Σεισμός στην Αττική: Αμεση η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού

Σεισμός στην Αττική: Αμεση η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμεση ήταν η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού – και σε επίπεδο σωμάτων ασφαλείας – μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που έπληξε την Αττική το μεσημέρι της Παρασκευής.

Από την πρώτη στιγμή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρέθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ δόθηκε εντολή σε ενα ελικόπτερο super puma και ένα συντονιστικό ελικόπτερο να περιπολούν στο χώρο της Δυτικής Αττικής, όπου ήταν και το επίκεντρο της δόνησης,  για να αναφέρουν τυχόν ζημιές στην περιοχή, όπου επίσης αναπτύχθηκαν άμεσα δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.

Η Πυροσβεστική τέθηκε σε κατάσταση γενικής επιφυλακής. Αυτή την ώρα περιπολούν 350 πυροσβέστες, 80 επιχειρησιακοί αξιωματικοί και 150 πυροσβεστικά οχήματα για παροχή βοήθειας και εξασφάλιση κάθε αναγκαίας υποστήριξης που τυχόν απαιτηθεί. Σε επιφυλακή τέθηκε και η δεύτερη ΕΜΑΚ από τη Θεσσαλονίκη, εάν χρειαστεί

Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί μέχρι νωρίς το απόγευμα 76 κλήσεις συνολικά για παροχή βοήθειας και απεγκλωβισμούς ατόμων, λόγω του σεισμού, στην περιοχή της Αττικής. Ειδικότερα, οι 45 κλήσεις αφορούν σε παροχή βοήθειας και οι 31 σε απεγκλωβισμούς ατόμων από ασανσέρ, όταν διακόπηκε το ρεύμα.

Παράλληλα, επί ποδός βρίσκονται και οι δυνάμεις της Τροχαίας, προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση στους δρόμους της Αττικής, μιας και η διακοπή της ηλεκτροδότησης προκάλεσε προβλήματα σε αρκετά φανάρια, δημιουργώντας κυκλοφοριακά προβλήματα.

Εκτακτες συνεδριάσεις συγκλήθηκαν για το Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων, με διευρυμένη σύνθεση με εισήγηση του αρχηγού της Πυροσβεστικής και τη συμμετοχή του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, καθώς και για το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας το οποίο συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, επικοινώνησε με κ. Χαρδαλιά, προκειμένου να ενημερωθεί περαιτέρω, και στη συνέχεια επικοινώνησε με εκπροσώπους δήμων κοντά στην εστία του σεισμού. Όπως διαπιστώθηκε, δεν προκλήθηκαν ιδιαίτερες ζημιές και συνέστησε ψυχραιμία και ετοιμότητα.

Επίσης, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, μετά τις πρώτες οδηγίες προς της υπηρεσίες και την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας, μετέβη στο Κεντρικό Συντονιστικό Όργνανο Πολιτικής Προστασίας, το οποίο συγκάλεσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, συγκλήθηκαν τα Συντονιστικά Όργανα σε κάθε Περιφρειακή Ενότητα, προκειμένου να εξετάσουν πιθανές ζημιές ή απώλεις στις πληγείσες περιοχές και εάν χρειάζεται αποστολή βοήθειας ή κοινοποίηση των χώρων διαφυγής και διαμονής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή