Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Ρυπογόνοι φορείς και μη πρόστιμα

Κύριε διευθυντά
Το πρόβλημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος από τα οχήματα (δίτροχα και πολύτροχα), με τα καυσαέρια να βρίσκονται πολύ παραπάνω από τα επιτρεπόμενα όρια, έχει επιδεινωθεί κατά πολύ.

Στο μεγάλο αυτό πρόβλημα συμβάλλουν επίσης και τα οχήματα δημοσίας χρήσεως, όπως τα παλαιά λεωφορεία και κυρίως τα απορριμματοφόρα των δήμων, τα οποία συνήθως είναι κακοσυντηρημένα.

Στα δυσμενή αποτελέσματα για τον άνθρωπο έρχονται να προστεθούν και όσα οχήματα προκαλούν υπερβολικό θόρυβο λόγω της έλλειψης συντήρησης ή ακόμη χειρότερα, της «πειραγμένης» εξάτμισης. Σε όλο αυτό το πρόβλημα ο έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές (αστυνομία, υπουργείο κ.λπ.) είναι εντελώς ανύπαρκτος. Παλαιότερα τουλάχιστον, γίνονταν κάποιοι έστω και περιορισμένης εμβέλειας έλεγχοι, ενώ τα τελευταία χρόνια –μήπως αυτό είχε σχέση με την ιδεολογία και πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ;– έχουν σχεδόν σταματήσει και δεν γίνονται πλέον αυτοί οι έλεγχοι. Νομίζω πως η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τις επιπτώσεις αυτού του μοναδικού ελληνικού φαινομένου και να ασχοληθεί άμεσα με αυτού του τύπου τις παραβάσεις, ώστε να τις περιορίσει μέχρι να εξαλειφθούν εντελώς. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου πως αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο πλήττει την υγεία όλων μας.

Αντωνης Γιαμβριας, Αθήνα

Η ΔΕΗ και η εξίσωση της χρεοκοπίας

Κύριε διευθυντά
Η ΔΕΗ ήταν πάντοτε μια υγιής δημόσια επιχείρηση. Παρήγε ηλεκτρικό ρεύμα που της στοίχιζε (εγκαταστάσεις, εργατικά κ.λπ.) Α ευρώ και το πουλούσε Α+Β ευρώ, οπότε κέρδιζε τα Β ευρώ. Απλή αριθμητική. Πώς όμως κατάφεραν να τη φτάσουν τώρα στα όρια της χρεοκοπίας; Αυτό είναι μυστήριο.

Οι λόγοι θα είναι προφανώς πολλοί και είναι δύσκολο να τους εντοπίσει ένας μη ειδικός, σαν εμένα. Σκέφτομαι όμως ότι τα τελευταία χρόνια, και ενώ τα έξοδα της ΔΕΗ παρέμεναν περίπου τα ίδια, τα έσοδά της πρέπει να είχαν μειωθεί σημαντικά, αφού πολλοί πελάτες της, και μάλιστα αυτοί που πλήρωναν, έχουν φύγει και έχουν πάει στους νέους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος.

Δηλαδή μεγάλη ζημιά πρέπει να έχει υποστεί η ΔΕΗ από τους νέους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος, που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, και που με τις ελκυστικές τιμές και τις άλλες προσφορές που κάνουν, έχουν καταφέρει να αποσπάσουν σημαντικό αριθμό από τους «καλοπληρωτές» πελάτες της ΔΕΗ.

Δεν γνωρίζω ποιο είναι το συμβόλαιο που συνδέει τους νέους παρόχους με τη ΔΕΗ. Αλλά φαντάζομαι ότι απλά αυτοί αγοράζουν φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα από τη ΔΕΗ, που το μεταπωλούν στους πελάτες τους και έτσι κερδίζουν τη διαφορά. Δηλαδή εύκολη δουλειά χωρίς προβλήματα και στενοχώριες. Γιατί αυτοί δεν ασχολούνται με τα λιγνιτωρυχεία και τα υδάτινα φράγματα. Δεν φροντίζουν το δίκτυο διανομής και τους υποσταθμούς. Δεν μεριμνούν για την αποκατάσταση των βλαβών. Δεν τους ενδιαφέρουν τα προβλήματα της στρατιάς του απαραίτητου ειδικευμένου προσωπικού της ΔΕΗ. Αυτοί δεν παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε έχουν δικό τους δίκτυο διανομής. Αυτοί είναι έμποροι. Κάθονται αναπαυτικά στο γραφείο τους, και απλά πουλάνε ηλεκτρικό ρεύμα. Πώς λοιπόν να μην υπάρχουν πολλοί νέοι πάροχοι;

Η διαμορφωθείσα κατάσταση δημιουργεί πολλές απορίες:

1) Γιατί η ΔΕΗ πουλάει τόσο φτηνά το ρεύμα στους παρόχους, ώστε αυτοί να έχουν περιθώρια να πουλάνε στους πελάτες τους το ρεύμα φτηνότερα από την ίδια;

2) Οι προσφορές κ.λπ. των παρόχων δεν αποτελούν ουσιαστικά αθέμιτο συναγωνισμό;

3) Αν μπορεί η ΔΕΗ να πουλάει φτηνά στους παρόχους γιατί δεν εφαρμόζει τις ίδιες ακριβώς τιμές και στους «καλοπληρωτές» πελάτες της, ώστε αυτοί να μην την εγκαταλείπουν;

4) Μήπως όμως οι θεσμοί υποχρέωσαν τη ΔΕΗ να πουλάει φτηνό ρεύμα στους νέους παρόχους για λόγους ανταγωνισμού; Αλλά η ΔΕΗ είναι κρατική επιχείρηση. Δεν είναι ανάγκη να υπάρξουν ανταγωνιστές ώστε να μειωθούν οι τιμές, τις οποίες σε τελευταία ανάλυση καθορίζει το κράτος. Εξάλλου ανταγωνιστές θα ήσαν οι πάροχοι που θα παρήγαν το δικό τους ρεύμα και θα το διέθεταν στην κατανάλωση μέσω του δικού τους δικτύου, και όχι οι σημερινοί έμποροι.

Τελικά, με αυτή την κατάσταση η ΔΕΗ απογυμνώνεται συνεχώς από τους «καλοπληρωτές» και θα της μείνουν σιγά σιγά μόνον οι «κακοπληρωτές». Μήπως λοιπόν θα έπρεπε να πάρει τώρα κάποια μέτρα, ώστε να μην κερδίζουν άδικα οι άλλοι από τη δική της εργασία;

Νικος Δυοβουνιωτης, Πολιτικός Μηχανικός, Κηφισιά

Πωλήσεις ακινήτων και κληρονομιές

Κύριε διευθυντά
Ανέγνωσα στην «Οικονομική Καθημερινή» της 13/7/2019 το ρεπορτάζ του κ. Νίκου Ρουσάνογλου, σύμφωνα με το οποίο έχει διαπιστωθεί ουσιώδης αύξηση μεταβιβάσεως ακινήτων, κυρίως εξοχικών, στα ελληνικά νησιά προς αλλοδαπούς, και μου δημιουργήθηκε ένας προβληματισμός. «Εάν το φαινόμενον αυτό είναι επωφελές ή ζημιογόνον για την εθνική μας οικονομία». Βεβαίως εκ της πωλήσεως των ακινήτων μας αυτών σε ξένους θα εισαχθεί αρκετόν συνάλλαγμα. Εάν τούτο διατεθεί από τους πωλητές στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, τότε καλώς να γίνουν οι πωλήσεις των ακινήτων μας, εάν όμως τα εισπραχθησόμενα χρήματα αναλωθούν από τους πωλητές των που δεν ίδρωσαν για να τ’ αποκτήσουν αλλά τα κληρονόμησαν από τους γονείς των σε δαπάνες πολυτελείας, τι μέλλει γενέσθαι;

Είναι απόλυτη ανάγκη με τα έσοδα αυτά να συγκροτηθούν πάσης μορφής βιομηχανικές επιχειρήσεις για να δώσουν εργασία στους νέους και έσοδα στο κράτος. Αντιθέτως εάν τα χρήματα αυτά διατεθούν από τους κληρονομήσαντας αυτά σε δαπάνες πολυτελείας, τότε σύντομα θα περιέλθουμε σε οικονομική δυστυχία.
Ας προσέξουν λοιπόν οι κληρονομήσαντες από τους γονείς των τα ακίνητα αυτά, γιατί είναι ενδεχόμενον ούτοι να βρεθούν σύντομα στον δρόμο άνεργοι και παράλληλα να έχουν χάσει και τα ακίνητά των...

Τάσος Νασόπουλος,  Τέως δικηγόρος

Εννέα Ελληνίδες «ας έθρεψεν ο Ελικών»

Κύριε διευθυντά
Το βρήκα ξεφυλλίζοντας την Τεργεσταία εφημερίδα ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ. Είναι ένα επίγραμμα Ελληνος Θεσσαλονικέως των χρόνων του πρώτου Ρωμαίου αυτοκράτορος, αφιερωμένο στις εννέα Ελληνίδες μούσες, που κατονομάζει, «ας έθρεψεν ο Ελικών».

Δεν εγνώριζα την ύπαρξη του επιγράμματος. Ισως οι φιλολογούντες επιστολογράφοι της «Κ» να έχουν περισσότερες πληροφορίες. Πάντως, έστω και ως κατ’ εξαίρεση, βρίσκω να έχει μια θέση στις στήλες της «Κ».

Μόνο θα παρακαλούσα, αν είναι εφικτό, να τηρηθεί η δομή του επιγράμματος.

ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ, 2/14 Ιουλίου 1899
«Επίγραμμά τι του Αντιπάτρου Θεσσαλονικέως, ακμάσαντος επί Αυγούστου, κατονομάζει ως εξής πάσας τας θεογλώσσους, ως λέγει, ελληνίδας γυναίκας, ας έθρεψεν ο Ελικών.
Πράξιλαν, Μοιρώ, Ανύτης στόμα, θήλυν Ομηρον
Λεσβιάδων Σαπφώ κόσμον ευπλοκάμων
Ηρινναν, Τελέσιλλαν, Αγκαλέα, και σε, Κόριννα,
Θαύριν Αθηναίης ασπίδα μελψαμένα,
Νοσσίδα θηλύγλωσσον, ιδέ γλυκυαχέα Μύρτιν,
Πάσας αεννάων εργάτιδας σελίδων.
Εννέα μεν μούσας μέγας Ουρανός, εννέα δ’ αυτάς
Γαία τέκεν, θνητοίς άφθιτον ευφροσύνην.

Εκ των εννέα τούτων Μουσών, ων τας πλείστας ουδόλως ή ατελώς γινώσκομεν, ουδεμία βεβαίως είναι αξία να παραβληθή προς την αντιπρόσωπον της Αιολικής ποιήσεως».

Aναστάσιος Βυζάντιος και για την αντιγραφή Αντωνιος Ν. Βενετης, Μοναστηράκι Δωρίδος

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ