Κανένα ίχνος μεταμέλειας από Ρουπακιά

Κανένα ίχνος μεταμέλειας από Ρουπακιά

4' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ψυχρότητα και κυνισμό, που προκάλεσε αντιδράσεις, απολογήθηκε χθες για τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος Γιώργος Ρουπακιάς στη δικαστική αίθουσα του Εφετείου, όπου δεν έπεφτε καρφίτσα και υπήρξαν στιγμές έντασης και τεταμένη ατμόσφαιρα.

Η φράση του «ήταν μια απλή ανθρωποκτονία και… το έκαναν…» συμπύκνωσε τη στάση Ρουπακιά, ο οποίος περιέγραψε λεπτό προς λεπτό τα γεγονότα που προηγήθηκαν της δολοφονίας Φύσσα, το βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου του 2013 στο Κερατσίνι, σηματοδοτώντας την ποινική δίωξη μελών και στελεχών της Χ.Α. ως εγκληματικής οργάνωσης.

Ο Γιώργος Ρουπακιάς, στέλεχος της Χ.Α. με συμμετοχή σε ποικίλες δράσεις της οργάνωσης με ναζιστικούς χαιρετισμούς και συνδεδεμένος με «όρκο» πίστης στα ιδεώδη του ναζισμού, ισχυρίστηκε ότι η κακή ώρα τον έφερε αντιμέτωπο με τον Παύλο Φύσσα, τον οποίο δολοφόνησε εν ψυχρώ. Χωρίς ίχνος μεταμέλειας, ο Γιώργος Ρουπακιάς αναφέρθηκε αρχικά στο μήνυμα που έλαβε εκείνο το βράδυ, όταν άρχισε κινητοποίηση μελών και στελεχών της Χ.Α. για να εξελιχθούν στη συνέχεια επεισόδια που έφθασαν ώς τη δολοφονία. Ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος του άτυχου Φύσσα άρχισε την περιγραφή των τραγικών γεγονότων ως εξής. «Μόλις άφησα το αυτοκίνητο βλέπω στον δρόμο τον Φύσσα με 3-4 άτομα ακόμα. Είναι 2-3 μέτρα πιο πίσω του τα άτομα. Είναι μια παρέα. Φωνές άκουγα αλλά δεν ξέρω από πού. Διασταυρώθηκαν τα βλέμματά μας. Είχαμε απόσταση 4 μέτρα. Εγιναν όλα σε δευτερόλεπτα. Μάλλον με θυμήθηκε και μου λέει “τι είναι ρε;” κι έρχεται κατά πάνω μου. Ανοίγω την πόρτα του αυτοκινήτου, τράβηξα χειρόφρενο και τράβηξα ένα μαχαίρι που είχα…».

Η πρόεδρος του Δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτου, που διακρίνεται για την ικανότητά της να διευθύνει επί χρόνια την πολύκροτη δίκη, υπέβαλε σειρά κρίσιμων ερωτήσεων στον Γιώργο Ρουπακιά, καταδεικνύοντας την ανθρωποκτόνο πρόθεση που είχε.

Πρόεδρος: Μισό λεπτό. Γιατί πήρατε μαχαίρι. Ησασταν στο αμάξι.

Κατηγορούμενος: Τι να έκανα; Να έκλεινα τις ασφάλειες; Είχα ανοιχτά παράθυρα.

Π: Σήμερα αυτό θα κάνατε;

Κ: Ε, τι θα έκανα;

Π: Είχατε την ευχέρεια να φύγετε.

Κ: Πώς να φύγω, είχε κίνηση;

Π: Να κλείσετε ασφάλειες και παράθυρα. Κρατούσε μαχαίρι ο Φύσσας, είχε κάτι;

Κ: Οχι, δεν κρατούσε. Αλλά ήταν ένα δευτερόλεπτο μακριά και είχε και 3-4 άτομα μαζί.

Π: Εσείς πήγατε να βοηθήσετε κάποιον στο Κερατσίνι υποτίθεται. Γιατί σταματήσατε εκεί;

Κ: Οχι, δεν τον ήξερα. Ηξερα ότι θα τους κυνηγήσουν; Οτι θα πέσω πάνω του την ώρα που παρκάρω; Αυτός σκέφτηκε προφανώς ότι πάμε να τον κυκλώσουμε, όχι ότι εγώ πάω να παρκάρω. Υπέθεσα ότι τους κυνήγησαν οι Χρυσαυγίτες και όταν με είδε μπροστά του σκέφτηκε ότι πάμε να τους κυκλώσουμε.

Στη συνέχεια ο Γιώργος Ρουπακιάς περιέγραψε τα κρίσιμα δευτερόλεπτα πριν ο Παύλος Φύσσας πέσει νεκρός. «Στο αυτοκίνητο είχα ένα μαχαίρι. Και άνοιξα την πόρτα. Αν δεν είχα το μαχαίρι θα άνοιγα να φύγω πεζός. Θα ήταν η τελευταία λύση γιατί θα με έφταναν. Είχα το μαχαίρι. Βγαίνω έξω, κάνω ένα βήμα στο πεζοδρόμιο κι αρχίζει να με χτυπάει με γροθιές. Κρατώντας το μαχαίρι έκανα τα χέρια μου προς τα πάνω για να προστατευθώ. Ηταν πιο ψηλός από εμένα. Τα σήκωσα για να προστατέψω το κεφάλι μου. Του έριξα στα πόδια για να κάνει πίσω. Οπως πήγα για τη δεύτερη, είχε πέσει και τον πέτυχα στην καρδιά».

Π: Ο ιατροδικαστής βρήκε χτυπήματα; Εχετε δει την έκθεση;

Κ: Εχω μαλακό τριχωτό κεφαλής και μου βρήκε κάποιες εκδορές. Στην έκθεση δεν αναφέρεται τίποτα.

Π: Η διαφορά ύψους με τον Φύσσα ποια ήταν;

Κ: Ενα κεφάλι περίπου…

Π: Την πρώτη φορά πού τον χτυπήσατε;

Κ: Στο πόδι.

Π: Οταν σκοπός κάποιου δεν είναι να σκοτώσει, επιλέγει μέρη που δεν είναι ζωτικά και τον αποδυναμώνει. Η συνέχεια γιατί χρειαζόταν;

Κ: Δεν έχω απασχολήσει ποτέ εγώ. Ούτε γήπεδο ούτε πουθενά. Το μόνο που θέλεις εκείνη την ώρα είναι να φύγεις από τα χέρια του.

Π: Τα χέρια ενός ανθρώπου που σύμφωνα με τον ιατροδικαστή δεν σας έχει καταφέρει πλήγμα.

Κ: Ούτε να τον τραυματίσω ήθελα.

Π: Βρέθηκαν χτυπήματα στον θώρακα και στην καρδιά.

Κ: Οταν σε βαράει ο άλλος και είσαι σκυμμένος, πάνω στην ταραχή και την τρέλα δεν καταλαβαίνεις. Την ώρα που τρως ξύλο…

Π: Ναι, που ξύλο βέβαια δεν προκύπτει.

Κ: Εχει γίνει μια απλή ανθρωποκτονία και… το έκαναν…

Π: Δεν μπορείτε ΠΟΤΕ να λέτε απλή ανθρωποκτονία.

Κατά τη διάρκεια της απολογίας του Γιώργου Ρουπακιά ο κόσμος αποδοκίμασε πολλές φορές τον κατηγορούμενο για όσα ανέφερε, ενώ ο πατέρας του Παύλου Φύσσα δεν άντεξε και του φώναξε «είσαι ψεύτης».

Η μητέρα του Παύλου Φύσσα που παρακολουθεί την πολύκροτη δίκη ανελλιπώς επί τρία και πλέον χρόνια, χθες δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, μη μπορώντας προφανώς να αντέξει την περιγραφή της δολοφονίας του παιδιού της, ενώ έξω από το δικαστικό μέγαρο ήταν συγκεντρωμένοι μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων και δεκάδες νεαροί που φώναζαν συνθήματα, ενώ ο Γιώργος Ρουπακιάς ζήτησε συγγνώμη λίγη ώρα πριν τελειώσει η απολογία του δεχόμενος βροχή ερωτήσεων για το αν είχε πρόθεση να σκοτώσει.

Ο πατέρας του Παύλου Φύσσα στο τέλος της δίκης – η διαδικασία θα συνεχιστεί την προσεχή Δευτέρα, με δήλωση του στηλίτευσε την απολογία Ρουπακιά, αναφερόμενος σε ψεύδη και ανακριβή στοιχεία της απολογίας, ενώ ερωτηθείς για την απουσία της μητέρας του Παύλου Φύσσα, απάντησε «άνθρωπος είναι, αντοχές έχει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή