Το Κονκλάβιο (19/07/19)

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτικής εγκώμιον

Ομολογώ ότι πάει καιρός που άκουσα ομιλία στη Βουλή που να απαιτεί παραπομπή σε… βιβλιογραφία. Αναφέρομαι στο εγκώμιο της πολιτικής που έπλεξε ο Κώστας Τασούλας στην πρώτη του ομιλία ως προέδρου της Βουλής. Υπογραμμίζω ότι το εγκώμιο της πολιτικής, σε μια εποχή που διάφοροι ακόμα φαντασιώνονται «ψόφους» και «γκιλοτίνες» ισοπεδώνοντας τους πάντες και τα πάντα, είναι κρίσιμο. Δεν μου κάνει εντύπωση που μαθαίνω ότι άρεσε στον πρωθυπουργό.

Ως προς τη βιβλιογραφία, να σας πω ότι ο νέος πρόεδρος της Βουλής χρησιμοποίησε αποσπάσματα από Παναγιώτη Κανελλόπουλο, Δημήτρη Τσάτσο και όχι μόνο. Ο συγκινητικός διάλογος του πατέρα που μιλάει στον γιο του που θέλει να μπει στην πολιτική, που διάβασε ο Τασούλας, προέρχεται από το βιβλίο του Μωρίς Ζενεβουά «Η Ελλάς του Καραμανλή». Το κλείσιμο της ομιλίας «τώρα που γίναμε αυτό που θαυμάζαμε, θαυμάζει κανείς αυτό που γίναμε;» ήταν έμπνευση του νέου προέδρου. Για όσους δε αναρωτιούνται γιατί δεν τσιτάρισε Αβέρωφ, υποθέτω επειδή σκοπεύει να το κάνει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια…

Κεράσματα

Για τη χθεσινή εκλογή Τασούλα πέρασε από το γραφείο του όλο το προσωπικό της Βουλής για να υποβάλει τα σέβη του. Στους χώρους της Βουλής κυκλοφορούσαν κεράσματα και γλυκά. Αυτά, πάντως, ακούω ότι δεν ήταν απ’ τον «Βάρσο», το αγαπημένο στέκι του νέου προέδρου της Βουλής, όπου αυτόπτες μάρτυρες τον έχουν συλλάβει κατά καιρούς νωρίς το πρωί να πίνει τον καφέ του με τον Αντώνη Σαμαρά. Τα προμηθεύτηκε η Βουλή. Οι στενοί συνεργάτες του, πάντως, εικάζω ότι θα φάνε πολλά τσουρεκάκια από τον κηφισιώτικο ομφαλό των γλυκών.

Κοινοβουλευτικά

Στο πρώτο μπρίφινγκ των κοινοβουλευτικών συντακτών που έκανε χθες ο Κώστας Τασούλας ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι τη νευραλγική θέση του γενικού γραμματέα της Βουλής αναλαμβάνει (την ερχόμενη εβδομάδα) ο Γιώργος Μυλωνάκης. Θυμίζω ότι ο Μυλωνάκης είναι εκ των στενότερων συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη, ήδη από την εποχή που ήταν σύμβουλός του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με αρμοδιότητα θέματα διαφάνειας και λογοδοσίας, ενώ μετείχε στον πρωινό καφέ της Πειραιώς. Πάντως, αν προσθέσω και την επαναφορά του Μιχάλη Μπεκίρη –πρώην διευθυντή του γραφείου του Μητσοτάκη στη Ν.Δ.– στη θέση του διευθυντή του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού στη Βουλή, είναι σαν να βλέπω μια μητσοτακική «γιάφκα» που δεν βρίσκεται μεν στο Μαξίμου, αλλά δεν είναι και πολύ μακριά.

Μνήμες ΧΥΤΑ Κερατέας

Ανακοινώθηκαν χθες οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ που θα αναλάβουν το βάρος της αντιπολίτευσης ως «σκιώδεις» υπουργοί. Στέκομαι στο γεγονός ότι ο Γιάννης Ραγκούσης ανέλαβε να ελέγχει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Δηλαδή τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (και όχι μόνο). Ομολογώ ότι εξεπλάγην με το αντικείμενο που δόθηκε στον νεοεκλεγέντα Ραγκούση. Με την ευκαιρία, δεν μπορώ να μη θυμίσω την… ωραία συνεργασία που είχε ο Ραγκούσης με τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή (2010), όταν η Κερατέα είχε γίνει «Φαρ Ουέστ», καθώς οι κάτοικοι είχαν πάρει τα όπλα στα χέρια τους αντιδρώντας στα σχέδια για την κατασκευή ΧΥΤΑ, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η επέμβαση των ΜΑΤ.

«Τα κάνουμε για εμάς»

Νομίζω ότι κάποια στιγμή όλοι οι εκπρόσωποι των «θεσμών» που έχουν περάσει από την Ελλάδα πρέπει να γράψουν μερικούς συλλογικούς τόμους για την ελληνική κρίση. Κι αυτό διότι τα έχουν δει όλα, και κυριολεκτώ. Το λέω διότι μάλλον επί της παρούσης έχουν ζαλιστεί από τις ταχύτητες με τις οποίες κινείται η κυβέρνηση. Οπως πληροφορούμαι ότι το έθεσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο, στη χθεσινή συνάντηση γνωριμίας που έκαναν οι θεσμοί με σειρά υπουργών, μεταξύ των οποίων και με τον Αδωνι Γεωργιάδη, «πηγαίνετε πιο γρήγορα απ’ ό,τι σας έχει υποδείξει το Eurogroup». Τι το ’θελε… Ο Αδωνις του απάντησε κάτι του τύπου «δεν μας δεσμεύει το χρονοδιάγραμμα του Eurogroup, τα κάνουμε για εμάς». Δεν ξέρω τι σκέφτηκε ο Κοστέλο. Αλλά επανέλαβε ότι το να προχωρήσει το Ελληνικό θα είναι περίπου η μαγική λύση για όλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή