαρά υπόψη αν αυτή η προσφορά κινείται κάτω του κόστους και άρα αν είναι ρεαλιστική, ή το έργο θα καταλήξει να εγκαταλείπεται λόγω οικονομικής αδυναμίας του αναδόχου του στο μέλλον, ή ακόμα χειρότερα αν ο προσφέρων την εξαιρετικά μεγάλη έκπτωση είναι ήδη σε οικονομική αδυναμία και ο μόνος του στόχος είναι να πάρει την προκαταβολή του έργου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά τις εταιρείες του ομίλου Καλογρίτσα.

Κατά τον κ. Εξάρχου, για την ανάκαμψη του κατασκευαστικού κλάδου και της οικονομίας, ένα μόνο ζητούμενο υπάρχει. «Κοινή λογική. Μια επιστροφή στον ρεαλισμό και την κοινή λογική έπειτα από χρόνια πολιτικού παραλογισμού, είναι ικανή να αναστήσει όχι μόνο τον κατασκευαστικό κλάδο, αλλά και την ίδια την ελληνική οικονομία. Ούτε θηριώδεις προϋπολογισμούς χρειαζόμαστε ούτε φαραωνικές υποδομές, ούτε φωτογραφικές διατάξεις και διαγωνισμούς. Ενα Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στο ύψος που ρεαλιστικά αντέχουν τα οικονομικά της χώρας, έχουμε ανάγκη. Υπάρχουν άλλωστε λύσεις για χρηματοδότηση από ιδιωτικά κεφάλαια και διεθνείς αναπτυξιακούς οργανισμούς, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση του ελληνικού Δημοσίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της «Ακτωρ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή