Καρέ καρέ η νύχτα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα

Καρέ καρέ η νύχτα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον τέσσερα δευτερόλεπτα. Τόσο χρόνο χρειαζόταν ο Γιώργος Ρουπακιάς για να βγει από το αυτοκίνητό του, οπλισμένος με ένα μαχαίρι, και να προσεγγίσει τον Παύλο Φύσσα στην οδό Παναγή Τσαλδάρη στο Κερατσίνι, ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013. Η διαδρομή που ακολούθησε εκείνη τη νύχτα μέχρι να φθάσει στη σκηνή του εγκλήματος αποτυπώθηκε από κάμερες ασφαλείας της περιοχής. Ηταν και αυτός, όπως φαίνεται από το διαθέσιμο υλικό, μέρος μιας συντονισμένης μηχανοκίνητης πορείας χρυσαυγιτών.

Οι κινήσεις του Ρουπακιά, καθ’ ομολογίαν δράστη της ανθρωποκτονίας του Παύλου Φύσσα, είχαν αναλυθεί από τα μέλη του ερευνητικού κέντρου Forensic Architecture, το οποίο έχει ως έδρα του το Πανεπιστήμιο Γκόλντσμιθς στο Λονδίνο. Τα ευρήματά τους είχαν παρουσιαστεί και στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Στη χθεσινή δικάσιμο, κατά την απολογία του Ρουπακιά, η έδρα με επίμονες ερωτήσεις προσπαθούσε να διαπιστώσει πώς είχε ενεργήσει ο κατηγορούμενος. Γιατί και πώς βρέθηκε στην περιοχή, από ποιους δρόμους πέρασε και ποιους ακολουθούσε, πώς κατέληξε στην οδό Παναγή Τσαλδάρη και σκότωσε τον Φύσσα; Η «Κ» ανασυνθέτει τα γεγονότα εκείνης της νύχτας.

Τέσσερις κάμερες της οδού Τσαλδάρη στα νούμερα 28, 40, 42 και 46 έπιασαν τις κινήσεις της πομπής των χρυσαυγιτών, όπως προκύπτει από τη σχετική μελέτη της ομάδας του Forensic Architecture. Μπροστά βρίσκονταν οκτώ μοτοσικλέτες και πίσω ακολουθούσαν δύο αυτοκίνητα με πρώτο το ασημί Nissan Almera του Γιώργου Ρουπακιά. Η κατεύθυνσή τους, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, παραπέμπει στο ότι έρχονταν από τη λεωφόρο Σαλαμίνος, η οποία οδηγεί στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια. Η ώρα που εμφανίστηκαν ήταν 23.58.

Σχεδόν δυόμισι λεπτά αργότερα, κάμερα σε κατάστημα εσωρούχων στην Τσαλδάρη 68 δείχνει κάποια άτομα, φίλους του Παύλου Φύσσα, να τρέχουν γρήγορα για να ξεφύγουν. Η ίδια κάμερα πιάνει, δευτερόλεπτα μετά, το όχημα του Ρουπακιά. Φαίνεται να το σταθμεύει προσωρινά στην οδό Ξάνθου. Βγαίνει και κοιτάζει προς το σημείο που αργότερα θα γινόταν η σκηνή του εγκλήματος. Επιστρέφει στο αυτοκίνητό του, κάνει οπισθογωνία και μπαίνει στην οδό Τσαλδάρη, κινούμενος κόντρα στο ρεύμα κυκλοφορίας. Αυτή είναι και η κρίσιμη στιγμή.

Στις 00.04 διακρίνονται τέσσερις φιγούρες να τρέχουν γρήγορα μακριά από το σημείο όπου έπεσε μαχαιρωμένος ο Φύσσας. Ενα λεπτό αργότερα, ο επικεφαλής της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. «Κερατσίνι» διαβιβάζει στο κέντρο επιχειρήσεων ότι ο Φύσσας έχει τραυματιστεί.

Το μήνυμα

Ηταν λίγο μετά τις 23.00 την ίδια νύχτα, όταν, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, είχε φθάσει στα κινητά χρυσαυγιτών της Νίκαιας το μήνυμα από τον πυρηνάρχη της τοπικής οργάνωσης και κατηγορούμενο στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης Γιώργο Πατέλη: «Ολοι τώρα στην τοπική. Οσοι είσαστε κοντά. Δεν θα περιμένουμε μακρινούς». Το δικαστήριο στέκεται σε αυτό το κρίσιμο στοιχείο. Μέχρι στιγμής, οι περισσότεροι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους δεν έχουν δώσει πειστικές εξηγήσεις για τον σκοπό αυτού του μηνύματος και επιχείρησαν να το αποσυνδέσουν από την επίθεση στον Φύσσα. Ο Ρουπακιάς, πάντως, παραδέχθηκε ότι συνάντησε έξω από τα γραφεία της τοπικής τις μηχανές των υπολοίπων χρυσαυγιτών και τις ακολούθησε. Προορισμός τους ήταν το Κερατσίνι.

Λίγα λεπτά αργότερα, αφού η πομπή έφθασε εκεί, αστυνομικός της ΔΙ.ΑΣ. διαβίβασε στο κέντρο επιχειρήσεων ότι είδε 20 άτομα της Χρυσής Αυγής και ότι διέκρινε «σιδερομπουνιές και κάτι ρόπαλα». «Κέντρο, βλέπουμε κάτι άτομα της Χ.Α. Κυνηγάνε έτερα άτομα επί της Τσαλδάρη. Τους κυνηγάνε να τους πιάσουν», θα διαβιβάσει αργότερα αστυνομικός.

Ο Φύσσας δέχθηκε έπειτα χτυπήματα από το μαχαίρι του Ρουπακιά σε ζωτικά όργανα, όπως φάνηκε και από τη σχετική ιατροδικαστική εξέταση. Ενα τραύμα στον άνω λοβό του αριστερού πνεύμονα και ένα ακόμη στον θώρακα, το οποίο τον βρήκε στην καρδιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή