Τα… τρία γουρουνάκια ζήλεψαν το «Σταρ Τρεκ»

Τα… τρία γουρουνάκια ζήλεψαν το «Σταρ Τρεκ»

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, την εποχή δηλαδή που η κατάκτηση του Διαστήματος άρχιζε να περνά από την επιστημονική φαντασία στην πραγματικότητα, τηλεοπτικές σειρές όπως το «Star Trek», το «Space 1999», το «Battlestar Galactica» δημιουργούσαν έναν νέο κόσμο ακραίων συνθηκών, εξωτικών κινδύνων, «επιστημονικών» αινιγμάτων, άγνωστων εχθρών, όπου μπορούσε να ευδοκιμήσει το δράμα και να αναδειχθούν οι αρετές των πρωταγωνιστών. Και ήταν αρκετά σημαντικός αυτός ο κόσμος, αρκετά δημοφιλής (και τόσο επιρρεπής σε κλισέ) ώστε οι κεραίες του Τζιμ Χένσον, του δημιουργού του Muppet Show, να πιάσουν τις δονήσεις και να πλάσουν την καλύτερη δυνατή σάτιρα του είδους: το σκετς με τα «Γουρούνια στο Διάστημα».

Το τριμελές πλήρωμα του (γουρουνόσχημου) διαστημοπλοίου αποτελούνταν από: τον αρχηγό, Λινκ Χογκθρομπ, το χοιρινό αντίστοιχο ενός WASP κυβερνήτη (που έγινε κυβερνήτης μόνο και μόνο επειδή είναι τυπικό δείγμα λευκού άρρενος, ενώ σαφώς δεν είναι και το λαμπρότερο μυαλό της οικουμένης)· την υπαρχηγό Μις Πίγκι (γιατί οι διαστημικές σειρές, όπως φρόντιζαν πάντα να περιλαμβάνουν εκπροσώπους άλλων, εξωτικών φυλών του Διαστήματος, έτσι κάπως περιελάμβαναν και γυναίκες), που υποφέρει από την επίγνωση πως είναι καλύτερη από τον Λινκ αλλά ιεραρχικά κατώτερη, ενώ είναι ικανή να μεταμορφώσει ανά πάσα στιγμή το λανθάνον φλερτ σε υπερηχητική σφαλιάρα· και τέλος, τον Ντόκτορ Στρέιντζπορκ, εκπρόσωπο του είδους «τρελός επιστήμων», με την ελαφρώς γερμανική προφορά, που παραπέμπει, προφανώς, στον Βέρνερ φον Μπράουν.

Φυσικά, το πλήρωμα έρχεται αντιμέτωπο με κάθε λογής σουρεαλιστικούς κινδύνους (αναφέρουμε χαρακτηριστικά την επίθεση από το ψιλοκομμένο συκώτι από τον γαλαξία Ζάμπαρ, την απόπειρα του Δρος Στρέιντζπορκ να επισκευάσει τον αναπτήρα του Λινκ, το κλείσιμο της τρύπας που άνοιξε στο διαστημόπλοιο ένας μετεωρίτης με το ρύγχος της Μις Πίγκι κ.λπ.), τους οποίους αντιμετωπίζει προτάσσοντας τα καλύτερα, τα μεγαλύτερα, τα πιο θεμελιώδη ανθρώπινα ελαττώματα που θα μπορούσε να βρει κανείς σε γουρούνι.

Το σκετς, που πρωτοβγήκε στον αέρα το 1977, έγινε αυτομάτως επιτυχία. Για τους λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας, η Μεγάλη Στιγμή του ήταν η εμφάνιση του Λουκ Σκαϊγουόκερ αυτοπροσώπως (όπου η Μις Πίγκι μεταμφιέζεται σε Πριγκίπισσα Λέα)· το απόλυτο ζενίθ όμως της σταδιοδρομίας του ήρθε στις 13 και 14 Νοεμβρίου του 1981, όταν το πλήρωμα του διαστημικού λεωφορείου «Columbia», αντί για τα συνήθη τραγούδια και τις μουσικές, ξύπνησε με τη χαρακτηριστική φωνή του «αφηγητή» του «Pigs in Space» και δύο ολόφρεσκα επεισόδια, γραμμένα ειδικά για τους δύο κοσμοναύτες..

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή