Μια βόλτα στον Παράδεισο

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εγώ φαντάζομαι τον Παράδεισο ένα βουνό αψηλό, και στην κορφή του ένα εκκλησάκι. Κι από όξω από το εκκλησάκι ένα πεζούλι, κι απάνω από το πεζούλι περιστέρια ψητά, καρύδια και χουρμάδες, και μια φλάσκα χουρμαδορακή και δυο καλοί άνθρωποι συντροφιά μου, να κουβεντιάζουμε για τον Παράδεισο». Διαβάζω αυτά τα λόγια από την «Αναφορά στον Γκρέκο» του Καζαντζάκη στη λιτή χειρόγραφη ετικέτα της τσικουδιάς Παράδεισος, του καινούργιου αποστάγματος που έβγαλε στην αγορά το Κτήμα Πατεριανάκη, ένα από τα πιο γνωστά κτήματα της Κρήτης, με παράδοση στην παραγωγή κρασιών από σταφύλια βιολογικής γεωργίας από το 1997. Όμως σήμερα δεν θα σας μιλήσω για τα κρασιά τους. Ούτε για το πολυβραβευμένο Βιδιανό ούτε για το θαυμάσιο Μοσχάτο Σπίνας. Σήμερα θα παγώσουμε καλά καλά δύο μπουκάλια τσικουδιά, ένα από Βιδιανό κι ένα από Κοτσιφάλι, και θα τα δοκιμάσουμε μαζί. Αφού πρώτα ακούσουμε την οινολόγο του κτήματος, Εμμανουέλα Πατεριανάκη, να μας μιλάει για τις νέες της δημιουργίες: «Η τσικουδιά Παράδεισος είναι ένα ξεχωριστό προϊόν για το Κτήμα Πατεριανάκη, καθώς αποτελεί το απόσταγμα της αυθεντικής φιλοξενίας και της κρητικής παράδοσης. Μετά το Κοτσιφάλι, που παρουσιάστηκε πέρυσι, έρχεται να προστεθεί το Βιδιανό, μια εξίσου ιδιαίτερη ποικιλία που δημιουργεί μια νέα εμπειρία για το κρητικό αυτό νέκταρ. Μέσα από διπλή απόσταξη ο Παράδεισος εκφράζει με τον πιο κρυστάλλινο τρόπο τα ιδιαίτερα αρώματα των ποικιλιών και του terroir της περιοχής. Η τσικουδιά της οικογένειας Πατεριανάκη, είτε από Κοτσιφάλι είτε από Βιδιανό, ταυτίζεται με τον Παράδεισο του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη, αναδεικνύοντας με έναν μοναδικό τρόπο την κουλτούρα του κτήματος, που μέσα από τη βιολογική καλλιέργεια και οινοποίηση δημιουργεί με αγάπη και ευγένεια τον δικό της Παράδεισο».

Σερβίροντας τα κρυστάλλινα αποστάγματα στα ποτήρια, πρέπει να επισημάνουμε ότι είναι η πρώτη φορά που παράγεται τσικουδιά στον κρητικό αμπελώνα από 100% γηγενείς κρητικές ποικιλίες και να συγχαρούμε την Εμμανουέλα και τη Νίκη Πατεριανάκη, ελπίζοντας πως θα ακολουθήσουν κι άλλοι το παράδειγμά τους. Γιατί ακριβώς αυτές οι ενέργειες δείχνουν τον δρόμο για τη συνέχεια, αλλά και την απαραίτητη εξέλιξη της παράδοσης. Παράδοση στην Κρήτη η τσικουδιά; Ναι! Αλλά εμφιαλωμένη και μονοποικιλιακή!

Δυναμική η μύτη της τσικουδιάς από Κοτσιφάλι, σε προετοιμάζει για ένα ρωμαλέο, πικάντικο, ξηρό στόμα, που κρατάει ζωντανές τις μνήμες από τα ερυθρά χαρακτηριστικά της μαμάς ποικιλίας. Ιδανικός σύντροφος για γυλωμένες μανούρες, λεπτοκομμένες φέτες απάκι, ελιές, αυγοτάραχο.

Ο Παράδεισος από Βιδιανό σε ξαφνιάζει! Αρωματικά στην αρχή, γιατί πλημμυρίζει τα ρουθούνια σου με ανθικά και φρουτώδη αρώματα, που εξελίσσονται στο στόμα με λεπτότητα και κομψότητα. Μια τσικουδιά για φινετσάτα, ήπια οστρακοειδή, για γαρίδες και καραβίδες σκέτες, βραστές με αλάτι, για μπουκίτσες λαχανικών, αλλά και σούσι, σασίμι κ.λπ.

Αναζητήστε τους κρητικούς Παραδείσους στις καλές κάβες, σε εμφιαλώσεις των 750, αλλά και των 200 ml! Και παγώστε πριν σερβίρετε, χωρίς νερό, το πολύ πολύ με ένα μεγάλο σκληρό παγάκι. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή