H κατάκτηση της κανονικότητας

H κατάκτηση της κανονικότητας

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προηγούμενη φορά που ακούστηκε ο ποιητικός λόγος του Κωνσταντίνου Καβάφη στη Βουλή ήταν τον Φεβρουάριο. «Καινούριους τόπους δεν θα βρεις, δεν θάβρεις άλλες θάλασσες», είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας στον πάλαι ποτέ κυβερνητικό του εταίρο, Πάνο Καμμένο, κατά τη συζήτηση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Με τον ίδιο στίχο είχε σχολιάσει –ω της συμπτώσεως!– ο Αλέκος Φλαμπουράρης την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά. (Επείγουσα η ανάγκη ανανέωσης του ποιητικού ρεπερτορίου του ΣΥΡΙΖΑ…)

Χθες στην αίθουσα της ολομέλειας ακούστηκε και πάλι στίχος του Αλεξανδρινού. Οχι από τους πολύ γνωστούς, όχι σε «context» ειρωνείας, αλλά περίτεχνα τοποθετημένος σε μια ομιλία σπάνιας ποιότητας. «Αποτελούμε ιστορικά ένα προσωρινό κομμάτι, εμείς “τα βιαστικά και άπειρα όντα της στιγμής” του κοινοβουλευτισμού στη χώρα μας», είπε ο νέος πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο οποίος εξελέγη με ιστορικό ρεκόρ 283 ψήφων – πόσο απογοητευτική η απόφαση του ΚΚΕ να δηλώσουν «παρών» οι βουλευτές του…

Με αυτή τη φράση, από τη «Διακοπή» του 1900, φανέρωσε –σε όσους δεν τη γνώριζαν– την αγάπη του για την ποίηση, κομμάτι της στέρεης σκευής του. Μορφωμένος και πολυμαθής, ευγενής, εργατικός, έφτασε μέχρι τον προεδρικό θώκο της Βουλής με αργά και σταθερά βήματα. Δεν είναι «αλεξιπτωτιστής» όπως πολλοί συνάδελφοί του, άλλων κομμάτων αλλά και του δικού του. Πολιτικό «παιδί» του Ευάγγελου Αβέρωφ, ανδρώθηκε με τις αρχές της παραδοσιακής Δεξιάς και ξεκίνησε την πορεία του στα κοινά το 1994 ως δήμαρχος Κηφισιάς. Το 2000 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Ιωαννίνων με τη Ν.Δ.

Ακόμα και οι πολιτικοί του αντίπαλοι του αναγνωρίζουν ότι ποτέ δεν πολώθηκε επί προσωπικού, δεν επιχείρησε χτυπήματα «κάτω από τη μέση». Δεν είναι τυχαίο το απόσπασμα από το βιβλίο του Δημήτρη Τσάτσου «Η Κρίση του Πολιτικού Λόγου»,

το οποίο συμπεριέλεβε στην ομιλία του:

«Η αντιπαράθεση αντιπάλων στεριώνει τη δημοκρατία, η σύγκρουση εχθρών μέσα στον χώρο της είναι η αρχή του τέλους».

Νέα γλώσσα, νέο κοινοβουλευτικό ήθος. Επιστροφή στην κανονικότητα; Στον ίδιο δεν αρέσει αυτή η έκφραση. Προτιμά να μιλά για προσπάθεια κατάκτησής της. Εχει δίκιο. Την κανονικότητα θα την κατακτήσουμε. Ολοι. Εντός και εκτός Βουλής. Με επιμονή και καθημερινές υπερβάσεις.

Ο 13ς πρόεδρος της Βουλής έχει εξαιρετικό χιούμορ, λένε όσοι τον έχουν συναναστραφεί. Μεγάλη αρετή. Γιατί όπως είπε ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, ένα αστείο είναι κάτι πολύ σοβαρό. Ας ευχηθούμε στον κ. Τασούλα να μη χάσει το χιούμορ του στη διάρκεια της θητείας του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή